Crescătorii responsabili cunosc foarte bine cât de important este procesul năpârlirii pentru un porumbel, fie că ne referim aici la reproducători sau la porumbeii din lotul de zbor. Calitatea unui sezon de reproducere și, mai cu seamă, calitatea unui sezon de zbor depind în mare măsură de felul în care porumbeii noștri năpârlesc. Bineînțeles, ne referim aici la marea năpârlire, perioada în care porumbeii își schimbă penele din abundență.
Astfel, pe baza unei discuții cu medicul veterinar și columbofilul Bogdan Oros din Salonta, vă vom prezenta mai jos principalele repere ce trebuiesc urmărite pentru a fi siguri că porumbeii noștri vor avea un nou penaj de calitate.
1. Reproducerea trebuie sistată la timp
Majoritatea crescătorilor au tendința să reproducă pui până toamna târziu. Fie că ne lăsăm zburătorii să crească pui după sezon pentru a își încheia ciclul anual sau urmărim să mai reproducem tardivi din anumiți reproducători de valoare, în oricare dintre situații ne-am afla, termenul maxim până la care putem prelungi reproducția este 1 octombrie. Depășind această dată riscăm să decalăm foarte mult startul marii năpârliri, astfel că porumbeii noștri pot rămâne nenăpârliți. Așadar, un prim pas ar fi sistarea reproducerii.
2. Deparazitarea
Paraziții care se instalează în și pe corpul porumbeilor nu numai că îi afectează, dar produc și o stare generală de disconfort. De exemplu, paraziții externi nu lasă porumbeii să se odihnească și îi supun unui stres aproape continuu. Deparazitarea porumbeilor ca pregătire pentru marea năpârlire este absolut obligatorie. Însă, trebuie să fim foarte atenți pentru că o gamă foarte mare de produse pentru deparazitare pot afecta noul penaj. „Pentru cei care au posibilitatea, foarte recomandat ar fi să facă un examen coproparazitologic. Asta îi va ajuta să descopere dacă porumbeii lor sunt infestați cu paraziți. În condițiile în care este necesar să intervenim cu un produs împotriva paraziților, trebuie să avem foarte mare grijă la produsele pe care le folosim. Multe dintre ele sunt destul de toxice și pot afecta penele în creștere. Din această categorie fac parte antiparazitarele din grupa imidazolilor, adică produse care conțin albendazol, mebendazol, tiabendazol sau Rombendazol. În schimb, se pot folosi antiparazitarele pe bază de Ivermectină sau Levamisol”, a precizat Bogdan.
3. Tratamentele premergătoare perioadei de năpârlire
Deși există ideea foarte generalizată că antibioticele afectează dezvoltarea penajului, Bogdan Oros infirmă această ipoteză. Este adevărat că de preferat este să nu se folosească medicamente în perioada de năpârlire, însă și mai adevărat este că dacă porumbeii noștri sunt afectați de o anumită boală nu vor năpârli bine oricum. Astfel, dacă se observă că porumbeii nu sunt în cea mai bună condiție, ori prezintă semne evidente de boală, este foarte indicat să intervenim cu un tratament pentru a ne asigura că atunci când sunt în plină năpârlire porumbeii noștri sunt în cea mai bună condiție fizică. „La fel ca în cazul paraziților, ar fi foarte bine să ne examinăm porumbeii și în cazul tricomonozei. Cum toți porumbeii sunt purtători de tricomonade, ar fi foarte indicat să vedem gradul de dezvoltare al acestora și să decidem dacă este cazul să intervenim sau nu. În condițiile în care porumbeii sunt infestați cu tricomonoză este recomandat să le administrăm un tratament de 5-7 zile”, a adăugat Bogdan.
4. Hrană și suplimente
Pentru că este o perioadă în care organismul porumbeilor este serios pus la treabă este obligatoriu să le asigurăm o hrană de calitate pe toată perioada în care ei năpârlesc. În momentul de față columbofilia este foarte dezvoltată, astfel că există amestecuri speciale pentru această perioadă a anului. În genere cunoaștem că trebuie să asigurăm porumbeilor semințe bogate în grăsimi, însă nu este suficient. Gritul și suplimentele nutritive sunt la fel de necesare, așa cum vom vedea în continuare. „Mâncarea administrată porumbeilor în această perioadă trebuie să fie foarte bogată în grăsimi și semințe mici, în special rapiță, cânepă, in și floarea soarelui. În mod normal, aceste semințe ar trebui să constituie 10-15% din rație. În afară de hrană, porumbeii trebuie ajutați măcar de două ori pe săptămână cu aminoacizi bogați în sulf. Penele conțin în jur de 90% sulf, astfel că trebuie asigurat porumbeilor acest necesar pentru ca penele să se dezvolte suficient de bine. De asemenea, gritul nu trebuie să lipsească în perioada aceasta și hrana trebuie să fie din belșug. De exemplu eu las porumbeilor mâncare la discreție, astfel că ei pot să mănânce ce vor și cât vor”, a completat Bogdan.
După cum am amintit la început, pașii prezentați reprezintă recomandările lui Bogdan Oros, iar rezultatele sale sunt mai mult decât o garanție că merită urmate cu încredere. Așa cum am repetat de multe ori, năpârlirea este foarte importantă, motiv pentru care columbofilii trebuie să își dea tot interesul și să asigure porumbeilor lor tot ce este nevoie pentru a trece cu bine peste această perioadă.
Lasă un răspuns