Încurajați de revenirea parțială la condițiile de dinainte de cele două luni de stare de urgență, oficialii asociațiilor columbofile din țară au continuat organizarea de antrenamente. Sunt asociații care deja au efectuat mai multe antrenamente și se pregătesc ca weekendul viitor să aibă primul concurs al anului competițional 2020.
Pregătirile pentru mult așteptatul sezon columbofil 2020 continuă din plin în mai toate asociațiile din România. Cele mai multe au organizat deja două sau trei antrenamente, la care au participat toți crescătorii afiliați, în condițiile în care multe din aceste asociații vor începe foarte curând etapele oficiale.
Asociația Ilfov, un adevărat model de organizare
Un exemplu foarte bun de organizare pentru a face antrenamente cu mașina de transport este Asociația Columbofilă Ilfov. Columbofilii din Ilfov au avut deja trei antrenamente și au găsit o metodă inedită pentru a se organiza ireproșabil. Conducerea asociației a cerut columbofililor cu vârsta de peste 60 de ani să nu participe fizic la îmbarcările pentru aceste antrenamente, dar porumbeii acestora au fost colectați și îmbarcați de alți colegi din asociație. Măsura va fi păstrată și pentru etapele oficiale. Mai mult, s-a decis ca la fiecare etapă, prin rotație, un grup de 10 crescători să se ocupe de colectarea și îmbarcarea porumbeilor pentru concursuri, evitându-se astfel orice risc de aglomerare. „Am făcut deja trei antrenamente cu mașina de transport. Al treilea a avut loc chiar ieri, iar pe 20 mai, dacă vremea ne permite, o să îl avem pe al patrulea. Primul concurs oficial va fi pe 25 mai. Ca măsuri speciale, am cerut columbofililor de peste 60 de ani să nu vină la îmbarcare. Am delegat alți colegi din asociație care au mers cu mașinile și le-au luat porumbeii pentru a îi îmbarca. Am stabilit să nu vină crescătorii cu vârsta de peste 60 de ani nici la îmbarcările pentru concursuri. Un număr de maxim 10 crescători, prin rotație, la fiecare etapă, se vor ocupa de colectarea porumbeilor și de îmbarcarea lor pentru antrenamente și concursuri. Am achiziționat tot necesarul de protecție, adică măști, mănuși, viziere, dezinfectant, termometru etc. Eu cred că suntem foarte pregătiți și o să avem parte de concursuri chiar și în acest context dificil”, a declarat Cătălin Sandu, președintele Asociației Columbofile Ilfov (foto dreapta).
Primul antrenament al sezonului în Asociația Columbofilă Hunedoara
Columbofilii din Hunedoara au dedicat această săptămână antrenamentelor precompetiționale. Primul dintre acestea a avut loc luni, 18 mai, iar miercuri, pe 20 mai, este programat cel de-al doilea antrenament oficial. Pentru a se încadra în normele impuse de autorități și pentru a respecta recomandările Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România cu privirea la organizarea îmbarcării porumbeilor, oficialii Asociației Columbofile Hunedoara au găsit o soluție foarte practică. Mașina de transport s-a deplasat pe un traseu foarte bine stabilit, iar crescătorii au așteptat în mai multe puncte să își îmbarce porumbeii. Astfel, s-a evitat orice prilej de aglomerație sau de formare a unor grupuri. „Luni am avut primul antrenament cu mașina asociației, la care au participat trei dintre cele șase cluburi ale Asociației Columbofile Hunedoara. Porumbeii nu au fost îmbarcați doar dintr-un singur punct. Mașina a oprit în mai multe locații și crescătorii și-au îmbarcat, pe rând, porumbeii, pentru că nu avea rost să îi convocăm pe toți într-un singur loc. Sigur, este o măsură pe care am luat-o doar pentru antrenamente. La etapele oficiale va fi cu totul altceva. O să luăm toate măsurile recomandate de Federație, cu dotările necesare și ne vom organiza așa cum ni s-a cerut”, a declarat Petru Părău, președintele Asociației Columbofile Hunedoara.
Antrenament oficial și pentru columbofilii din Tulcea
Pentru sezonul 2020, în Asociația Columbofilă Tulcea s-au înscris 22 de membri. Profilul crescătorilor din Tulcea este orientat doar către etapele de fond și maraton, astfel că pentru ei sezonul acesta va începe pe 20 iunie, când va fi organizat primul concurs de fond, în protocol cu crescătorii din Brăila și Buzău. Până atunci, columbofilii din Tulcea vor avea doar antrenamente, indiferent de distanța la care vor ajunge. Primul dintre aceste antrenamente s-a desfășurat duminică, 17 mai, iar al doilea a avut loc marți, 19 mai, iar duminica următoare este programat ce de-al treilea. „Noi avem avantajul că spațiul în care ne desfășurăm activitatea este unul deschis. Pentru aceste antrenamente am stabilit o ordine în care să îmbarcăm, doar câte doi crescători având voie să fie în același timp lângă mașină. Restul au așteptat în mașini și pot să spun că nu am întâmpinat nici un fel de problemă. Deocamdată nu am părăsit aria județului, dar nu am avut probleme cu transportul. Mașina și însoțitorii au avut la ei toate actele necesare, prevăzute de lege, și totul a decurs normal”, a explicat Sorin Ignat, președintele Asociației Columbofile Tulcea.
La Constanța, primul antrenament s-a efectuat pe 19 mai
Preconizând să organizeze primul concurs oficial din 2020 pe 31 mai, columbofilii din Asociația Columbofilă Constanța au avut primul antrenament al anului marți dimineața. Pentru perioada următoare sunt programate alte două antrenamente, ruta de zbor fiind spre Nord. „Marți am avut primul antrenament din acest an, de la o distanță de aproximativ 45-50 de km. Ca să ne încadrăm în prevederile transmise de autorități și de Federație, columbofilii au așteptat în mașini să le vină rândul la îmbarcare. La mașina de transport nu a îmbarcat decât câte un singur crescător pe fiecare parte a mașinii. Pot spune că totul a fost în regulă, s-au respectat toate condițiile și nici pe traseu nu am întâmpinat nicio problemă”, a explicat Gabriel Oprea, președintele Asociației Columbofile Constanța (foto stânga).
Așadar, alte patru asociații din țară au organizat deja antrenamente oficiale și pot fi date ca exemplu de organizare și bună desfășurare, de altfel, două sintagme care trebuie să caracterizeze din plin activitatea columbofilă din această perioadă.
Lasă un răspuns