Terespol, concurs de maraton în trei

O altă etapă care a avut loc în primul weekend prestabilit pentru etapele de maraton a fost concursul Terespol, cu asociația columbofilă Constanța în calitate de organizator. Alături de crescătorii de pe malul mării au mai participat și columbofilii din asociațiile Ialomița și Călărași. Deși a fost prima etapă de maraton a sezonului, atât ruta pe Polonia, cât și distanța preponderent peste 900 de km au făcut ca maratoniștii din cele trei județe participante să debuteze cu o etapă de foc.

În total, crescătorii din Constanța, Ialomița și Călărași au îmbarcat pentru etapa de Terespol 2.796 de porumbei, cu cea mai mare parte a porumbeilor angajați (2.181) din județul Constanța. Câștigătorul etapei a fost tot din asociația Constanța, în persoana crescătorului Vasile Enache, în timp ce la crescători, din 176 de columbofili, s-a impus Abibula Osbai, la rândul lui, tot membru al asociației columbofile din județul Constanța.

Deși a angajat doar 4 porumbei, Vasile Enache a reușit să câștige locul 1 pe lansare
Cu siguranță, în special datorită concepției majorității crescătorilor din România, atunci când auzim că un crescător angajează la o etapă de maraton o echipă formată din foarte puțini porumbei ni se pare cel puțin ciudat. Mai mereu cantitatea este aleasă în detrimentul calității, accentul căzând în astfel de cazuri pe cu totul altceva decât ar trebui. La etapa de maraton Terespol, Vasile Enache a participat doar cu patru femele concurate la natural, în momentul angajării ele având ca poziție de cuib ouă de mai multe zile. Prima din cele patru femele angajate, 0706738/2016, a sosit acasă în prima zi a concursului, la ora 20:04, deși a avut de zburat 958 de km, una dintre cele mai mari distanțe din cadrul etapei. A zburat suficient de rapid încât la finalizarea clasamentului să fie pe prima treaptă a podiumului, producând tuturor, dar mai ales crescătorului ei, una dintre cele mai mari surprize. „La etapa de maraton Terespol am angajat doar patru femele, jucate la natural. După sosirea femelelor, ele au trecut la văduvie, urmând ca la următoarele etape de maraton să concureze după această metodă. Din cauza unei situații personale delicate am renunțat la mare parte din porumbei, anul acesta având doar cinci femele la lotul de zbor. Una s-a pierdut pe parcurs, iar la această etapă am angajat pe cele patru rămase. Dintre acestea, trei sunt surori, femela câștigătoare fiind una dintre acestea trei. Mai trebuie spus că toate cele trei surori au clasat, deși celelalte s-au poziționat mai în spate. Sincer spunându-vă, mă așteptam ca altă femelă să vină prima, dar a sosit abia a doua zi, cu piciorul rupt. Provin dintr-o pereche de porumbei care au fost, la rândul lor, concurați foarte puternic la etapele de maraton. Tatăl lor este unul dintre cei mai buni porumbei pe care i-am avut până acum, poate chiar cel mai bun din ultimii zece ani. Mama lor este un import, de la Bebe Chicheanu, împreună fiind o combinație de care sunt foarte mulțumit. În trecut am concurat la Tulcea, unde aveam distanțe mult mai mari decât ceilalți crescători, dar am reușit mereu să fac rezultate frumoase. Porumbeii mei sunt ținuți cât mai natural cu putință. Anul acesta, dacă vă vine să credeți, a fost prima dată când am folosit produse de recuperare și asta pentru că le-am primit de la o rudă apropiată. Încerc să țin totul cât mai simplu, pentru că eu nu îmi concurez porumbeii decât de plăcere”, a explicat Vasile Enache.
La același concurs, la crescători s-a impus Abibula Osbai, crescător care nici el nu a angajat un număr prea mare de porumbei. Lotul său pentru etapa de la Terespol a fost format din 24 de porumbei, din care au clasat 7, aducându-i și primul loc la crescători. Ca și pe lansare, tot femelele s-au descurcat mai bine și pentru Abibula Osbai, echipa formându-o două femele din 2016, ambele primele sosite în crescătorie. Prima dintre ele, 0703329/2016, a terminat cursa de 954 de km la ora 20:35, după mai bine de 13 ore de zbor. Fiind printre puținii care au sosit în prima zi a concursului, 0703329/2016 s-a clasat pe locul al nouălea pe întregul clasament. Următoarea femelă sosită a fost 0703367/2016, care a ajuns în crescătorie la primele ore ale zilei următoare de concurs, la 05:54 dimineața, și a reușit să ocupe locul 67 pe lansare. Astfel, cu două clasări foarte bune ale porumbeilor săi de echipă, Abibula Osbai, deși aflat la început de drum, a reușit probabil cel mai important rezultat al său de până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO