Cupa Europei 2020, un real succes pentru columbofilii din România

Despre Cupa Europei de anul acesta putem spune că a fost o reală reușită pentru columbofilii români. Adresându-se crescătorilor din Europa Centrală și de Est, la Cupa Europei au participat porumbei din țări cu tradiție în columbofilie precum Polonia, Cehia, Slovacia sau Croația. Participanții din țara noastră nu au făcut doar act de prezență, ci s-au întors și cu o mulțime de premii, fiind principalii contracandidaţi la mai toate categoriile ai crescătorilor polonezi. De altfel, această situație reiese și din clasamentul pe țări, unde România este pe poziția a doua, după Polonia. Azi vom continua prezentarea crescătorilor români care au participat la Cupa Europei, mulți dintre ei câștigători de trofee europene.

Următoarea categorie de distanță, față de primele trei prezentate în materialul anterior, a fost Categoria D (General category). După cum sugerează și completarea din paranteză, Categoria D corespunde categoriei General Palmares din campionatul nostru, cu mențiunea că pentru a participa la Cupa Europei au fost necesare 11 curse din categoriile viteză, demifond și fond. Cel mai bine clasat porumbel din România la această categorie a fost al crescătorului Daniel Pîslă din Reșița, vicecampionul național al României la General Palmares, porumbel care în expoziția europeană a ocupat locul 7. Următorul porumbel din țara noastră, concurat de Mihai Cocoș din Buzău, câștigător al locului 3 Național General Palmares, s-a clasat pe locul 14, urmat de porumbelul lui Romi Pop din Maramureș, locul 4 Național în campionatul României la aceeași categorie, clasat pe locul 15.

Tandemul Despinoiu+Alexandru, locul 1 european la Categoria F (Pui)

La categoria destinată puilor, cel mai bun porumbel participant la Cupa Europei a fost al tandemului Despinoiu+Alexandru din Prahova. Norma olimpică realizată de tânăra femelă RO-19-0980663 este una istorică, punctajul cumulat din cele trei etape calculate fiind de doar 0,60 de puncte de penalizare. Acest lucru nu înseamnă altceva decât că a realizat această normă câștigând locul 1 pe lansare din peste 5.000 de pui la toate cele cele trei etape necesare. Dat fiind faptul că punctajele olimpice se calculează împărțind la maxim 5.000 de porumbei/etapă (locul în clasament înmulțit cu 1000, iar rezultatul se împarte la nr. de porumbei, adică maxim 5.000), chiar dacă au fost mai mulți angajați, punctajul femelei nu va putea fi vreodată depășit, cel puțin conform actualului regulament. „Concurez în tandem cu Alexandru Mihai din anul 2011, ca membri ai clubului Vălenii de Munte, din Prahova. „Shelly”, pentru că așa am botezat-o pe femela noastră, este reprodusă undeva la începutul lunii martie a anului trecut dintr-o femelă de la tandemul Nicolaescu+Adi, pe linia lui Amore Dirk, iar tatăl său este reprodus la mine dintr-un fiu al unui mascul, campion național, al lui Cosmin Olteanu, pus în pereche cu o femelă de la Laurențiu Vâlsan, fiică din locul 2 Național Demifond Maturi în 2014. Porumbeii au fost zburați simplu, la natural, fără metoda întunericului. Chiar pot să spun că am avut un început de sezon mai greoi, pentru că nu i-am stresat prea mult cu antrenamentele. Apoi, în timpul sezonului le-am făcut mai multe antrenamente, undeva la trei pe săptămână, de la o distanță de 60 de km. Pentru noi este o super performanță, un nivel la care cu greu speram să ajungem și tocmai de aceea ne bucurăm că s-a întâmplat”, ne-a declarat Ionuț Despinoiu. Tot la categoria F, cunoscutul columbofil prahovean Cosmin Olteanu a ocupat pozițiile 4 și 7, ratând de puțin o prezență pe podium.

O nouă categorie, un nou trofeu european

O nouă categorie la care putem spune că am participat cu succes a fost Categoria G, unde au fost admiși porumbeii de un an care au reușit să claseze cinci etape de peste 95 km. Din România au participat tinerii porumbei de pe podiumul național al categoriei omonime din campionatul nostru. Cel mai bine clasat a fost mehedințeanul Ionuț Șușelea, cel care a reușit o adevărată performanță în sezonul 2019, câștigând trei titluri naționale cu un singur mascul. Același porumbel, RO-18- 9007762, a ocupat acum a doua treaptă a podiumului Cupei Europei Centrale şi de Est, câștigând trofeul de vicecampion european. „Pentru mine, prezența la Cupa Europei a însemnat mai mult decât un vis devenit realitate. A fost un moment extrem de important pentru cariera mea de columbofil, dar și o motivație în plus să merg mai departe în acest sport. Cel mai emoționant a fost, bineînțeles, momentul în care am primit trofeul. Știu că peste doi ani o să fim noi organizatorii acestui eveniment. Este important să trecem cu bine peste această provocare, dar la fel de important este și să avem un an columbofil bun, cu rezultate foarte bune. De afară vor veni mulți columbofili și o prezență solidă, la fel ca cea de anul acesta, ar ajuta mult la imaginea României din punct de vedere columbofil”, a declarat Ionuț Șușelea. Pe locul al patrulea al clasamentului s-a regăsit un nou porumbel din România, concurat de tandemul Popa+Marin din Dâmbovița, iar pe locul al șaptelea s-a clasat un alt porumbel concurat tot de Ionuț Șușelea.

Ionuț Voicu câștigă locul 3 european la Categoria I (Long distance)

Un alt trofeu european important a fost câștigat de Ionuț Voicu din Giurgiu, ocupantul locului 3 la categoria I. Pentru această categorie au fost necesare trei etape de peste 475 km, ceea ce în campionatul național al României corespunde categoriei Fond. Porumbelul lui Ionuț Voicu, RO-15- 0206681, campion național al României la categoria Fond Maturi, a fost foarte aproape de un loc și mai bun. El a fost diferențiat de doar 429 de sutimi de porumbelul de pe locul al doilea și de aproape 600 de sutimi de porumbelul de pe primul loc. „Ca origini, masculul provine dintr-o femelă de la Daniel Bucaciuc și din fiul unui campion național de la Argeș. El a concurat foarte bine și anul trecut, clasând inclusiv etapa Izium Național. Anul acesta a concurat însă mult mai bine. A contat foarte mult că s-a luptat cu un alt mascul pentru o femelă. Asta l-a motivat să vină mereu în față, pentru că femela mergea în boxa masculului care ajungea primul acasă. Cred că rezultatul meu de la Cupa Europei este important atât pentru mine, cât și pentru România. Este cu totul ceva aparte și mă bucur că am avut această oportunitate. Sper ca și la viitoarele evenimente de acest calibru, Olimpiada și Cupa Europei, pe care le vom organiza chiar noi, columbofilii români să aibă porumbei cu punctaje mici și să ocupe locuri cât mai de vârf. Pentru noi este foarte important că vom aduce aceste evenimente la noi în țară. Este certitudinea că ne aflăm pe drumul cel bun și că, ușor, ușor, începem să facem parte din lumea bună a columbofiliei”, a declarat Ionuț Voicu.
Nu în ultimul rând, trebuie amintită și apreciată prestația columbofililor români de la celelalte categorii rămase, Categoria E (Extra Long distance) și Categoria H. La prima dintre acestea, categorie dedicată concursurilor de maraton, România a fost reprezentată de Familia Bodor din Iași, pe locul 6, Iulian Mălinche din Brăila, pe locul 9, și de Marian Cuziac din Suceava, pe locul 10. La Categoria H, unde au fost necesare șase curse peste 285 de km, țara noastră a fost reprezentată de Constantin Stoica din Vâlcea, tandemul Simion Emil&Stelian Dumitran din București și Cătălin Sandu din Ilfov, columbofili care au ocupat locurile 13, 14 și 15 în clasamentul european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO