Tandemul Tau+Dănilă câștigă Stendal Național 2019

O altă etapă națională de proporții din acest sezon a fost concursul de maraton Stendal Național, etapă pentru care porumbeii au fost lansați pe 11 iulie, la ora 08:24. Asociația columbofilă Satu-Mare a avut calitatea de organizator al acestei etape, la care aproape toți crescătorii au avut distanțe în jurul a 1000 de km sau chiar mai mult. Una dintre cele mai mari distanțe (997 km) au avut și câștigătorii concursului, tandemul Tau+Dănilă din Arad, cei care au reușit performanța de a câștiga locurile 1 și 4 pe lansare cu două femele jucate la văduvie.

Organizarea concursului Stendal Național 2019 a însemnat o preocupare intensă din partea membrilor asociației Satu-Mare. Pentru a atrage cât mai mulți participanți, s-au pus în joc numeroase premii în bani și produse columbofile, dar și un trofeu special, denumit foarte sugestiv „Aripa de Aur”. Se pare că aceste eforturi nu au fost inutile, pentru Stendal înscriindu-se 340 de crescători din mai multe județe ale țării, inclusiv din Moldova, și angajându-se un total de 3.410 porumbei.

Tandemul Tau+Dănilă, locurile 1 și 4 pe lansare

Dintre toți crescătorii, cele mai bune sosiri au fost la cei din județul Arad. Primele 13 locuri ale clasamentului sunt ocupate exclusiv de columbofili arădeni, deși nu au avut chiar cele mai mici distanțe din concurs. Din Arad sunt și câștigătorii concursului și ai marelui trofeu, crescătorii Nicolae Tau și Daniel Dănilă, cei care împreună formează tandemul Tau+Dănilă. Cei doi au angajat la concursul Stendal Național 16 văduvi, în mare lor majoritate femele. Cea mai motivată dintre ele, 6030166/2017, a sosit acasă la 20:56, suficient de bine pentru a câștiga primul loc și pentru a nu mai fi devansată de niciun alt porumbel în clasamentul general. La scut timp a fost urmată de o altă femelă, 6026741/2017, sosită cu doar 10 minute mai târziu. Chiar și așa a ocupat locul 4 pe lansare, astfel tandemul Tau+Dănilă având doi porumbei în primii 5.  „Concurăm în această formulă de trei ani, domnului Nicolae revenindu-i mare parte din merite. În cea mai mare parte a timpului el se ocupă de porumbei, de antrenamente și întreținere și observ că rezultatele sunt din ce în ce mai bune. Ca linii de porumbei, deținem familia veche de porumbei Stichelbaut, aduși de partenerul meu de la Stelian Bordeianu, iar în ultima vreme am adus foarte mulți originali cu sânge Aarden, Kipp, Martha van Geel, Overwater etc. Din aceștia am reprodus pui care au fost concurați doar la etapele cu pui din toamnă, apoi au fost retași la matcă. Practic zburăm cu nepoți din originali, toți fiind combinații din liniile despre care v-am spus mai devreme. Porumbeii au început sezonul la natural, iar înainte de primul maraton au trecut la văduvie. Cele două femele de pe locurile 1 și 4 au fost motivate prin gelozie. În lotul de zbor sunt doar 11 masculi și 22 de femele, practic fiind câte două femele pentru un singur mascul. Ca să le motivăm foarte bine, femelele sunt lăsate pe rând în boxă cu masculul, apoi sunt eliberate împreună pentru a se bate pentru boxă și pentru mascul. După 1-2 minute sunt luate și angajate pentru cursă. Prima femelă sosită este din porumbeii Stichelbaut, cultivați de mulți ani de domnul Nicolae, iar cea de-a doua este 100% Aarden. În general, porumbeii primesc foarte multe ceaiuri, fiind rare zilele când beau doar apă curată. Folosim foarte mult ceaiul de urzică, dar și din alte plante. Chiar și la sosire porumbeii sunt așteptați în apă cu un amestec de miere și lămâie. Singurele tratamente pe care le facem în timpul sezonului sunt pentru tricomonoză și căi respiratorii, iar produse folosim foarte puțin”, a explicat Daniel Dănilă.
Pentru tandemul Tau+Dănilă, Stendal Național a fost un concurs perfect. Din 16 porumbei angajați au sosit acasă 14 și au clasat 13. Cum femela câștigătoare a fost și la echipă, iar pe locul 33 s-a clasat un alt porumbel tot din echipă, de data aceasta un mascul, tandemul Tau+Dănilă a ocupat și locul al doilea la crescători. Astfel, cu locurile 1 și 4 pe lansare și locul 2 la crescători, cei doi columbofili au fost protagoniștii celor mai bune rezultate ale ediției din acest sezon a concursului național Stendal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO