Campionatul Național – Top 3 Național Viteză

În sezonul 2019, categoria Viteză Național a fost din nou foarte disputată de crescătorii români. Chiar dacă a fost un sezon dificil, cu vreme mai mereu potrivnică concursurilor cu porumbei, pasionații de viteză au reușit și în acest sezon să ofere un campionat național competitiv. Cosmin Olteanu, din Prahova, este campionul național la Viteză Pui, la tineret locul 1 Național a fost câștigat de Ionuț Șușelea din Mehedinți, în timp ce la maturi, locul 1 Național Viteză a fost adjudecat de Alin Bejan din Argeș.

În comparație cu anul trecut, despre sezonul 2019 putem spune că a fost caracterizat de etape ceva mai dificile. În afară de campionul național la Viteză Pui, ceilalți doi campioni naționali au acumulat un punctaj de penalizare mai mare decât campionii naționali din 2018.

Cosmin Olteanu (PH), locul 1 Național Viteză Pui
Cunoscutul columbofil prahovean Cosmin Olteanu este campionul național al sezonului 2019 la categoria Viteză Pui. Trofeul a fost câștigat grație puiului 0019185/2019, cel care s-a poziționat detașat pe primul loc al clasamentului național, cu 3,93 puncte de penalizare. Din cele cinci etape nominalizate pentru normă, 0019185/2019 are nu mai puțin de patru cu punctaj sub 1 (0,23; 0,47; 0,51; 0,99) și doar o etapă de 1,73 de puncte. Podiumul național la Viteză Pui este completat de Pasha, pe locul secund (0700174/2019-9.17 puncte de penalizare), iar pe locul al treilea s-a clasat mehedințeanul Liviu Plăvițu (0309071/2019 -12,14 puncte de penalizare). Ca o concluzie generală, în 2019 categoria Viteză Pui a fost mai mult preocuparea crescătorilor din zona de sud a țării. De exemplu, pe primele zece locuri ale catalogului național sunt doar crescători din această zonă, dintre care petru doar din Prahova și trei din București.

Locul 1 Național Viteză Tineret câștigat de Ionuț Șușelea (MH)
Bătălia pentru primele trei locuri ale campionatului național la Viteză Tineret a fost una cele mai strânse din ultimii ani, cei trei premiați naționali fiind diferențiați de doar 38 de sutimi. Locul 1 Național a fost câștigat de Ionuț Șușelea din Mehedinți. Tănărul său mascul, 9007762/2018, a încheiat norma la viteză cu 6,28 puncte de penalizare. Printre etapele sale cele mai bune se numără locul 1 din 1478 de porumbei, locul 1 din 1340 de porumbei sau locul 2 din 1423 de porumbei. Însă, locul 1 Național Viteză Tineret nu este singura performanță a masculului lui Ionuț Șușelea. În urma unui sezon în care a clasat 11 etape din tot atât angajări, majoritatea concursuri la care a obținut punctaje foarte mici, 9007762/2018 este campion național și al categoriei As Speed Tineret și al normei olimpice G. „Porumbeii au fost concurați primele patru etape la natural, următoarele patru etape la văduvie și ultimele trei iarăși la natural. Ca origine, masculul provine din porumbei de Rainer Puttmann, Rai Daise, Kris Massenhofen, reprodus de Gheorghe Grosu din Anina, Caraș Severin, și concurat de mine. În timpul sezonului le-am făcut mai multe antrenamente între etape al căror a diferit în funcție de timpul disponibil. În orice caz, au fost duși la minim două antrenamente între concursuri”, a precizat Ionuț Șușelea.  Top 3 național Viteză Tineret este completat de tandemul Popa+Marin din Dâmbovița, cu 6,40 puncte de penalizare, și Matei Romulus din Cluj, cu 6,66 puncte.

 

Alin Bejan (AG), campion național la Viteză Maturi
Argeșeanul Alin Bejan a concurat în 2019 cel mai bun porumbel de viteză din România. Masculul 0000632/2017, botezat de acum înainte „Kliciko” pentru performanțele sale, a repetat sezonul foarte bun din 2018. La finalul unui sezon în care toată atenția lui Alin Bejan s-a concentrat asupra lui, Kliciko și-a răsplătit din plin crescătorul, aducându-i trei cupe naționale. Între etapele foarte bune se regăsesc clasări ca locul 2 din 10.187 de porumbei, locul 3 din 7.089 porumbei sau locul 1 din 2.519 porumbei, la toate cele trei concursuri având un punctaj de penalizare de sub un punct. Pentru că a concurat foarte bine și anul trecut, Kliciko va fi și locul 2 Național Viteză Palmares, dar și locul 3 Național As Speed, încheind așa cum se cuvine un sezon perfect. „Porumbelul a fost adus împreună cu alți 9 pui din Germania, de la un crescător nu foarte cunoscut, dar care avea linii de porumbei foarte bune pentru distanțele scurte. La vârsta de un an a concurat foarte bine, deși eu nu concurez la viteză și nu i-am făcut un program special pentru aceste etape. A mâncat aceeași mâncare ca porumbeii de fond și maraton, a urmat același program și, cu toate acestea, a concurat foarte bine. Printre altele, în 2018 a fost locul 2 provincial Viteză Tineret. Anul acesta lucrurile s-au schimbat. A fost singurul porumbel din volieră care m-a interesat. Totul a fost stabilit în funcție de el și iată că a reușit un sezon și mai bun ca anul trecut. Ca și metodă de concurare, masculul a fost văduv tot sezonul”, ne-a declarat Alin Bejan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO