După ce, în 2013, Berlin Național a fost câștigat în premieră de un crescător din Moldova, ediția din 2017 a adus cu sine a doua victorie a unui crescător din aceeași regiune. Constantin Asavei Lupu din Deheleni-Hîrlău, Iași, câștigătorul locului întâi Berlin Național din 2017, a uimit o țară întreagă prin rezultatul său, în special din pricina poziției geografice, dar și spectaculoasei distanțe de 1.201 km.
De altfel, concursul Berlin Național din acel an a fost dominat categoric de crescătorii din Moldova. Astfel, primele opt locuri ale clasamentului au fost ocupate exclusiv de columbofilii moldoveni, ceea ce a reprezentat cea mai frumoasă prestație a lor în cadrul acestei etape. La fel de impresionant este și faptul că Constantin Asavei Lupu a reuși să-și adjudece prima poziție la chiar prima participare. Performanța a fost posibilă grație masculului cu seria 0196426/2015 care a reușit să termine cursa de 1.201 km în a doua zi de concurs, la ora 05:49, dezvoltând o viteză medie de 1.431.81 m/min. „Pentru zona noastră, concursul Berlin Național este unul foarte greu. Totuși, am pregătit o echipă de cinci porumbei, dintre care au reușit să se întoarcă doi, cel care a câștigat locul 1 și încă un porumbel, dar care nu a reușit să claseze. Sincer, nu m-am așteptat să câștig. Și distanța era una foarte mare, și direcția de zbor diferită, dar am reușit”, a precizat Constantin Lupu, care a explicat faptul că, la Berlin Național, porumbeii pregătiți de el pentru au zburat dintr-o direcție cu totul diferită față de cea folosită de asociațiile din Moldova. Chiar și-așa, masculul său i-a răsplătit pe deplin încrederea, aducându-i faimosul trofeu de campion.
Debut perfect
Constantin Asavei Lupu ne-a mărturisit că urmărea de câțiva ani această competiție, pe care o vedea extrem de dificilă, dar nu s-a gândit niciun moment că ar putea să o câștige chiar la debut. „Îmi amintesc că un vecin al meu, Radu Prigoreanu, concura de mult timp la Berlin. Mergeam des la el când aștepta porumbeii de la Berlin, care întotdeauna era un concurs dificil, de la care porumbeii soseau abia a treia zi. La acea vreme eu nu concuram porumbeii, dar îmi plăcea mult ideea unui astfel de concurs. Îl vedeam ca pe o Barcelona a nostră, un concurs atractiv, frumos, la care ar fi frumos să participe cât mai mulți crescători, din toate zonele”, a adăugat Constantin Lupu, care este, fără îndoială, un exemplu pozitiv de motivație și curaj pentru orice crescător român.
Trebuie precizat că etapa din acel an a fost cea de-a doua din istoria competiției când lansarea a fost una matinală, cei 5.714 porumbei angajați fiind eliberați la ora 07:45. Iar la final, încă un crescător merituos a fost răsplătit cum se cuvine și a avut privilegiul de a se număra printre câștigătorii concursului Berlin Național, trăind pe propria piele una dintre cele mai frumoase experiențe columbofile.
Lasă un răspuns