Tandemurile Zgird + Sztanyik şi Fekete+Lucaciu, etape de vis în Bihor şi Sălaj

La sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat încă o etapă foarte reușită pentru crescătorii din Nord-Vestul României. Asociațiile columbofile din județele Sălaj și Bihor au organizat cea de a doua etapă de viteză, Torokszentmiklos (Ungaria) respectiv Presov (Slovacia), două concursuri la care s-au înregistrat, din nou, victorii categorice. Tandemul Zgird + Sztanyik din Oradea au ocupat primele 4 locuri ale clasamentului etapei Presov II, iar Familia Lucaci, la aceeași etapă, a reușit din nou o clasare foarte bună, având locul 1 în clasamentul crescătorilor și 9 porumbei în primii 20 pe lansare, începând cu locurile 5 și 6. Torokszentmiklos, etapa organizată de asociația Sălaj, a fost câștigată într-o manieră foarte categorică de către tandemul Fekete+Lucaciu din Panic (Zalău), care au ocupat primele 9 locuri ale clasamentului etapei și locul 1 în clasamentul crescătorilor.

Cea de a doua etapă de la Presov a avut din nou un numeric foarte bun de porumbei și crescători. Nu mai puțin de 4115 porumbei au fost angajați în cursă, însă cele mai bune sosiri au fost contabilizate de tandemul Zgird + Sztanyik. Cu o săptămână premergătoare etapei foarte grea, cu vreme preponderent urâtă și nefavorabilă porumbeilor, surpriza furnizată de tandemul Zgird + Sztanyik a fost și mai mare, chiar și pentru cei doi crescători.

Viorel Zgird: „Primii doi porumbei sunt frați de cuib, iar porumbeii de pe locurile 3 și 4, de asemenea, frați de cuib!”

Rezultatul înregistrat de crescătorii tandemului Zgird + Sztanyik este unul foarte important, dar adevăratul câștig este confirmarea că el deține două cupluri de reproducători foarte buni. „Primii doi porumbei sunt frați de cuib. Tatăl lor este de la tandemul Mircea+Birtalan din Sighișoara, dintr-o femelă care a fost campioană națională la General și As Speed pe nume „Mara”. Mama lor este cea mai bună reproducătoare a crescătoriei noastre, o femelă originală Vandenabeele. Porumbeii de pe locurile 3 și 4 sunt din nou doi frați de cuib. Mama lor este de la Burcă, iar tatăl lor este tot de la tandemul Mircea+Birtalan de la Sighișoara, dintr-o femelă cu locul 1 național General, împerecheată cu un mascul original Leo Heremans. Cei patru porumbei sunt singurii pui reproduși tot anul din cele două cupluri, dar se pare că sunt foarte reușiți”, ne-a declarat Viorel Zgird. Deși este o adevărată cutumă conform căreia porumbeii care concurează la etapele scurte au nevoie de foarte mult antrenament, prin acest rezultat, tandemul Zgird + Sztanyik lansează o idee diferită. „A fost e săptămână foarte dificilă înainte de etapă, pentru că a fost vremea rea. Porumbeii au zburat o singură dată afară, iar în ziua îmbarcării am reușit să îi duc la un antrenament de la 30 de km. Anul trecut am reușit să câștig locul 1 tot la o etapă de viteză, din aproximativ 8000 de porumbei. Și înainte de etapa aceea porumbeii s-au antrenat foarte puțin, decât două antrenamente în jurul crescătoriei. Lucrul acesta îmi dă puțin de gândit și mă face să cred că porumbeii, odată început sezonul, au nevoie de mai multă odihnă”, a adăugat același crescător.

Familia Lucaci, a doua etapă la rând foarte reușită
După o primă etapă de vis, Familia Lucaci a reușit o nouă prestație foarte bună și la cea de a doua etapă a sezonului. Ei au reușit să claseze din nou întregul lot de 18 porumbei, începând cu locurile 5 și 6 pe lansare, iar în clasamentul crescătorilor și-au adjudecat locul 1 din 115 participanți. „Femela care a obținut locul 1 pe lansare la prima etapă, 0017708/2017, și masculul de pe locul al doilea la prima etapă, 0018059/2018, au fost cei doi porumbei care ne-au ajutat și de data aceasta să obținem un rezultat foarte bun. Și pentru această etapă m-am bazat pe aceleași principii, am văzut că porumbeii sunt bine și i-am nominalizat pentru echipă. Cu toate acestea, a fost o etapă puțin mai dificilă decât prima și au fost alți porumbei care au intrat primii în clasament. Prima femelă sosită la această etapă, locul 5 pe lansare, a fost campioană anul trecut în clasamentul copiilor, iar fratele ei a fost, la rândul lui, campion la Cosmin Olteanu”, a explicat Ionuț Lucaci.

Tandemul Fekete+Lucaciu, rezultat fantastic la a doua etapă a sezonului

La etapa a doua din planul de concursuri al asociației columbofile din Sălaj, tandemul Fekete+Lucaciu a reușit una dintre cele mai bune serii înregistrate până acum la vreo etapă din țară și, per total, una dintre cele mai bune etape. Cu 11 porumbei din 21 angajați sosiți în același timp, cei doi crescători au ocupat primele nouă locuri ale clasamentului. Și echipa a fost realizată la fel de repede, porumbeii de pe locurile 2 și 4 fiind dintre cei cinci nominalizați, cei doi columbofili câștigând și locul 1 la crescători, la finalul unei etape extraordinare. „A fost o etapă foarte bună pentru noi, dar mai este mult până la final. Am avut 11 porumbei sosiți în același timp, am ocupat primele nouă locuri pe lansare și locul 1 la crescători, cu toți cei 21 de porumbei clasați. Pregătirea pentru această etapă a fost aceeași pe care o practicăm tot timpul. Porumbeii s-au antrenat în jurul crescătoriei și am făcut câteva antrenamente, când vremea a permis, cu mașina personală. Porumbeii au sosit foarte bine, pentru noi fiind un concurs perfect”, ne-a explicat Robert Fekete.
Așadar, la cele două etape menționate s-au înregistrat sosiri foarte bune. Crescătorii câștigători au realizat adevărate serii de sosiri extraordinare, în cele două asociații înregistrându-se două dintre cele mai categorice victorii ale noului sezon. De asemenea, putem observa rezultate deosebite și în clasamentele crescătorilor, unde columbofilii câștigători au reușit să claseze toți porumbeii angajați, fapt care denotă calitatea porumbeilor lor și pregătirea foarte bună de care crescătorii amintiți dau dovadă prin aceste rezultate.

1 Comment

  • vizitator

    felicitari! dar o sa vedem ce o sa faca beietii la o etapa adevarata de exmplu la Regensburg ,nu la etape cu 1500m/min si porumbeii lansati din fundul gradinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO