Primele antrenamente oficiale, organizare ireproşabilă şi reuşită pe măsură

Așa cum anunțam săptămâna trecută, cele mai multe asociații din țară au avut, weekendul care tocmai a trecut, primele antrenamente ale anului competițional 2020. O adevărată provocare din punct de vedere organizatoric și un prim test pentru continuarea sezonului de anul acesta, antrenamentele despre care o să amintim au fost un real succes din toate punctele de vedere. Am avut chiar și o premieră absolută, două asociații columbofile din Vest, Bihor și Arad, organizând fără probleme antrenamente de pe teritoriul Ungariei.

Așteptat cu mari emoții de toți columbofilii din țară, putem spune că sezonul 2020 a început weekendul care tocmai a trecut, 15-17 mai, sfârșit de săptămână în care foarte multe asociații columbofile din țară au efectuat primul antrenament oficial. Cu reguli binecunoscute, cu un ghid foarte practic pentru îmbarcarea porumbeilor și pentru evitarea aglomerării pus la dispoziție de conducerea Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România, primele antrenamente s-au desfășurat într-un mod admirabil.

Asociația Columbofilă Arad a lansat porumbeii din Ungaria

O adevărată performanță au reușit reprezentanții Asociației Columbofile Arad, care au organizat cu succes un antrenament cu lansare din Ungaria. Porumbeii au fost eliberați luni, 18 mai, la primele ore ale dimineții. În contextul în care se preconiza că se va trece cu greu sau deloc granița în alte țări pentru lansarea porumbeilor, antrenamentul columbofililor arădeni și, cu o zi înainte, cel al crescătorilor din Bihor, care au lansat tot din Ungaria, poate fi considerat un adevărat succes. „Am avut un antrenament de la 100-130 de km pentru majoritatea crescătorilor, porumbeii fiind lansați din Ungaria. Pot spune că a fost un antrenament deosebit de reușit din toate punctele de vedere. La graniță, pentru că aici am fi putut avea cele mai multe probleme, s-a trecut în condiții normale. Am avut toate actele mașinilor și ale șoferilor prevăzute de lege și nu a mai fost nevoie de nimic în plus. Doar la întoarcerea în țară, cei care au mers cu porumbeii au dat o declarație pe propria răspundere că nu sunt infectați cu acest virus. În rest, nu a fost nici un fel de problemă să trecem cu porumbeii”, a declarat Daniel Marta, președintele Asociației Columbofile Arad (foto dreapta).

Duminică a avut loc primul antrenament oficial și la Galați

Asociația Columbofilă Galați, una dintre grupările care nu organizează niciun concurs până la prima etapă de fond, ci doar antrenamente, a avut duminică, 17 mai, primul antrenament oficial. Deși nu au participat toți crescătorii din asociație, antrenamentul a fost unul reușit. Organizarea s-a bazat, în principal, pe programarea crescătorilor în ordine alfabetică și pe respectarea cu strictețe a normelor impuse de autorități. „Duminică am avut primul antrenament cu mașina asociației. Am lansat porumbeii din Adjud, județul Vrancea, și pot spune că am avut un antrenament foarte reușit. La îmbarcare am ținut cont de toate recomandările. Columbofilii au venit respectând anumite programări, în ordine alfabetică. Am acordat aproximativ 20 de minute pentru câte o grupă de 10 crescători. La mașină au îmbarcat câte doi crescători pe fiecare parte, iar restul și-au așteptat rândul în mașini. Columbofilii au venit pregătiți, cu măști, au fost foarte responsabili și nu am avut niciun fel de incident”, a precizat Ionuț Adăscăliței, președintele Asociației Columbofile Galați (foto stânga).

Primele antrenament oficiale în asociațiile Iași și Vaslui

Alte două asociații columbofile județene care au organizat antrenamente oficiale săptămâna aceasta au fost Iași și Vaslui. Columbofilii din Iași și-au lansat porumbeii din localitatea Fălticeni (100-110 km), județul Botoșani, iar transportul până la locul de lansare a decurs fără probleme. Mâine, 19 mai, este programat următorul antrenament, pentru ca sâmbătă, 23 mai, porumbeii să fie îmbarcați pentru prima etapă oficială a anului. „Primul nostru antrenament a avut loc vinerea trecută, iar marți va fi următorul. Am lansat porumbeii din Fălticeni, iar drumul a fost fără probleme. La îmbarcare am încercat să păstrăm o ordine bine stabilită, crescătorii venind pe rând, dar nu mai mult de trei crescători în același timp lângă mașina de transport. Sâmbătă vom îmbarca pentru prima etapă oficială, îmbarcare care se va face după aceleași reguli foarte precise”, a explicat Florin Spînu, președintele Asociației Columbofile Iași. De partea cealată, și crescătorii din Asociația Vaslui au avut parte de primul antrenament. Deocamdată, cluburile columbofile ale Asociației Vaslui fac antrenamente individuale. Abia la prima etapă, care va avea loc pe 29 sau 30 mai, cu lansare din localitatea Darabani, se vor reuni toți cei aproximativ 130 de crescători înscriși pentru sezonul 2020.

Sâmbătă s-a desfășurat primul antrenament în Asociația Alba

O asociație care a organizat deja două antrenamente oficiale este cea a județului Alba. Primul dintre acestea a avut loc sâmbăta trecută, iar luni, 18 mai, s-a desfășurat cel de al doilea. Prima etapă este programată pentru 24 mai sau, cel târziu, 26 mai. „Sâmbătă am avut primul antrenament oficial al anului. Luni, pe 18 mai, l-am avut pe al doilea, iar joi, pe 21, o să îl facem pe cel de-al treilea. Am programat prima etapă, cu lansare de la Târgu Lăpuș, pentru 24 mai, dar dacă nu vom reuși pe această dată, vom avea sigur concurs pe 26 mai. Colegii mei ai au fost foarte civilizați, responsabili și conștienți. I-am programat să vină în grupuri, au purtat măști, iar în mașină nu au îmbarcat decât câte doi crescători în același timp. În momentul în care s-au adunat mai mulți, au așteptat civilizat în mașină, fără să stea la discuții sau să formeze grupuri de mai multe persoane”, a declarat Alexandru Huzu, președintele Asociației Columbofile Alba (foto dreapta).

Cu atâtea exemple de asociații columbofile care au reușit să organizeze antrenamente oficiale și să gestioneze foarte bine procedurile de îmbarcare, semnele sunt foarte îmbucurătoare. Se pare că s-a înțeles că este nevoie de foarte multă responsabilitate, răbdare și înțelegere din partea crescătorilor pentru a nu periclita desfășurarea sezonului 2020, pentru că, în caz contrar, columbofilii sunt singurii care au de pierdut. Concursurile cu porumbei oferă trăiri incomparabile, iar această provocare pe care o traversăm acum trebuie să ne responsabilizeze și mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO