Moldova, din nou în topuri

După cum ne-au obișnuit încă de la debutul sezonului actual de concursuri, județele Suceava și Botoșani, două dintre cele mai puternice asociații columbofile din România, au organizat împreună o nouă etapă de mari proporții. Este vorba de a doua etapă de fond, Bialystok 1 (Polonia), concurs la care s-au impus Vasile Rusu, în clasamentul porumbeilor și Artemie Ilie Roșca, în clasamentul crescătorilor.

Etapa de la Bialystok s-a desfășurat în urmă cu mai bine de o săptămână, porumbeii fiind lansați în dimineața zilei de sâmbătă, 08 iunie 2019. Dacă la prima etapă de fond a celor două asociații numărul de porumbei angajați a fost unul uimitor, depășind 22.000 de porumbei, la fel s-a întâmplat și la a doua etapă de fond din acest sezon. Înregistrând record după record, crescătorii din cele două județe ale Moldovei au stabilit o nouă participare incredibilă și la etapa de la Bialystok: 21.403 porumbei și 597 de crescători.

Un yarling, câștigătorul etapei Bialystok 1

De cele mai multe ori, speranțele pentru a câștiga o etapă de asemenea dimensiuni se îndreaptă către porumbeii maturi, cu multă experiență și cu măcar unul sau două sezoane de angajări la etapele de anduranță. După ce etapa de la Janow, de care am amintit mai devreme, etapa cu cel mai mare număr de porumbei angajați vreodată în țara noastră, a fost câștigată de un mascul tânăr, de 2018, tot un yarling și tot un mascul reușește să câștige și etapa de la Bialystok. Porumbelul este reprodus și concurat de Vasile Rusu din Voitinel (Suceava), crescător care a participat la această cursă cu 68 de porumbei. Masculul a fost concurat la văduvie și este purtătorul, așa cum se va vedea în rândurile următoare, unor origini foarte bune: „Tatăl masculului a fost cumpărat de mine în anul 2018, direct de la Eijerkamp, în cadrul olimpiadei de la Bruxelles. Mama este cumpărată tot de mine, de la un crescător mai puțin cunoscut din Germania, un columbofil mai bătrân, fost arbitru pentru Olimpiadă. La aceeași etapă am avut și locul 5 pe lansare, cei doi porumbei fiind verișori. Mama locului 1 și tatăl locului 5 sunt frați de cuib. Ca pui, anul trecut, au participat la câteva etape, dar nu foarte multe. Pentru această etapă, porumbeii au fost antrenați de două ori de la aproximativ 50 de km. Am folosit hrană comercializată de firma Bayers, dar cred că factorul principal a fost un vaccin pentru căile respiratorii, de la aceeași firmă, pe care l-am administrat porumbeilor cu două zile înainte de îmbarcare. Fiind o etapă cu caniculă și vând din față, cred că acest produs i-a ajutat foarte mult”, a precizat Vasile Rusu. Tânărul mascul al lui Vasile Rusu, 4027801/2018, a câștigat concursul de la Bialystok la capătului unui zbor de 649 de km. După aproape 10 ore de zbor, masculul a fost constatat la ora 14:59, dezvoltând cea mai bună viteză a concursului: 1115.72 m/min. „Zona noastră este una foarte puternică, cu o concurență incredibilă. La orice etapă poate fi alt câștigător, pentru că s-a investit foarte mult în porumbei, iar fiecare crescător depune mari eforturi pentru a pregăti cât mai bine porumbeii. De aceea mă bucură foarte mult acest rezultat, locul 1 și 5 pe lansare. În încheiere, aș adăuga că, după părerea mea, lucrurile esențiale pentru a performa în columbofilie sunt porumbeii de calitate, care să fie și sănătoși și cărora să li se ofere o hrană bună. În rest, trebuie ajutați foarte puțin cu unul-două produse de recuperare sau condiționare, însă nu mai mult. Nu trebuie deloc exagerat cu suplimentele, mai ales dacă ne dorim ca porumbeii noștri să concureze mai multe sezoane la rând”, a mai adăugat Vasile Rusu.

Artemie Ilie Roșca, al doilea loc de 1 la crescători în acest sezon

Cel puțin în acest sezon, Artemie Ilie Roșca se dovedește foarte inspirat în a-și alege porumbeii pentru echipă. La etapa de la Bialystok a reușit al doilea loc de 1 la crescători din acest sezon, asta după ce primul rezultat a fost înregistrat la prima etapă de fond din acest an. Crescătorul din Vicovu de Sus a participat la concursul de la Bialystok cu nu mai puțin de 60 de porumbei, din care a clasat 34. Primii porumbei de echipă s-au clasat pe locurile 10 și 20 pe lansare. Per total, pentru Artemie Ilie Roșca, concursul de la Bialystok a fost unul foarte reușit. Pe lângă cei doi porumbei de echipă, ambii reproduși în 2017, crescătorul sucevean a mai avut încă doi porumbei în primii 22 pe lansare, care nu au fost, însă, nominalizați pentru echipă. Cu toate acestea, echipa sa și-a făcut treaba și la acest concurs, aducându-i al doilea rezultat de vâf din acest sezon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO