Atunci când sunt întrebați despre pui, columbofilii români răspund în unanimitate că ei reprezintă viitorul oricărei crescătorii. Ca urmare, fiecare crescător are un stil propriu de a își forma viitorii zburători, incluzând aici antrenamentele, etapele de zbor, hrănirea și selecția. Pe lângă aceste puncte principale, un aspect la fel de important este educarea puilor. Când ne gândim la educarea puilor trebuie să includem obligatoriu deprinderea lor cu lăzile de transport, cu transportul propriu-zis, cu hrănirea și adăparea în timpul acestuia, dar și lucrurile care țin de comportamentul lor în exteriorul și în interiorul crescătoriei.
Depășind aceste etape premergătoare, mai mulți crescători români pot fi considerați adevărați specialiști ai zborurilor cu puii. Rezultatele realizate de ei sunt greu de egalat, ceea ce trădează o atentă pregătire a puilor încă din primele luni de viață.
Pasha: „Când puii sunt chemați cu fluierul, este regulă de bază ca ei să intre imediat!”
Când vine vorba despre concurarea puilor, Pasha este un columbofil care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Probabil crescătorul cu cele mai bune rezultate la pui în ultimii ani, Pasha este unul dintre columbofilii care stăpânește cel mai bine „arta” educării puilor și deține unul dintre cele mai bune sisteme de concurare. În linii aproximative, metodele lui legate de concurarea și educarea puilor sunt următoarele: „După ce puii sunt înțărcați, sunt ținuți maxim o săptămână în voliera de plasă, după care sunt eliberați afară. Eu cred că dacă sunt ținuți prea mult în volieră și atunci când ies afară sunt foarte mari, există șanse să îi pierzi. Apoi, când ies afară la antrenament și termină de zburat, ei trebuie să intre imediat în crescătorie. Sunt chemați cu fluierul și intră în câteva secunde. Nu îi țin nemâncați ca să îi învăț să intre repede, pur și simplu învață de la sine. Puii nu sunt băgați dinainte în lăzile de transport ca să se obișnuiască cu ele. Ia contact cu ele când sunt vaccinați sau când e nevoie să fie transportați. Singurul lucru mai special pe care îl fac este să le pun în compartiment o adăpătoare asemănătoare cu cea din mașina de transport, ca ei să învețe să bea apă atunci când sunt la conscurs. Să se hidrateze în timpul transportului este un lucru esențial și tocmai de aceea le pun această adăpătoare. În concepția mea, primele luni de viață sunt esențiale pentru viitorul lor. Puii trebuie zburați, tratați și hrăniți corespunzător. Este esențial ca puii să fie tratați de principalele boli și, la fel de important, să fie hrăniți cu o mâncare de calitate. Cum am mai spus, eu folosesc doar hrană și produse de la Verselle Laga, cărora le mulțumesc din nou pe această cale, iar acest lucru se vede în condiția și în felul în care puii mei concurează. Dacă ar fi să fac o recomandare colegilor mei, aceasta ar fi următoarea: Tineți puii sănătoși, îngrijiți, tratați-i corespunzător și zburați-i la maxim”, ne-a transmis Pasha.
Plăvițu: „De când am început să abordez și maratonul, puii mei au voie să stea mai mult pe afară sau să coboare pe jos. Este important să învețe să bea apă pe drum!”
Campion național la Demifond Pui în 2014 și locul 3 național General Pui în 2017, Liviu Plăvițu din Severin pune un accent foarte puternic pe educarea puilor imediat după ce au trecut de perioada de înțărcare. Totuși, educarea puilor săi are o notă foarte personală, fiind rezultatul anilor de experiență și ai observațiilor acumulate de-a lungul timpului. „După prima lună de acomodare, puii încep un program ușor. Aici includem ore de masă și antrenamente cât mai stricte. Mâncarea de dimineață este una ceva mai ușoară, pentru a nu avea probleme cu intratul în a doua parte a zilei. După o perioadă ei vor înțelege ce au de făcut și vor învăța pe dinafară acest program, intrând în comportamentul lor de zi cu zi. Tot din această perioadă de acumulare fac parte și antrenamentele succesive de la 3, 5 km, pentru a se deprinde cu plecatul și cu orientarea pe direcția de zbor. În același timp se obișnuiesc și cu cuștile de transport, dar și cu lansarea, lucruri care până la urmă le intră în instinct. De când am început să abordez etapele de maraton, le-am permis să mai hoinărească pe afară și să coboare prin curte. Este foarte important să știe să coboare și să bea apă în timpul zborurilor de distanță. Nu în ultimul rând, în primele luni de viață puii ies afară hrăniți. Procedez așa pentru că astfel nu o să zboare prea mult, dar mai ales pentru că se pot pierde și să aibă resurse. Cam acestea ar fi etapele prin care eu trec cu puii. Aș mai adăuga faptul că încerc să fie cât mai blânzi, dar și să se simtă în largu lor atunci când sunt în compartiment. Cred că este un lucru foarte important pentru psihicul lor și pentru atracția față de crescătorie!”, a adăugat Liviu Plăvițu.
Astfel, putem concluziona că sportul cu porumbei se desfășoară, totuși, pe o anumită bază disciplinară. Nu există loc pentru foarte multe întâmplări, iar un porumbel care cunoaște foarte bine ce are de făcut este mai puternic. Columbofilia are doza sa de disciplină, iar acest lucru se induce porumbeilor încă din primele luni de viață.
Lasă un răspuns