Campionii provinciei Oltenia la categoria Viteză

Din punct de vedere columbofil, Oltenia este o zonă foarte competitivă. În cele șapte asociații care compun provincia columbofilă Oltenia (Teleorman, Argeș, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți și Vâlcea) se regăsesc columbofili care participă cu succes la toate categoriile de distanță. Azi vă vom prezenta cei mai buni crescători la nivel provincial, care au excelat la categoria Viteză și au reușit să câștige locul 1 pe Oltenia.

Aproape nu există sezon în care columbofilii din Oltenia să nu se regăsească printre cei mai buni competitori naționali, astfel că nici sezonul 2019 nu face excepție de la regulă. De exemplu, argeșeanul Alin Bejan, locul 1 provincial la Viteză Maturi, va asculta anul acesta imnul național de pe prima treaptă a podiumului național. Masculul său, 0000632/2017, are cel mai bun coeficient din România la categoria Viteză Maturi, doar 3,21 de puncte de penalizare acumulate în cinci concursuri. Lui i se alătură Ionuț Șușelea din Mehedinți, câștigător a trei titluri de campion național cu un singur porumbel.

Liviu Plăvițu (MH)- locurile 1 și 3 provincial Viteză Pui

Campionul provinciei la Viteză Pui este un specialist al concursurilor cu puii. Liviu Plăvițu (foto) din Severin stăpânește foarte bine arta de a concura cu succes puii, ca de altfel și porumbeii maturi, având deja un palmares stufos la diferite categorii, format din multe cupe la nivel național. Pentru columbofilul mehedințean, 2019 a avut o toamnă frumoasă. Pe provincia Oltenia, la categoria Viteză Pui, Liviu Plăvițu are nu mai puțin de 83 de pui prezenți în catalogul provincial, din 1350 câți au realizat norma. Astfel, Liviu Plăvițu ocupă, în afară de locul 1 provincial, pozițiile 3, 5, 6, 8, 9, 10, 12, 13, 17, 18, 20 etc. „Pui au fost reproduși la începutul lunii ianuarie. După înțărcare au stat la întuneric până înainte cu două luni de prima etapă. Din acest moment au început și antrenamentele susținute în jurul crescătoriei. Apoi au fost duși la antrenamente până la distanța de 75 de km aerieni. Campionul provincial este reprodus și femela mea care a fost Porumbelul anului în 2015, în pereche cu campionul la Viteză de anul trecut al lui Sergiu Stoin. Cel de pe locul al treilea este reprodus tot din doi porumbei foarte buni, mama sa fiind Porumbelul anului în 2015, titlu câștigat tot de mine, iar tatăl este campionul național de anul trecut la categoria As Național, tot al lui Sergiu Stoin”, ne-a transmis Liviu Plăvițu.

Ionuț Șușelea (MH)- locurile 1 și 2 provincial Viteză Tineret, As Speed Tineret; locurile 1, 2, 3 categoria G Tineret și campion provincial Viteză Crescători

Mehedințeanul Ionuț Șușelea este proprietarul a doi dintre cei mai buni tineri pentru categoriile de distanță scurtă din Oltenia și din țară. Masculul 9007762 și femela 9007779, ambii reproduși în 2018, sunt pe primele două poziții ale clasamentului provincial la categoriile Viteză Tineret, As Speed Tineret, categoria G Tineret, categorie la care li se mai adaugă încă un colocatar de volieră, pe locul al treilea. La toate categoriile menționate, cei doi tineri își păstrează identic locurile în diferitele clasamente. De exemplu, norma la Viteză Tineret au încheiat-o cu 6,28 și respectiv 8,17 puncte de penalizare. La As Speed Tineret, normă care se realizează din 10 etape de concurs, cei doi porumbei au norme de 80.85 și 242, 94 puncte de penalizare. În același timp, și cu locul 1 provincial Viteză Crescători, Ionuț Șușelea încheie un sezon de la care nu putea cere prea mult în plus. Peste toate acestea, masculul 9007762/2018 va fi triplu campion național Viteză Tineret, As Speed Tineret și Categoria G Tineret, iar „partenera sa de performanță” îi urmează îndeaproape, ocupând locul 3 Național Categoria G și locul 4 Național Viteză Tineret.

Alin Bejan (AG), locul 1 provincial Viteză Maturi

La porumbeii maturi, campionul provincial al Olteniei este masculul 0000632/2017, concurat de Alin Bejan din Argeș. „Kliciko”, așa cum și-a botezat noua bijuterie Alin Bejan, a avut un sezon 2019 fantastic. El a încheiat norma la Viteză Maturi cu 3,21 de puncte, coeficient suficient de bun pentru a fi și locul 1 Național Viteză Maturi. Între etapele sale foarte bune se regăsesc clasări ca locul 2 din 10.187 de porumbei, locul 3 din 7.089 porumbei sau locul 1 din 2.519 porumbei, la toate cele trei concursuri având un punctaj de penalizare de sub un punct. Pentru că a concurat foarte bine și anul trecut, Kliciko va fi și locul 2 Național Viteză Palmares, dar și locul 3 Național As Speed, încheind așa cum se cuvine un sezon perfect. „Porumbelul a fost adus împreună cu alți 9 pui din Germania, de la un crescător nu foarte cunoscut, dar care avea linii de porumbei foarte bune pentru distanțele scurte. La vârsta de un an a concurat foarte bine, deși eu nu concurez la viteză și nu i-am făcut un program special pentru aceste etape. A mâncat aceeași mâncare ca porumbeii de fond și maraton, a urmat același program și, cu toate acestea, a concurat foarte bine. Printre altele, în 2018 a fost locul 2 provincial Viteză Tineret. Anul acesta lucrurile s-au schimbat. A fost singurul porumbel din volieră care m-a interesat. Totul a fost stabilit în funcție de el și iată că a reușit un sezon și mai bun ca anul trecut. Ca și metodă de concurare, masculul a fost văduv tot sezonul”, ne-a declarat Alin Bejan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO