Kairy, prima etapă de demifond-fond organizată de Olt

După etapele organizate în țară de asociația columbofilă din județul Olt, săptămâna trecută a fost organizată și prima etapă peste graniță. Porumbeii au fost lansați duminică, 02 iunie 2019, din localitatea Kairy din Ucraina, participând la o etapă de demifond-fond cu distanțe cuprinse între 550-620 km. Concursul a fost câștigat de Sorin Oprea din Fărcașele, crescător care nu este la prima ispravă de acest fel, iar la crescători, cel mai bun procent a fost realizat de Bujor Bolnavu din Comanca.

Pentru că a fost prima etapă de fond din acest sezon, la concursul de la Kairy au participat doar crescători din județul Olt, urmând ca viitoarele etape peste graniță să fie organizate împreună cu județul Dolj. Fondul de la Kairy a fost o etapă la care au participat 274 de crescători și care împreună au angajat 8777 de porumbei.

Sorin Oprea, câștigător într-o competiție acerbă

După cum se poate ușor observa, în cadrul unui concurs la care participă aproape nouă mii de porumbei nu este deloc simplu să câștigi. Însă, repetând rezultatele din sezoanele trecute, columbofilul Sorin Oprea reușește să debuteze perfect la etapele care îl interesează cel mai mult. Din cei 28 de văduvi pe care i-a angajat la această etapă, masculul 9007952/2017, a reușit să se poziționeze pe locul 1 al clasamentului lansării, devansând absolut toți ceilalți porumbei participanți. Masculul poartă pe picior un inel Gold, care reflectă buna sa origine din care provine, însă un accident suferit la prima etapă de fond de anul trecut a făcut imposibilă participarea sa în această competiție importantă a Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România. „Porumbelul a venit la prima etapă de fond de anul trecut cu o rană la piept. Am reușit să îl recuperez, a continuat sezonul, însă s-a văzut clar că nu mai este la capacitate maximă. Anul acesta văd că a început foarte bine, a clasat toate cele cinci etape de până acum, iar la acest fond a reușit cel mai important rezultat al său de până acum. Toți porumbeii concurează la văduvie, însă din cauza unui mic deficit de femele, nu toți masculii au pereche. El este unul dintre cei care nu au avut pereche, dar se pare că acest lucru nu l-a afectat până acum. Părinții săi sunt reproduși de mine din porumbei de la Florin Cioacă. Mama sa a fost cea mai bună femelă a mea de anul trecut, a clasat nouă etape din nouă la care a fost angajată, iar la cele patru etape de maraton a sosit întotdeauna prima la mine în crescătorie. Tatăl său a concurat și el, este un mascul de 2015 și a zburat în fiecare an până acum. În 2017 a venit primul la mine la prima etapă de maraton pe Polonia, în același an clasând și etapa de Harkov, organizată spre finalul sezonului. Ambii sunt reproduși de mine, dar din porumbei direct de la Florin Cioacă. Trei din cei patru bunici sunt direct de la Florin, iar cel de al patrulea, adică bunica de pe partea mamei este reprodusă dintr-un mascul de la Sorin Nicola în pereche cu o femelă tot de la Florin Cioacă. Are origini foarte bune, pe linia Olimpicului lui Florin, a locului 2 Național As Fond tineret tot al lui Florin, iar bunica sa din partea tatălui este și bunica locului 1 Național As Național tineret de anul trecut”, a precizat Sorin.

Bujor Bolnavu, locul 1 din 274 de crescători

Competiția a fost la fel de serioasă și în clasamentul crescătorilor, unde, așa cum am amintit, au participat 274 de crescători din județul Olt și s-a impus Bujor Bolnavu. Crescătorul din Comanca a participat la această etapă cu un lot de 35 de văduvi, din care a reușit să claseze 17. Primul porumbel sosit în crescătoria sa, o femelă de doar un an, 1086510, s-a clasat pe locul 27 în clasamentul general. Ea este una dintre zburătoarele de top ale crescătorului din Olt, clasând toate cele cinci etape la care a fost angajată până acum. Următorul porumbel de echipă sosit în crescătoria lui Bujor este tot o femelă, 0130740/2017 și a venit mai târziu cu doar două minute față de prima femelă, clasându-se pe locul 35. Astfel, prin două sosiri foarte bune ale porumbeilor săi nominalizați pentru echipă, Bujor Bolnavu s-a poziționat pe prima treaptă a clasamentului crescătorilor. „Pentru că în acest sezon am ceva mai mult timp la dispoziție am reușit să duc porumbeii aproape zilnic la un antrenament de 40 de km. Prima dată sunt lansate femelele, iar la diferență de 20 de minute sunt lansați și masculii. După ce ajung acasă, porumbeii stau împreună, la semi-întuneric, pentru 15-20 de minute, după care sunt despărțiți. De altfel, aceste antrenamente sunt și cele care m-au ajutat să aleg echipa pentru această etapă și pentru etapele trecute, pentru că, cu mici excepții, m-am bazat pe aceași porumbei. Întotdeauna, cei mai rapizi porumbei de la aceste antrenamente au fost nominalizați pentru echipă. Ambele femele sunt foarte bune zburătoare. Prima femelă sosită la mine a concurat foarte bine la pui, iar anul acesta are cinci etape clasate din cinci angajări. Cealaltă femelă de la echipă a clasat anul trecut foarte bine la două maratoane de anul trecut, având și ea tot cinci clasări până acum”, a explicat Bujor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO