Miercuri, în prima zi a lunii iulie, a avut loc îmbarcarea porumbeilor pentru două etape de maraton, am putea să le numim, fără să greșim, istorice. Cel puțin pentru istoria recentă a sportului columbofil românesc, etapele Tokmak, organizată de Asociația Columbofilă Dolj, și Vilnius, organizată de Asociația Columbofilă Bacău, căci despre aceste două concursuri este vorba, sunt deosebit de importante. În primul rând, numărul de porumbei angajați pentru fiecare dintre aceste concursuri este unul record pentru zona în care au loc, iar în al doilea rând, anvergura pe care o presupun cele două etape este inedită. Este pentru prima dată, cel puțin în ultimii ani, când aproape toate județele dintr-o anumită provincie participă împreună la aceleași etape de maraton încă de la primul concurs de acest tip, fapt care se reflectă foarte bine în cifrele de participare.
Lansarea porumbeilor pentru etapele Tokmak (Ucraina) și Vilnius (Lituania) este programată pentru sâmbătă, 04 iulie 2020. Pentru că aminteam de participare record, la etapa de maraton Tokmak au fost angajați 16.467 porumbei și participă 927 de columbofili din șapte județe. Pentru Vilnius au fost îmbarcați 22.070 porumbei, record absolut pentru un concurs de maraton, și participă tot 927 de columbofili, din șapte județe din provincia Moldova. „În primul rând, vreau să felicit cele două grupări de asociații columbofile care și-au dat mâna pentru a face aceste două vise posibile. Nordul Moldovei și Oltenia au reușit să îmbarce numere record de porumbei și să realizeze două concursuri de maraton extraordinare. Organizarea acestor etape este dovada că atunci când oamenii își doresc, când se urmărește competiția și realizarea de lucruri importante, se poate. Încă avem în România asociații care fug să joace „pe străduțe”, doar cu câteva sute de porumbei, în timp ce colegi de ai lor se bucură de sosiri din zeci de mii de porumbei. Este un sentiment unic doar să iei parte la un asemenea concurs, fără să mai vorbesc de ce va simți crescătorul care va câștiga o astfel de etapă. Felicit participanții și organizatorii și sper că și politica Federației a făcut posibile aceste concursuri. Îmi doresc ca pe viitor tot mai multe asociații să înțeleagă importanța concursurilor deosebite, cu numeric mare, care generează emulație și care fac columbofilia să crească. Urmează etapele naționale, un sfârșit de sezon de foc, care va aduce pe scena de la Gala Campionilor cei mai buni crescători și porumbei. Sunt foarte fericit că, în ciuda amânării aduse de pandemie, am reușit să ducem sezonul în condiții excelente și că vom avea un sezon întreg, categorii complete, porumbei și crescători excepționali. Felicitări tuturor și mă bucur că sunt președintele unei organizații care patronează astfel de etape”, a declarat Marius Tunduc (foto), președintele Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România.
Tokmak, un concurs cu 16.467 porumbei la start
Încă din iarnă, columbofilii din zona Olteniei au hotărât, de comun acord, să participe împreună la aceleași etape de maraton încă de la primul concurs din această categorie. Noutatea față de sezoanele trecute este că nu mai are loc o primă etapă de maraton la care participă două sau mai multe asociații, după care se organizează prima etapă națională, la nivel de zonă. Astfel, s-a ajuns ca pentru Tokmak, primul concurs de maraton din acest sezon, să fie nagajați 16.467 de porumbei și să participe 927 de columbofili din asociațiile Dolj, Olt, Argeș, Vâlcea, Gorj, Teleorman și, parţial, Mehedinți. Dacă la nivelul columbofililor participanți la nivelul Olteniei au mai avut loc etape de maraton cu astfel de cifre, numărul de porumbei angajați la acest concurs este cel mai mare de până acum. „Pentru provincia noastră este un lucru extraordinar că am ajuns la o înțelegere comună și participăm toate asociațiile din Oltenia. Pe viitor îi așteptăm alături de noi și pe colegii din Mehedinți, pentru că la acest concurs nu au venit decât cinci columbofili de acolo. Trebuie precizat că numărul de porumbei este unul record pentru zona noastră și sperăm ca și la etapele naționale să avem peste zece mii de porumbei angajați. Transportul decurge foarte bine până acum, cele nouă mașini în care au fost îmbarcați porumbei aflându-se în Republica Moldova, foarte aproape de granița cu Ucraina. Avem o medie de 20 de porumbei pe boxă, optând special pentru condiții de transport foarte bune. Lansarea va avea loc sâmbătă dimineața, distanțele pentru primii crescători din Argeș fiind de peste 800 de km și vor ajunge la peste 950 de km la crescătorii din sudul județului Dolj. La nivel de zonă ne dorim ca acest protocol să continue și în sezoanele viitoare și am stabilit ca datele programate pentru lansare să fie respectate cu strictețe, în primul rând pentru a înlătura orice fel de suspiciune și, în al doilea rând, pentru a crea în timp un tip de porumbel de maraton capabil că vină pe orice tip de vreme. Nu în ultimul rând, sper să avem parte de un concurs deosebit și din punct de vedere al sosirilor și să ducem cu bine până la final și acest an competițonal”, a declarat Florin Gătejescu (foto), președintele Asociației Columbofile „Ioan-Gelu Gătejescu” a județului Dolj.
Vilnius, „detronează” Madona Național din 2019
Pe drumul deschis încă de anul trecut, când zona Moldovei a înregistrat cifre record pentru concursul Madona Național, prima etapă de maraton din acest an, cu lansare din Vilnius (Lituania), stabilește o nouă bornă în ceea ce privește numărul de porumbei angajați. La finalul îmbarcării a fost atinsă cifra de 22.070 de porumbei angajați, lucru făcut posibil prin participarea a 927 de crescători, din asociațiile Suceava, Botoșani, Bacău, Vrancea, Vaslui, Neamț și Iași. „Etapa de la Vilnius putem spune că este un vis devenit realitate. Am reușit să unificăm toată provincia Moldova, să participe columbofili din aproape toate asociațiile componente și să adunăm un număr de porumbei uriaș. Să avem peste 22.000 de porumbei la un concurs de maraton în România este o adevărată performanță. Sperăm ca totul să decurgă foarte bine, mașinile să ajungă cu bine pe locul de lansare și să avem parte de un concurs reușit”, a declarat Costel Irimia (foto), președintele Asociației Columbofile Bacău.
La final, nu ne mai rămâne decât să sperăm că vom avea parte și de sosiri unice, de concursuri foarte reușite, pentru a prinde și mai mult curaj pentru sezoanele viitoare. Mult succes tuturor!
Lasă un răspuns