La final de sezon, una dintre cele mai mari dorințe ale crescătorilor din Moldova s-a materializat, prin organizarea concursului de maraton extrem Tartu (Estonia). Îmbarcarea porumbeilor a avut loc vineri, 31 iulie, iar lansarea a fost stabilită pentru sâmbătă, 03 august. Chiar dacă presupune distanțe colosale, între 1.100 și 1.600 km, foarte mulți crescători, din multe județe, s-au arătat interesați să participe, un exemplu elocvent fiind crescătorii din provincia Oltenia. Acest lucru a născut un super-concurs de maraton, la care vor participa 6.082 porumbei și 596 crescători din 14 județe ale țării.
De departe, concursul din mijlocul Estoniei organizat de Asociația Columbofilă Suceava, organizaţie afiliată la Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România, va fi unul unic, neputându-se compara cu alte concursuri din aceeași categorie sau chiar cu cel omonim, organizat de o altă entitate columbofilă din România. În primul rând, numărul foarte mare de porumbei pentru un concurs de acest tip, apoi numărul mare de crescători, dar și de județe, ne îndreptățesc să spunem, pe bună dreptate, că Tartu organizat de Federația Națională a Crescătorilor de Porumbei din România va fi cel mai spectaculos concurs de maraton extrem din ultimii ani ai României columbofile. Pe lângă cele două aspecte care definesc un concurs, porumbeii și crescătorii participanți, Tartu 2019 mai are încă o calitate foarte importantă. Chiar dacă este organizat de Suceava, ca principal punct de îmbarcare, Tartu a depășit cu mult granițele Moldovei. Atracția pentru concursurile de maraton din această categorie nu a fost împiedicată absolut deloc de diferențele geografice, astfel încât la Tartu vor participa, pe lângă crescătorii din Moldova, și columbofili din Olt, Mehedinți sau Dolj. Mai mult decât atât, la Craiova am fost martorii unei situații mai mult decât apreciabilă. În afară de centrele din Moldova, Craiova a fost singura locație care a îndeplinit cerințele organizării unui centru de îmbarcare. La sediul clubului Craiova Elite au fost îmbarcați 310 porumbei, iar numărul crescătorilor a fost de 81. Astfel, deși vor avea distanțe de aproape 1.600 de km, crescătorii olteni au făcut o adevărată demonstrație de curaj, înscriindu-se într-un concurs columbofil, organizat de către o asociaţia afiliată FCPR-ului, cu distanţe fără precedent în istoria Fderaţiei. În Moldova, topul participanților este deschis de Suceava, cu 4295 de porumbei și 341 de crescători.
Avem, așadar, o dovadă clară a faptului că în România, cursele de maraton sunt pe primul loc în topul preferințelor crescătorilor. Alături de celelalte etape naționale de maraton care vor avea loc în acest weekend, Tartu va fi un concurs la fel de atractiv. La astfel de distanțe, câștigătorul poate apărea de oriunde, așa cum am putut observa pe parcursul acestui sezon. De asemenea, nu trebuie uitat că Tartu este al doilea concurs din cadrul competiției promovată de clubul Best Pigeons, care pune la dispoziția câștigătorilor premii foarte consistente, ceea ce va face bătălia pentru primele locuri și mai interesantă.
Lasă un răspuns