În ultima duminică din luna mai a avut loc prima etapă de fond și în județul Neamț, concurs pentru care porumbeii au fost lansați din localitatea Losice, Polonia. Cursa a fost una suficient de numeroasă, cu 8202 porumbei angajați și 177 de crescători, exclusiv din județul Neamț. Așadar, cu o astfel de competiție, s-au impus Andrei Mocanu pe lansare și Feștilă Ioan & Cătălin la crescători.
În asociația Neamț concurează unii dintre cei mai buni crescători din țară. Numai dacă luăm exemplul anului trecut, când nu mai puțin de șapte cupe naționale au mers la columbofilii din Neamț, ne putem da seama de nivelul de competitivitate din această grupare. În același timp, asociația Neamț este una dintre cele mai importante asociații din cadrul Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România, cu un numeric important de porumbei și crescători, așa cu se poate vedea și la această etapă. Având distanțe între 540 și 620 de km, etapa Losice organizată de Neamț a fost una dintre cele mai dificile, dar, în același timp, reușite etape de fond desfășurate la începutul acestui sezon.
Un mascul jucat la văduvie câștigă pentru Andrei Mocanu locul 1 pe lansare
Cel mai bun rezultat a fost reușit de un mascul reprodus în anul 2017, 3086013, al crescătorului Andrei Mocanu din Roznov, columbofil care a angajat la această etapă 59 de porumbei. La capătul unui zbor de 617 km, porumbelul lui Andrei Mocanu a reușit cea mai bună viteză a etapei, câștigând prima cursă de fond din acest sezon. „Porumbeii sunt concurați la văduvie încă de la prima etapă, dar o văduvie prin rotație, până au crescut puii. După a doua etapă au intrat efectiv în sistemul de văduvie clasic și sper să îi pot ține tot sezonul așa. Am mai avut sezoane când am fost nevoit să îi trec înapoi la natural și s-au comportat la fel de bine, chiar dacă mulți spun că nu este indicat. Însă, principiul meu este că atunci când un porumbel se naște bun, rămâne bun! Masculul care a câștigat această etapă este nepotul campionului Olandei la fond al crescătorului Arie Driska, porumbel care a fost achiziționat de tandemul Vasea+Procop, iar acum se află în posesia lui Marius Andrei. Din acest mascul am cumpărat la o licitație un fiu, pe care l-am împerecheat cu o femelă, reprodusă de mine, cu origini Erik Limbourg și Petrache Florin și l-am reprodus pe masculul care a câștigat acest fond. Are în spate porumbei cu origini foarte bune, așa cum am amintit, inclusiv locul 1 Național Maraton Palmares, olimpicul lui Florin Petrache și o femelă a mea, locul 2 Național Fond Palmares și participantă la cupa continentală”, ne-a explicat Andrei.
Feștilă Ioan & Cătălin, locul 1 crescători
Un zbor foarte reușit a fost etapa Losice și pentru tandemul Feștilă Ioan & Cătălin din Târgu-Neamț, câștigătorii mai multor cupe naționale de-a lungul anilor. Tandemul format din cei doi crescători, tată și fiu, au participat la primul concurs de fond din acest sezon cu un lot de 104 porumbei. Primii trei porumbei sosiți în crescătoria lor au ajuns în același timp, la ora 11:46, după un zbor de 561 km, ocupând locurile 8, 9 și 10 pe lansare. Cu femela 9004701/2017, de pe locul 10, nominalizată pentru echipă și cu încă un mascul sosit foarte bine, 3005008/2016, care s-a clasat pe locul 24, selectat și el pentru a face parte din echipă, Feștilă Ioan & Cătălin și-au adjudecat locul 1 la crescători, clasând în total 60 de porumbei din cei 104 angajați. „Porumbeii noștri au fost pregătiți pentru această etapă cu hrană și minearale comercializate de noi și cu alte produse de la Travipharma. Cei doi porumbei care au realizat echipa sunt frați de tată, un mascul Steven van Breemen. Mama femelei de pe locul 10 este campioana noastră națională la fond pui în 2012, iar mama masculului de pe locul 24 este de la Dănuț Bacalu. Ambii porumbei sunt câștigători de Premii Gold, femela 9004701/2017 anul trecut, iar masculul 3005008/2016 a câștigat un astfel de premiu la prima ediție a campionatului Gold”, au precizat cei doi crescători.
Lasă un răspuns