Bacăul, locul unde s-a dat anul acesta ora exactă în Maratonul național

Dintre cele mai așteptate momente ale anului pentru echipa site-ului nostru a fost vizitarea celor mai importanți crescători ai asociației columbofile Bacău. Plănuită de ceva vreme, deplasarea la Bacău, probabil una dintre cele mai importante grupări columbofile din Moldova, a avut loc săptămâna trecută, începând cu ziua de miercuri. Aveam să vizităm și să discutăm cu crescători importanți, campioni naționali la fond și maraton, și să vedem porumbei renumiți la nivel național și nu numai. La final, după două zile pline de columbofilie, ne-am dat seama de pregătirea teoretică și practică extraordinară a columbofililor băcăuani, de valoarea și calitatea porumbeilor și ne-am întors bucuroși că vom împărtăși și altora ceea ce am găsit la Bacău.

Încă de la început am fost întâmpinați cu bunăvoință de președintele asociației, Costel Irimia, cel care a primit cu bucurie vestea că ne vom deplasa în asociația pe care o conduce de ceva vreme. Implicarea lui în tot ceea ce a ținut de anunțarea crescătorilor ce urmau vizitați, stabilirea orelor de întâlnire, a traseului, dar și faptul că a fost în permanență alături de noi, ne-a demonstrat că munca pe care noi o depunem în numele Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România este apreciată și merită continuată mult timp de aici înainte. După drumul suficient de lung încât să ne ocupe aproape toată ziua, prima vizită a fost la crescătorul Ioan Lupu, cunoscut antreprenor din zonă, dar și unul dintre columbofilii de vârf ai asociației. Responsabil și de transportul porumbeilor în sezonul tocmai încheiat cu mașinile sale echipate la nivel european, Ioan Lupu este un columbofil de referință în județul Bacău, cu rezultate importante la maraton inclusiv la nivel național, în volierele sale regăsindu-se porumbei din familiile consacrate din Vest. Încă din acea seară am făcut cunoștință cu Daniel Măgirescu și unul dintre partenerii săi, domnul Ojog, pe care aveam să îi vizităm în dimineața imediat următoare.

Crescători de anvergură europeană

Astfel, după ce ne-am refăcut forțele peste noapte, la primele ore ale zilei de vineri am ajuns în crescătoria multiplilor campioni naționali Măgirescu, Ojog+Dorneanu, unde aveam să aflăm povestea de succes a uneia dintre cele mai productive colaborări columbofile din România. Am observat încă de la început, expuse la loc de cinste, mulțimea de cupe și plachete obținute de-a lungul anilor, suficiente cât să îți ajungă o viață întreagă. Au urmat primele părți ale interviului, pline de lucruri noi despre motivarea și concurarea porumbeilor de maraton la natural, informații pe care să le asculți cu drag și demne de pus în practică. Spre finalul vizitei, Daniel Măgirescu ne-a prezentat cei mai importanți porumbei din crescătorie, adevărate „cursuri vii”, mulți dintre ei campioni naționali la maraton sau părinți de super-porumbei. Cu memoria și camera de filmare aproape pline de noi informații, plecam de la Daniel Măgirescu după ore bune de discuții interesante cu oameni a căror simplă prezență te face fericit.

Ne îndreptam acum spre Comănești, unde ne aștepta Elisei Eacobuță, columbofilul român al momentului. În drum, am făcut o oprire la Marcelin Șolot, columbofil pe care doar lipsa timpului liber pentru porumbei îl împiedică să fie în topuri la nivel național. Chiar și așa este printre premianții asociației și ai provinciei, grație unei colecții de porumbei de calitate și o volieră pe măsură. După un drum de mai bine de o oră, am ajuns la Comănești pentru a ne întâlni cu Elisei Eacobuță. Pe lângă întâlnirea cu Elisei, ne-am întâlnit și cu o mulțime de emoții, pentru că aveam să cunoaștem și să discutăm cu cel mai important columbofil român al momentului, dar și să vedem cel mai bun porumbel de maraton din istoria de până acum a columbofiliei românești. De la început trebuie spus că Elisei este o „bibliotecă” vie de informații despre porumbei, pe care nu se sfiește să le împărtașească, cum de altfel nu s-a ferit nicio secundă să ne dezvăluie toți pașii care l-au dus până pe cele mai înalte culmi ale succesului. Am găsit un columbofil foarte pregătit, cu o gândire simplă și frumoasă despre porumbei, dar în același timp bazată pe o logică de fier. Porumbeii lui Elisei sunt pe măsura sa, cum de altfel era și greu să fie altfel. Porumbei plini de calități, referindu-ne aici și la cele fizice, dar care au șansa să fie pe mâna unui crescător care scoate maximul din ei. Punctul culminant a fost prezentarea femelei care a câștigat locul 1 Madona și Tartu, despre care a auzit inclusiv lumea bună de afară. Întâmplarea are rolul ei în columbofiliei, dar felul în care arată, energia și vitalitatea pe care le transmite bijuteria lui Elisei, ne-au făcut să simțim cu adevărat că ținem în mâini un porumbel unic. La fel de spectaculoasă și revelatoare a fost prezentarea pe viu pe care Elisei Eacobuță a făcut-o porumbelului de maraton, ținând în mâine câștigătorul locului 1 pe lansare la ultimul maraton de la Vilnius de anul acesta, și pe care o pregătim pentru un material separat extrem de interesant.

O călătorie plină de învățăminte

Am plecat apoi, însoțiți de Elisei, să îl vizităm pe Sorin Săndulache din Tîrgu-Ocna, în a cărui crescătorie am găsit porumbei zburați sezoane bune la maraton, cu premii foarte bune la nivel provincial și național. Printre alte linii celebre, am putut vedea și verifica porumbei de la Familia Freialdenhofen, de al căror aspect fizic ireproșabil am rămas plăcut impresionați. Pe drumul de întoarcere către Bacău, am făcut o scurtă oprire la Victor Diaconu, câștigătorul mai multor cupe importante la maraton în competiția județeană și provincială. Era finalul unei zile de poveste, plină de columbofilie și de întâlniri cu oameni deosebiți. Era sfârșitul unei deplasări care ne-a certificat că succesul în columbofilie începe cu porumbei buni, continuă cu crescători bine pregătiți și are neapărată nevoie de un dram de noroc.

Plecam spre casă vineri dimineața, bucuroși că am terminat cu bine o deplasare importantă, dar și mai bucuroși că am întâlnit oameni deosebiți, că am văzut porumbei de calitate și crescători pregătiți, pentru că nu degeaba Moldova dă mai mereu tonul când vine vorba de maraton. Să promovezi rezultatele și porumbeii crescătorilor români nu este o muncă tocmai simplă, însă astfel de bucurii, precum cele trăite la Bacău, ne dau mare curaj pentru viitor și ne întăresc convingerile că merită tot efortul.

În săptămânile care urmează, pe canalul de Youtube al publicației noastre veți putea urmări câteva videoreportaje foarte interesante despre activitatea columbofilă din Bacău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO