Columbofilii aleg soluţii alternative pentru perioada de incertitudine pe care o traversăm

Pentru că nu erau mulți cei care se așteptau ca virusul COVID-19 să afecteze atât de mult tot ceea ce înseamnă viața cotidiană a tuturor oamenilor, până nu demult lucrurile și-au urmat cursul firesc. În aceeași situație s-au aflat și columbofilii români, care începuseră pregătirile cu porumbeii pentru startul noului sezon, iar acum se văd nevoiți să aștepte până când lucrurile vor intra pe făgașul normal. Cât va însemna această așteptare este greu de estimat, pentru că totul depinde de cum evoluează sau involuează această pandemie, însă șansele de a avea măcar o parte a sezonului de concursuri cu porumbeii sunt foarte mari. Din acest motiv, am luat legătura cu mai mulți columbofili reprezentativi, pentru a vedea care sunt metodele pe care ei le folosesc ca să își mențină porumbeii cât mai pregătiți pentru un start abrupt de sezon sau ce măsuri au luat pentru a nu scăpa situația de sub control.

În funcție de categoriile pentru care concurează și de metoda de zbor folosită, aproximativ în această perioadă, columbofilii români fie trebuiau să își treacă porumbeii la văduvie, fie să îi împerecheze, în cazul celor care concurează la natural. Amânarea startului de sezon cel puțin până la mijlocul lunii mai, când încetează starea de urgență pe teritoriul României, complică destul de mult calculele columbofililor, care se văd nevoiți să își regândească strategia.

Szekely Miklos: „Porumbeii vor sta văduvi și nu se vor antrena intens, ca să nu intre în formă, iar de antrenamente cu mașina nici nu se pune problema”

Campion național în sezonul trecut la categoria Viteză Crescători Palmares, Szekely Miklos este unul dintre crescătorii pregătiți pentru situația specială în care ne aflăm. Cum calculase deja să își văduvească porumbeii din lotul de zbor, Szekely Miklos a găsit repede o soluție și va apela la o reîmperechere atunci când se va anunța începerea sezonului. „Până la ora actuală totul decurge normal. Porumbeii sunt împerecheați și momentan au pui, doar că i-am lăsat mai târziu afară, cum am și probleme cu răpitoarele, și nici la antrenamente cu mașina nu o să îi duc prea devreme. În mod normal, eu îi văduveam de pe pui, dar, cum acum o să avem clar o întârziere a sezonului de concursuri, probabil că îi voi lăsa să mai depună și a doua serie de ouă, iar după câteva zile de clocit o să îi văduvesc. Dacă se va prelungi această așteptare m-am gândit la o soluție de rezervă, după modelul columbofililor belgieni, care împerechează porumbeii în noiembrie-decembrie, depun o serie de ouă și unii chiar scot pui, iar după aceea îi separă și îi reîmperechează înainte de sezon. M-am gândit că și eu pot aplica acest sistem, chiar dacă decalat, dar mă va ajuta ca porumbeii să nu năpârlească sau femelele să nu se împerecheze între ele. Porumbeii vor sta văduvi și nu se vor antrena intens, ca să nu intre în formă, iar de antrenamente cu mașina nici nu se pune problema. Când vom fi anunțați că va începe sezonul, o să îi las iar împreună, vor oua destul de repede, iar după câteva zile de clocit, o să îi văduvesc iar”, a precizat acesta.

Adrian Cîrciumaru: „Porumbeii vor rămâne văduvi și se vor antrena doar în jurul casei”
Multiplul campion național la mai multe categorii competiționale, Adrian Cîrciumaru din Băilești, județul Dolj, se află oarecum în aceeași situație, doar că a găsit o altă rezolvare. Singura măsură de precauție pe care o va lua în această perioadă este să nu își ducă porumbeii la antrenamente cu mașina, astfel încât văduvii săi să fie cât mai calmi cu putință. „Porumbeii din lotul de zbor au fost împerecheați pe 17 februarie, au crescut pui și deja încep să bată la cuib pentru a depune a doua serie de ouă. Asta înseamnă că peste 7-8 zile o să îi văduvesc și vor rămâne așa până cât aflăm dacă se va concura sau nu anul acesta. Bineînțeles, noi ne dorim cu toții să avem parte de concursuri anul acesta, dar acest lucru nu depinde de noi. Deocamdată, porumbeii vor rămâne văduvi și se vor antrena doar în jurul casei. Nu se pune problema să îi duc la antrenamente cu mașina, iar dacă vom avea concursuri, o să participe tot văduvi”, ne-a explicat Adrian Cîrciumaru.

Doru Sabău: „În acest moment primesc mâncare ușoară, cu porția și nu sunt antrenați intens”

Cunoscut pentru rezultatele sale foarte bune la categoriile Fond și Maraton, bihoreanul Doru Sabău mizează pe o hrănire ușoară în această perioadă de expectativă și pe o dublă împerechere, pentru a întârzia cât de mult posibil năpârlirea și intrarea în formă. „Până acum împerecheam undeva în luna februarie, dar de data aceasta i-am împerecheat în martie. Deocamdată o să încerc să fac tot două împerecheri, așa cum am făcut și până acum, iar apoi o să îi văduvesc. I-am împerecheat pe 10 martie, au ouat și au clocit 10 zile. La sfârșitul lunii martie i-am despărțit, iar pe măsură ce lucrurile vor evolua și vom ști mai multe despre situația cu care ne confruntăm, o să îi reîmperechez. Dacă totul va fi bine, acest lucru se va întâmpla în cursul lunii aprilie. Vor cloci tot 10 zile și apoi vor începe văduvia. În acest moment primesc mâncare ușoară, cu porția și nu sunt antrenați intens. De asemenea, nu primesc nici un fel de suplimente”, a precizat Doru Sabău.

Gabriel Oprea: „Am împerecheat porumbeii foarte târziu, adică undeva în jur de 1 aprili
e”
Gabriel Oprea, președintele Asociației Columbofile Constanța și un împătimit al concursurilor de Fond și Maraton, a găsit o soluție foarte interesantă pentru a se adapta întârzierii competiționale. Deoarece concurează la etapele de distanță și folosește metoda la natural, Gabriel Oprea și-a împerecheat porumbeii abia la începutul lunii aprilie și nu va reproduce pui din lotul de zbor. „În primul rând, am împerecheat porumbeii foarte târziu, adică undeva în jur de 1 aprilie. Porumbeii vor oua zilele acestea majoritatea, dar nu vor scoate pui, ca să nu înceapă să năpârlească. În rest, o să fie liberi toată ziua și nu vor primi vitamine. Hrana este una ușoară și nu îi forțez să se antreneze, ca să nu intre în formă. Stau liberi toată ziua, zboară în jurul crescătoriei, cară paie, într-un cuvânt sunt activi”, a explicat Gabriel Oprea.

Daniel Cobzaru: „Încă nu am împerecheat porumbeii din lotul de zbor”
Ajutat puțin și de faptul că nu pune accent pe etapele scurte, pe care le consideră antrenamente pentru concursurile de maraton, multiplul campion național Daniel Cobzaru urmează, deocamdată, programul normal. Zburătorii săi încă nu au fost împerecheați, ceea ce înseamnă că încă nu îi creează niciun fel de problemă. „Eu încă nu am împerecheat porumbeii din lotul de zbor. La sfârșitul săptămânii acesteia urmează să îi las împreună, pentru că eu încă sper că se va concura și îi pregătesc în mod normal, ca și până acum. Acesta este programul meu normal, deși sunt conștient că situația este una destul de dificilă. Nu am început nici antrenamentele. Deocamdată așteptăm să vedem cum vor evolua lucrurile”, a declarat acesta.

Așadar, sunt câteva aspecte principale pe care le urmăresc majoritatea crescătorilor în această perioadă. Grija principală este ca porumbeii să nu înceapă năpârlirea, motiv pentru care fie nu îi lasă să scoată pui, fie îi văduvesc sau le administrează o hrană ușoară și renunță la suplimentele pe bază de vitamine și aminoacizi. Nu mai puțin importante sunt antrenamentele, care în această perioadă sunt unele ușoare, pentru simpla întreținere a condiției fizice, astfel încât porumbeii să nu intre în formă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO