Gengiu şi Pena s-au impus în etapele cu puii din Gorj și Dolj

Deschis deja de aproape două săptămâni, sezonul cu puii al asociației columbofile Gorj a ajuns deja la a doua etapă. Urziceni, localitatea de lansare a porumbeilor, a propus participanților distanțe de peste 240 de km, fiind un adevărat test pentru tinerii zburători. Cu participare suficientă pentru a fi un concurs interesant, etapa de la Urziceni a fot dominată clar de Cristian Gengiu din Turceni, crescător care a câștigat primele trei locuri pe lansare și primul loc la crescători. Spre deosebire de vecinii din Gorj, columbofilii doljeni au avut duminica trecută abia prima etapă a sezonului cu tinerii reproduși în 2019. Lansarea s-a făcut din localitatea Găești (Dâmbovița), etapa având o distanță cuprinsă între 120 și 140 de km, iar primul loc pe lansare a fost câștigat de Petrică-Mirel Pena din Amărăștii de Jos, în timp ce la crescători a câștigat Ionuț Cîrciumaru din Băilești.

Cristian Gengiu – locurile 1, 2 și 3 din 2054 de porumbei

Performerul etapei a doua a sezonului de pui, Cristian Gengiu este unul dintre cei mai constanți columbofili gorjeni. După un sezon bun la etapele cu maturii, Cristian Gengiu punctează foarte bine și la cursele cu puii, câștigând categoric a doua etapă, la numai o săptămână după o altă serie excelentă de clasări în prima etapă. După ore bune de zbor, la 09:52 trei pui au sosit în crescătorie în același timp, fiind diferențiați în clasament de doar câteva secunde. Pentru Cristian Gengiu etapele la care porumbeii participă în anul nașterii sunt esențiale și reprezintă prima etapă din viitoarea carieră a zburătorilor: „Cei aproximativ 90 de pui pe care îi reproduc în fiecare an concurează la toate etapele din planul de zbor. I-am angajat chiar și la etapa de fond, care în ultimii ani a fost extraordinar de grea și am observat că aceia care au reușit să vină, au făcut o treabă foarte bună la etapele cu maturii. Îi hrănesc tot timpul cu același amestec de mâncare, indiferent de perioada în care se află și nu îi tratez cu antibiotic. Singurul tratament este vaccinul trivalent PHA, pe care îl administrez cu o lună înainte de prima etapă. În rest nu primesc alte tratamente și nici curățenie nu li se face în compartiment, decât înainte de prima etapă. Nu folosesc nici metoda întunericului, ci totul este cât mai natural cu putință”, ne-a explicat Cristian Gengiu. În afară de clasamentul pe lansare, Cristian Gengiu a câștigat și primul loc din 61 de crescători, îndeplinind echipa cu porumbeii de pe locurile 2 și 3. Astfel, el își poate trece în palmares una dintre cele mai complete etape și, în același timp, un concurs la care a obținut maximul de performanță.

Prima etapă de la Dolj dominată de Petrică Pena și Ionuț Cârcimaru

La prima etapă a sezonului cu puii, crescătorii din Dolj au angajat 3201 pui, iar cel mai bun porumbel a fost al crescătorului Petrică-Mirel Pena din Amărăștii de Jos. Alături de el, Ionuț Cîrciumaru din Băilești a câștigat locul 1 din 82 de crescători, cu echipa realizată de primii doi porumbei sosiți în crescătorie. Pentru Petrică Pena etapa de la Găești a avut distanța de 129 de km, distanță pe care porumbelul său câștigător a parcurs-o în doar 91 de minute. Cu un astfel de timp, viteza sa (1419 m/min) a fost suficientă pentru a câștigat locul 1 împotriva a 3200 de porumbei. „Antrenamentele cu puii încep de la distanța de 5 km, iar următoarele zboruri sunt făcute tot de la distanțe mici, pentru ca puii să se pună oarecum pe direcție. Concurez puii cât de natural posibil, fără a avea prea multe intervenții. Porumbelul care a câștigat acum concursul de la Găești este o combinație de porumbei de maraton. Mama lui este de la Florin Cioacă, iar tatăl său a fost achiziționat de la Daniel Tâmpa. De regulă, concurez puii până la etapa de fond inclusiv, dar nu trimit mereu tot lotul. Mâncarea folosită este una de calitate, de la firmele Verselle Laga și Bayers, iar ca și produse folosesc, de exemplu, K+K, Mumm și iod”, a precizat Mirel Pena.
La polul opus din punct de vedere al distanței s-a aflat câștigătorul de la crescători, Ionuț Cîrciumaru, columbofil pentru care etapa de Găești a însemnat un zbor de 180 de km. Porumbeii săi s-au descurcat exemplar, primii trei sosiți clasându-se pe locurile 2, 4 și 5. Cum primii doi au fost nominalizați și pentru echipă, Ionuț Cîrciumaru a obținut cel mai bun punctaj la crescători, asigurându-și prima treaptă a podiumului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO