Ionuț Noje și Team Arion câștigă primele concursuri din 2020 organizate la Sălaj și Hunedoara

La finalul lunii mai a avut loc primul concurs din 2020 în Asociația Columbofilă Sălaj. Specific zonei geografice, columbofilii din Sălaj au avut parte de un concurs cu lansare din Ungaria, iar la finalizarea clasamentului, Ionuț Noje a fost declarat câștigătorul primelor două locuri pe lansare. La crescători, cel mai bun punctaj a fost obținut de Familia Szabo. În aceeași zi, 28 mai, a fost organizat primul concurs și la Hunedoara. Team Arion a câștigat locurile 1 și 2 pe lansare, iar la crescători, primul loc a fost ocupat de Florin Renghea.

Prima etapă din acest sezon din Asociația Sălaj, cu lansare din localitatea Foldes din Ungaria, a fost organizată în data de 28 mai. Eliberarea porumbeilor a avut loc la ora 07:00, iar concursul propunea distanțe de peste 130 km pentru toți columbofilii participanți. Competiția pentru această etapă a fost formată din 3.816 porumbei și 75 de columbofili.

Ionuț Noje (SJ), start de sezon cu dreptul
Ionuț Noje locuiește în satul Turbuța din județul Sălaj și concurează, cu unele intermitențe, din anul 2004. După o pauză destul de lungă, în anul 2013 a reluat activitatea columbofilă, de atunci participând în fiecare an la concursurile organizate la Sălaj. Categoria sa preferată este Generalul, la care participă cu porumbei formați de-a lungul timpului prin selecție destul de dură. La prima etapă din acest sezon, Ionuț Noje a angajat 32 de porumbei. Doi dintre masculii săi au sosit acasă în același timp, amândoi fiind tineri reproduși anul trecut. Masculul care a reușit să atingă primul trapa și să câștige locul 1 pe concurs, RO-19-0642948, a ajuns în crescătorie la ora 08:51:52, atingând o viteză medie de 1387.14 m/min. Foarte aproape de el s-a clasat următorul mascul, înregistrat după doar patru secunde. Astfel, Ionuț Noje câștigă primele două locuri pe lansare la primul concurs din acest an, rezultat completat cu locul 3 la crescători, cu 26 de porumbei clasați din 32 angajați. „Concurez din anul 2005, dar cu ceva pauze. Din anul 2013 concurez în fiecare an, cu un număr destul de mic de porumbei. Principala categorie pentru care concurez este Categoria General, iar ca metodă de zbor folosesc văduvia. Cei doi porumbei care au venit primii la această etapă provin din porumbei formați de mine. Masculul care a câștigat locul 1 la acest concurs a zburat foarte bine și ca pui, fiind locul 2 pe lansare la ultima etapă din sezonul cu puii”, a declarat Ionuț Noje.
La același concurs, primul loc la crescători a fost câștigat de Familia Szabo, care au reușit să claseze 56 de porumbei din cei 70 angajați. Primii porumbei din echipă au reușit să sosească foarte repede, clasându-se pe locurile 12 și 27.

Team Arion câștigă locurile 1 și 2 pe lansare din 7.776 porumbei
Pentru prima etapă din acest an, columbofilii din Hunedoara au ales să lanseze din localitatea Turnu, județul Arad. Nu mai puțin de 7.776 porumbei au fost angajați, participând un total de 195 de columbofili. La ora 08:30 porumbeii au fost eliberați, iar primele două locuri pe lansare au fost câștigate de Team Arion din Cugir. La fel ca la etapa de la Sălaj, doi masculi tineri au fost cei care au realizat această performanță pentru Team Arion. Ambii porumbei au sosit la diferență de doar trei secunde, atingând o viteză de aproape 1.500 m/min. Foarte bine s-au descurcat și ceilalți porumbei angajați de Team Arion. Din 53 de porumbei angajați, 45 au reușit să claseze. „Concurez de aproximativ doi ani din această locație. Practic, pot să spun că acesta este primul sezon în care particip cu adevărat la etape din noua crescătorie. Folosesc metoda văduviei, în momentul de față porumbeii fiind văduvi de o lună de zile. Particip la etapele de la 100 de km la 700 km, mai exact cele care se încadrează în categoria General. Masculul care s-a clasat pe locul 1, pe linia tatălui, provine din doi campioni naționali de la tandemul Stănescu&Dobre, iar mama este o femelă reprodusă de mine dintr-o foarte bună zburătoare a mea. Femela este o încrucișare între liniile Hermes și Denis Faber, soră bună cu masculul care a câștigat locul 1 Național Standard Pui în 2019 și locul 3 la Cupa Europei”, a precizat Daniel Arion.
În clasamentul de la crescători al aceleiași etape, primul loc a fost câștigat de Florin Renghea din Simeria. Columbofilul hunedoarean a angajat 36 de porumbei la acest prim concurs, clasând 33. Echipa a fost realizată de un mascul și o femelă, care au sosit în crescătorie în același timp și care s-au clasat pe locurile 7 și 9 pe lansare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO