Domenic Bedeleanu (AB) și tandemul Avram+Beca (VL), rezultate foarte bune cu puii

Obținerea rezultatelor în competițiile columbofile depinde de foarte mulți factori diferiți, dar care împreună formează un sistem. În cadrul acestui sistem, o piesă de bază este continuitatea, ceea ce ne face să credem că este foarte important să creionăm un plan, pe care să îl îmbunătățim mereu, mai ales dacă avem certitudinea că este o metodă care funcționează. Cam așa s-ar rezuma discuțiile purtate cu Domenic Bedeleanu (AB) și Ion Avram, unul dintre cei doi componenți ai tandemului Avram+Beca (VL), cei care au câștigat categoric ultima etapă cu puii din asociațiile din care fac parte.

Domenic Bedeleanu din Teiuș, Alba Iulia, este un crescător obișnuit cu rezultatele foarte bune obținute la concursurile cu puii. Cu siguranță stăpânește foarte bine un sistem aproape perfect de concurare a tinerilor zburători, lucru care se poate observa și din rezultatele obținute în anii trecuți. Seriile de clasări foare bune de la etapele din acest sezon nu sunt decât o nouă confirmare a faptului că merge în direcția corectă, productivă, dar și o certitudine că deține porumbei foarte buni pe care se pricepe să îi pună în valoare.

Lăpuș 6- etapa perfectă pentru Domenic Bedeleanu

Aproape de finalul unui nou sezon foarte reușit, Domenic Bedeleanu a avut parte de cea mai bună etapă de până acum. Concursul Lăpuș 6 (135-195 km) a avut loc vinerea trecută, cu participarea a 1623 de porumbei și 59 de crescători, dar cel mai bun crescător a fost, de departe, Domenic Bedeleanu. Participând cu 93 de pui, Domenic a reușit să câștige primele nouă locuri pe lansare, locul 1 la crescători, dar și să claseze 40 de porumbei, ceea ce este mai mult decât mulțumitor. Cum era de așteptat, toți cei nouă pui de pe primele nouă locuri ale clasamentului au sosit în același timp, fiind constatți în doar câteva secunde. Pe locurile 2 și 5 s-au clasat doi dintre porumbeii de echipă, al căror punctaj cumulat a fost suficient și pentru câștigarea locului 1 și la crescători.
Ca în majoritatea cazurilor, și în situația lui Domenic, nimic nu este la voia întâmplării. În primul rând, vorbim de porumbei de o calitate reală, dovedită, fie că ne referim la cei de reproducție sau la cei de la lotul de zbor. Apoi intervine un crescător foarte pregătit, cu timp suficient pentru a le oferi porumbeilor tot ceea ce este necesar, dar și foarte pasionat. „Pentru că anul acesta am început să concurez și la maraton, pot spune că particip la toate categoriile de distanță însă etapele preferate sunt cele între 100 și 700 de km. Principalele familii de porumbei cu care lucrez sunt Schaerlaeckens, Vandenabeele și Marc Capelle, deoarece am preferat linii de porumbei care s-au dovedit a fi foarte bune. Pot spune că sistemul puilor îl controlez foarte bine. Am reușit mereu să am rezultate foarte bune cu puii, care apoi au concurat la fel de bine și la maturi. În fiecare an reproduc în jur de 130-150 de pui. Prima serie este ținută la întuneric încă de la înțărcare, până cu o săptămână înainte de prima etapă. Ceilalți concurează la natural, fără intervenții, pentru că sunt mai mici și nu pot aplica aceleași metode. Înainte de sezon fac foarte multe antrenamente, în jur de 40-50, iar apoi participă la toate etapele. Între etape fac trei antrenamente cu mașina personală, începând cu a treia zi după concurs. De exemplu, dacă porumbeii au sosit sâmbătă, duminică vor sta închiși. Luni o să se antreneze de plăcere în jurul crescătoriei, iar de marți vor fi duși cu mașina la 35 de km. Urmează miercuri un antrenament de la 60 de km, iar joi un nou antrenament de la 30 de km. Un punct principal legat de pui este vaccinarea, pe care eu pun accent foarte puternic. Cu două zile înainte de a fi înțărcați, puii primesc primul vaccin împotriva Paramyxovirozei, pe care îl repet după 21 de zile. După alte 30 de zile urmează vaccinarea împotriva Adeno-Ecoli, pe care la fel, o repet după 21 de zile. În ambele cazuri folosesc vaccinul PHA, cu mențiunea că ambele vaccinări sunt precedate de două tratamente preventive împotriva aceleiași boli”, ne-a explicat Domenic.

Tandemul Avram+Beca, primele patru locuri pe lansare și locul 1 la crescători

Așa cum au procedat și în sezonul cu maturii, asociațiile columbofile din Argeș și Vâlcea au continuat colaborarea și în sezonul cu puii. În prima zi a lunii septembrie a avut loc a patra etapă a planului de concursuri, la care crescătorii din Argeș și Vâlcea au angajat nu mai puțin de 1794 de porumbei. Tandemul Avram+Beca din Vâlcea s-a descurcat admirabil, chiar dacă au avut printre cele mai mari distanțe din concurs. „Rezultatul final” al concursului a fost câștigarea primelor patru locuri pe lansare, locul 1 la crescători din 65 de columbofili, opt porumbei în primii 10 pe lansare și 66 de pui clasați din 80 angajați. „Reproducem în jur de 100-120 de pui anual, pe care îi concurăm apoi la toate etapele din planul de zbor. Îi ținem încă de la început la întuneric, dar nu foarte mult, pentru că riscăm să nu termine năpârlirea. Înainte de sezon le fac câteva antrenamente cu mașina personală și abia la ultimul antrenament îi bag împreună cu ceilalți porumbei ai asociației. De regulă, distanțele la primele antrenamente sunt scurte, ultimul fiind de la 40 de km. În fiecare an participăm și la etapa de fond, mai puțin anul acesta pentru că este o distanță ceva mai scurtă și nu ne avantajează. După sezon, puii trec printr-o selecție destul de severă, dar principalul criteriu este felul în care s-au comportat la etape. Ne interesează să aibă cât de multe clasări, indiferent de punctaj. Este important ca puii să fie constanți ca să ne putem baza pe ei în viitor”, a precizat Ion Avram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO