Asociațiile Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov, reunite pentru etapa Galați 1

După ce au dat startul noului sezon de concursuri cu puii, organizând o primă etapă cu un număr record de porumbei angajați, asociațiile columbofile din județele Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov au participat, duminica trecută, la cea de-a doua etapă a sezonului. Aceasta a presupus lansarea celor 5.093 de porumbei din localitatea Galați (170-200 km), prima etapă cu lansare din această localitate din cele trei menționate în planul de zbor. Crescătorii din Ilfov și Giurgiu și-au împărțit primele locuri ale clasamentului, astfel că Iordan Raiciu din Ilfov a câștigat primul loc pe lansare, iar Marian Matei din Trestieni, Giurgiu, și-a asigurat prima poziție în clasamentul celor 113 crescători.

Iordan Raiciu și RO-19- 0211249, locul 1 din 5.093 de porumbei

Câștigătorul concursului, Iordan Raiciu, este un pasionat al concursurilor de maraton, deși acum a câștigat un concurs de viteză. El a angajat pentru această etapă 134 de porumbei, clasând 35, patru dintre aceştia chiar în primii douăzeci de porumbei din concurs. La fel ca majoritatea crescătorilor, Iordan Raiciu își concurează puii în anul nașterii pentru ca aceștia să acumuleze cât mai multă experiență. În afară de aceasta, la fel de importantă este, în opinia crescătorului ilfovean, și selecția care are loc în timpul etapelor. Pentru că a realizat în decursul timpului că puii se selectează mult mai corect zburându-i în cadrul asociației, Iordan Raiciu își concurează puii etapă de etapă, inclusiv etapa de fond. „Pentru mine, chiar dacă am reușit să câștig primul loc dintr-un număr important de porumbei, etapa de la Galați a fost una destul de grea, lăsându-se chiar și cu câteva pierderi. În ultimii 10 ani am încercat să mă perfecționez mereu, iar dacă înainte eram ceva mai permisiv, acum nu mai arăt niciun fel de clemență. Concurând în viitor pentru etapele de fond și maraton, puii sunt concurați și selectați destul de dur. Din acest motiv prefer și etapele de zbor cu asociația, pentru că îi solicită mai mult, iar selecția care se face este una corectă. Cel puțin la mine, am observat că, la antrenamentele făcute cu mașina personală, puii nu se selectează chiar așa bine. La etapele cu mașina asociației este cu totul altceva. În primul rând este un număr destul de mare de porumbei. Apoi faptul că nu toți merg în aceeași zonă, îi pune la ceva treabă și astfel se selectează. Ca idee principală, la etapele cu puii nu urmăresc decât să am porumbei cu cât mai multe clasări. Nu contează punctajul acumulat, ci mult mai important este să văd că sunt constanți, iar, la final de sezon, cei mai buni dintre ei vor rămâne pentru a face parte din lotul de zburători”, ne-a explicat Iordan Raiciu.

Marian Matei, locul 1 din 113 crescători

Cel de-al doilea rezultat important al etapei a fost realizat de Marian Matei din localitatea Trestieni, columbofil care face parte din asociația județului Giugiu. El a reușit să fie cel mai bun din cei 113 crescători participanți, realizând cel mai bun procent de clasări, cu 39 de porumbei clasați din 56 angajați. Porumbeii săi de echipă au făcut parte dintr-un grup de opt pui care au sosit în crescătorie în același timp, fiind constatați în doar 14 secunde (09:05:30-09:05:44). Astfel, deși nu a reușit clasări chiar la vârful clasamentului, Marian Matei a fost unul dintre crescătorii cu cele mai constante sosiri din cadrul etapei, așa cum se poate observa și din numărul foarte mare de porumbei clasați.

Reușind o frumoasă colaborare, crescătorii din județele amintite mai sus nu fac altceva decât să își urmărească scopul comun, reprezentat de o selecție cât mai exactă a tinerilor zburători. Numărul mare de porumbei angajați pe care îl propun la aceste etape îi ajută să organizeze concursuri foarte competitive, iar zona geografică variată a celor trei județe sporește nivelul de dificultate. Împreună, toți acești factori dau naștere unor concursuri interesante, în care competiția este una de nivel. iar câștigătorii sunt dintre cei mai buni.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO