Asociația columbofilă din județul Brașov a fost o altă grupare în care prima etapă de fond s-a desfășurat duminică, 09 iunie 2019. Porumbeii celor 225 de crescători brașoveni au fost lansați din Ungaria, localitatea Komarom, iar cele mai bune rezultate au fost înregistrate de Familia Opriș, cu primele două locuri pe lansare și Gheorghe Sendruc, locul 1 la crescători.
Komarom, prima etapă de fond organizată până acum de asociația columbofilă Brașov, a fost un concurs la care au participat 3801 porumbei și 225 de crescători. Porumbeii au fost lansați la ora 06:22, iar primii porumbei au sosit în crescătorii după mai bine de opt ore de zbor. Fiind o etapă clasică de fond, etapa Komarom a avut distanțe cuprinse între 540 și 600 de km.
Locurile 1 și 2 pe lansare câștigate de Familia Opriș
Lucian Opriș este unul dintre cei mai vechi columbofili din România, concurând în competițiile columbofile încă din anul 1977. Anul acesta porumbeii sunt concurați sub numele soției sale, Virginia Opriș, fapt ce ne-a determinat să îi denumim cu apelativul „Familia Opriș”. La fondul de la Komarom, Familia Opriș a reușit un rezultat foarte bun. Având o distanță de 539 de km, Familia Opriș a câștigat primele două locuri pe lansare. Primul porumbel, o femelă reprodusă în anul 2016, 1011308, a sosit în crescătorie la ora 14:22, în timp ce masculul de pe locul al doilea, 0228373/2016, a ajuns acasă la ora 14:28. „Porumbeii sunt concurați la natural, de altfel, noi niciodată nu am concurat la văduvie. Nici antrenamente cu mașina personală nu facem, ci porumbeii zboară doar în jurul crescătoriei, undeva la o jumătate de oră dimineața și o jumătate de oră seara. Doar când vor veni etapele de maraton, o să îi antrenăm undeva în jur de 50 de minute. Cei doi porumbei sunt frați buni, însă din serii diferite. Femela de pe primul loc este o zburătoare bună, cu clasări foarte bune la maraton. Și masculul concurează la fel de bine, dar mai este până la final. Tatăl celor doi porumbei, un mascul de 2007, a fost un foarte bun zburător, printre alte clasări bune având locul 12 național As Maraton Palmares. Este un porumbel cu origini de la Lungu Gheorghe, Rau Precup, dar și familia mea de porumbei vechi. Legat de partea de pregătire pentru etapă, cu trei zile înainte de îmbarcare adaug în amestecul de hrană un procent mic de in și ovăz. Ocazional, adaug, la fel, în procente mici, linte roșie și verde, tot cu trei zile înainte de îmbarcare”, ne-a explicat Lucian Opriș.
Maratonistul Gheorghe Sendruc, locul 1 la crescători
În clasamentul crescătorilor s-a impus tot un crescător cu foarte multă experiență. Participând cu 30 de porumbei, Gheorghe Sendruc a reușit să claseze 22, acumulând cel mai bun punctaj din 225 de crescători. Primii doi porumbei sosiți în crescătoria sa au fost dintre cei cinci nominalizați pentru echipă, clasându-se pe locurile 13 și 30 pe lansare. Ambii sunt doi masculi tineri, reprodusi anul trecut și aflați la primul lor sezon de concursuri ca maturi. „De obicei, de la etapa de demifond de 360 de km, porumbeii mei sunt angajați direct la maraton. Anul acesta i-am angajat și la fond, dar doar pentru că nu au făcut etapa de demifond. Porumbeii se antrenează în jur o oră, pe rând, dimineața și seara. Înainte de acest fond porumbeii au fost tratați de tricomonoză cu metronidazol de la farmacia umană, o singură zi. Doza a fost de un sfert de pastilă la fiecare porumbel. Apoi, fiecărui porumbel i s-a uns cavitatea bucală cu Clotrimazol, tot de la farmacia umană, pentru a îi feri de afte și alte afecțiuni ale aparatului respirator. Cu o zi înainte de îmbarcare porumbeii au primit pe mâncare drojdie lichidă și un amestec de usturoi, ghimbir, hrean, ceapă și vitamineral, toate amestecate și puse pe mâncare. Cei doi porumbei sunt foarte constanți până acum, ambii cu câte cinci clasări. Am văzut că vin mereu în față și din acest motiv i-am nominalizat pentru echipă. Ambii provin din porumbeii mei, cu rezultate foarte bune la maraton și as maraton”, a precizat Gheorghe Sendruc.
Marko Muneanu
Vreti sa spuneti dezatrul de la Komarom si nu etapa clasica de fond... s-au pierdut 3 sferturi din porumbeii angajati si asta la primul fond de 600km.