Vizita la Bihor, o nouă reușită

În cadrul planului de vizitare a tuturor asociațiilor afiliate Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România, deplasarea făcută de echipa site-ului www.racingpigeons.ro în județul Bihor este dintre cele mai recente. Săptămâna trecută, începând cu ziua de miercuri și până vineri, inclusiv, cei mai importanți crescători din Bihor au avut ocazia să își prezinte porumbeii reprezentativi din crescătorie, sistemul și programul de concurare și întreținere a porumbeilor pe tot parcursul anului, dar și cele mai importante idei personale despre columbofilie.

Prima dintre vizite a fost cea în crescătoria lui Andrei Bondar din Oradea, un columbofil foarte cunoscut la nivel național datorită numărului mare de articole publicate pe site-ul pe care îl coordonează, dar și rezultatelor sale suficient de importante. Cum sezonul cu puii este aproape încheiat, am putut vedea porumbeii care s-au descurcat cel mai bine la etape și care vor face parte din lotul de zbor pentru sezonul următor. Crescător foarte pregătit, Andrei ne-a expus pe larg tot ceea ce el consideră că este absolut necesar pentru ca porumbeii noștri să fie, în primul rând, sănătoși și să concureze cu succes. Împărțite cu exactitate pe fiecare dintre cele trei categorii principale ale oricărei crescătorii (reproducători, pui și lot de zbor), recomandările și exemplele oferite de Andrei Bondar sunt foarte utile oricărui crescător. După mai bine de două ore petrecute cu Andrei, următoarea vizită a zilei a fost în crescătoria tandemului Zgîrd + Sztanyik, doi dintre premianții fiecărui sezon de concursuri de la Bihor. Cei doi abordează cu succes toate categoriile campionatului columbofil, printre rezultatele remarcabile putând să amintim multe locuri de 1 la nivel județean și provincial, în special la viteză, dar și locul al treilea în Campionatul Olimpic al României pe anul 2017 la maraton. Aceste rezultate realizate de cei doi crescători fac din echipa lor una dintre cele mai frumoase și productive colaborări din județ. Punctul culminant a fost prezentarea femelei olimpice, un porumbel complet, care ar desfăta privirea și simțurile oricărui columbofil. După-amiază, următorul crescător care ne-a primit în crescătoria sa a fost Ovidiu Graur, un columbofil pasionat în totalitate de etapele de maraton. De altfel, emblema crescătoriei sale este o femelă superbă, campioană județeană și provincială la categoria As Maraton Maturi în sezonul trecut. Vizitându-l pe Ovidiu, am avut ocazia să stăm de vorbă cu un columbofil care chiar pune în practică marele sfat columbofil de a „ține totul cât mai simplu”, doar că în cazul lui vorbim și de rezultatele concrete ale acestei recomandări. Ultima dintre vizitele programate pentru ziua de joi a fost în crescătoria lui Doru Sabău, un alt columbofil bihorean pasionat doar de maraton. Printre performanțele sale se numără mai multe trofee naționale, de exemplu locul 2 As Maraton Maturi în 2017, dar și o mulțime de cupe provinciale și județene. Rezultatele sale sunt și mai apreciabile când ne gândim la faptul că Doru concurează un număr redus de porumbei, însă cea care face diferența este, cu siguranță, calitatea. Spre exemplu, în compartimentul său de reproducție se află, cel puțin în momentul de față, doar cinci perechi de porumbei, însă suficient cât să îl mențină pe Doru Sabău printre cei mai importanți crescători ai provinciei de Vest. Astfel, încheiam o lungă dar frumoasă „zi de lucru”, plină de lucruri și de oameni noi.
Vineri, în ultima zi petrecută printre crescătorii bihoreni, am pornit din Oradea către Salonta, pentru a îl vizita pe unul dintre cei mai de succes crescători de porumbei din generația tânără. Este vorba despre Bogdan Oros, crescător cunoscut în toată țara pentru rezultatele sale la maraton. Încă de la primele schimburi de replici ne-am dat seama că vor fi câteva ore frumoase și constructive. Pentru că Bogdan este un columbofil sincer și deschis, multele discuții pe teme medicale, de altfel specialitatea lui, au făcut să plecăm cu multe informații noi despre cum trebuie procedat când se pune problema intervențiilor medicamentoase. Mai mult decât atât, am putut vedea porumbei foarte atent selecționați, îngrijiți și cu toate atuurile pentru a face performanță. Spre finalul zilei am plecat către casă, mulțumiți de cum au decurs lucrurile și de faptul că am reușit să vizităm și județul Bihor. De asemenea, multe mulțumiri trebuie transmise conducerii asociației pentru ajutorul oferit și pentru disponibilitate, condițiile oferite de cei din Bihor fiind la standarde foarte ridicate.

Zilele viitoare, video-interviurile cu crescătorii bihoreni vor apărea pe site-ul nostru. Așadar, o să aveți ocazia să auziți direct de la crescătorii amintiți tot ceea ce consideră ei că este mai important când vine vorba de porumbei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO