Împerecherea porumbeilor de matcă vs împerecherea porumbeilor din lotul de zbor

Pentru că timpul are obiceiul de a trece destul de repede, calculele pentru noul an columbofil trebuie deja să înceapă. Printre selecții, obiective și speranțe, un loc privilegiat trebuie să aibă și fixarea datelor pentru împerecherea porumbeilor din lotul de reproducători, dar și din cel pentru concursuri.

Cel puțin teoretic, împerecherea porumbeilor de la lotul de zbor este necunoscuta care trebuie calculată cel mai precis, pentru că, așa cum se cunoaște, de data primei împerecheri depind foarte multe lucru importante pentru sezonul competițional (aruncarea primei pene, văduvirea, intrarea în formă, pozițiile pentru maraton în cazul zborului la natural etc). Astfel, cu scopul de a ușura sau limpezi această muncă, am decis să vă prezentăm metodele folosite de mai mulți crescători importanți din România, cu rezultate la toate categoriile competiționale.

Tandemul Popa+Marin practică o împerechere diferențiată pe categorii de zbor

Pentru că joacă la toate categoriile competiționale, tandemul Popa+Marin din Dâmbovița împerechează porumbeii din lotul de zbor în funcție de categoria de distanță la care vor concura. Primii sunt, însă, porumbeii de matcă, a căror împerechere are loc, preponderent, în luna februarie. „Prima dată sunt împerecheați porumbeii de matcă. În funcție de vreme, împerecherea reproducătorilor are loc în ianuarie sau februarie. Pe parcursul anilor, cel mai mulțumit am fost de puii reproduși la începutul lunii ianuarie. Sunt foarte buni ca imunitate și îi poți concura foarte bine în sezonul pentru pui. Porumbeii de viteză sunt împerecheați în așa fel încât la prima etapă să concureze pe pui de câteva zile. Este și o metodă de motivare, dar mă ajută și pe mine în perioada antrenamentelor să nu fiu nevoit să am grijă de pui. Porumbeii de fond sunt împerecheați ceva mai târziu, a doua jumătate la lunii martie sau chiar finalul lunii, pentru ca undeva la mijlocul sezonului să aibă aruncată a doua pană. În prima săptămâna din aprilie împerechez porumbeii de maraton, astfel că la primul maraton sunt abia la prima pană năpârlită”, ne-a transmis Alexandru Popa.

Alexandru Ionescu: „Împerechez porumbeii la final de februarie sau la începutul lui martie!”

Alexandru Ionescu din Mureș preferă, la rândul lui, o împerechere comună a loturilor de matcă și de zburători. Principalul motiv este acela că nu zboară puii la etapele din toamnă, dar și faptul că își văduvește porumbeii din lotul de zbor fără a scoate pui. „Eu îmi împerechez atât matca, cât și zburătorii undeva la finalul lunii februarie sau la începutul lunii martie. Cel mai mult depinde de vreme, pentru că prefer un timp mai cald pentru a-i împerechea. La matcă nu mă grăbesc să împerechez pentru că nu particip cu puii la etapele din toamnă, iar lotul de zbor concurează la văduvie fără a reproduce vreun pui. După prima serie de ouă, clocesc 10 zile și îi desparte pentru încă 4-5 zile. Apoi sunt reîmperecheați, ouă iar și, după ultimul antrenament cu mașina asociației, îi văduvesc”, a precizat Alexandru Ionescu.

Vasile Cordeanu își împerechează matca și zburătorii în același timp

Cu un lot redus de porumbei, doar cinci perechi la lotul de matcă, Vasile Cordeanu din Vaslui abordează cu succes etapele de maraton, în palmarsul său regăsindu-se deja două trofee naționale la As Maraton și Maraton Crescător. „De-a lungul timpului am încercat mai multe metode de împerechere. Mi-am împerecheat porumbeii și mai devreme, adică la începutul lunii februarie, dar și în luna martie, de exemplu, și porumbeii s-au descurcat foarte bine. În momentul de față împerechez atât reproducătorii, cât și zburătorii undeva la jumătatea lunii martie. Procedez în felul acesta pentru a avea o primă serie de pui cât mai completă”, a explicat Cordeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO