Sfârșit de săptămână incendiar: primele etape naționale de maraton din 2020

Sfârșitul de săptămână 18-19 iulie este perioada în care vor avea loc primele etape naționale de maraton ale sezonului 2020. Prevăzute de Regulamentul Național Columbofil, primele etape naționale de maraton sau „semi-naționalele”, așa cum mai sunt cunoscute, sunt în număr de cinci. Astfel, fiecare provincie are propriul concurs național, la care participă crescători din toate județele provinciei respective, dar și din celelalte asociații, dacă au urmat pașii regulamentari.

Cele cinci concursuri naționale de maraton care se vor desfășura la sfârșitul acestei săptămâni sunt următoarele: Harkov Național (Muntenia, +800 km), organizat de Asociația Columbofilă Prahova; Tokmak Național (Oltenia, +800 km), organizat de Asociația Columbofilă Dolj; Madona Național (Moldova, +1.000 km), organizat de Asociația Columbofilă Suceava; Praga Național (Transilvania, +760 km), organizat de Asociația Columbofilă Alba; Stendal Național (Zona de Vest, +900 km), organizat de Asociația Columbofilă Satu-Mare. Fiind cunoscut valul pe care îl creează acest tip de concursuri, așteptările privind competiția sunt foarte mari, la cele mai multe dintre aceste concursuri sperându-se la un număr important de porumbei angajați și de columbofili participanți. Desigur, un plus privind competitivitatea îl reprezintă și numeroasele premii în bani oferite la unele dintre aceste concursuri, dar și premierea specială a câștigătorilor la Gala Naționalelor.

Adrian Schipor: „Așteptăm peste 15.000 de porumbei angajați la Madona Național”

Un concurs desebit de interesant se anunță Madona Național, etapă organizată de Asociația Columbofilă Suceava. În afară de participarea crescătorilor din cele opt județe ale provinciei, vor fi prezenți crescători și din alte asociații, așa cum sunt Constanța, Tulcea, Ialomița sau Călărași. „Cel mai probabil, după ce procedurile de îmbarcare vor fi finalizate, vom avea în jur de o mie de crescători participanți și peste 15.000 de porumbei. Participă crescători din toate asociațiile din provincia noastră și chiar și din alte asociații. De exemplu, vor veni câțiva crescători din Constanța, care vor avea, ca distanță de concurs, peste 1.400 de km”, a declarat Adrian Schipor, președintele Asociației Columbofile Suceava (foto stânga).

 

Stendal Național, o etapă cu premii consistente

Atracția principală pentru concursul Stendal Național, prima etapă națională de maraton din Vest, este trofeul deosebit care se oferă câștigătorului primului loc pe lansare, denumit foarte sugestiv„Aripa de Aur”. Acest trofeu este dublat de un premiu în bani consistent, fiind premiați atât primii trei porumbei pe lansare, cât și primii trei porumbei de pe fiecare centru de îmbarcare omologat. „În calitate de organizatori, ne așteptăm ca 350 de crescători să participe la etapa Stendal Național, iar ca număr de porumbei, cred că vom avea în jur de maxim 4.000. Vor participa marea majoritate a crescătorilor din Arad, Bihor, Satu-Mare, Sălaj, Maramureș, Caraș Severin și avem chiar și câteva prezențe din zona Moldovei. Așa cum se cunoaște, Stendal Național este un concurs cu premii importante. Locul întâi pe lansare va primi atât trofeul, cât și suma de 10.000 de lei. Locul al doilea pe lansare va fi premiat cu 5.000 de lei, iar locul al treilea va primi 2.500 de lei. De asemenea, avem premii în valoare de 1.500, 1.000 și 500 de lei pentru primii trei porumbei de pe fiecare centru de îmbarcare. Trebuie să amintim că premiile sunt doar pentru clasamentele porumbeilor și vor fi asigurate de sponsorul oficial Power Pigeons, prin domnul președinte Michael Mureșan”, a declarat Daniel Tăut, responsabilul tehnic al Asociației Columbofile Satu-Mare.

Praga Național, etapa de maraton a Transilvaniei 

Columbofilii din Transilvania (județele Cluj, Bistrița Năsăud, Brașov, Covasna, Harghita, Alba, Hunedoara, Mureș) se vor reuni la etapa de maraton Praga Național, o etapă care începe de la peste 760 de km la primii crescători de pe direcția de zbor. Din păcate, începutul de sezon foarte greu de care au avut parte crescătorii din această zonă își spune cuvântul, astfel încât numărul de porumbei preconizat pentru acest concurs este unul redus. „Am avut parte de pierderi uriașe la etapele pe care le-am avut până acum. La acest concurs cred că vom avea undeva la 1.250 de porumbei angajați și un număr de 200, poate 210 crescători. Ca și până acum, câștigătorii primelor trei locuri pe lansare, la porumbei și la crescători, vor fi premiați la Gala Naționalelor. De asemenea, vor fi premiați porumbeii și crescătorii de pe podiumurile centrelor de îmbarcare”, a declarat Alexandru Huzu, președintele Asociației Columbofile Alba.

Tokmak și Harkov, etapele zonei de sud a României

Columbofilii din Oltenia și Muntenia vor concura în acest weekend pentru două concursuri de tradiție, am putea spune. Asociația Columbofilă Dolj organizează etapa națională Tokmak, pentru toate județele din Oltenia, iar Asociația Columbofilă Prahova organizează concursul Harkov Național, pentru crescătorii din Muntenia. Dacă organizatorii concursului Tokmak Național mizează pe aproximativ 10.000 de porumbei angajați și aproximativ 700 de columbofili, etapa Harkov Național va avea la start puțin peste 6.000 de porumbei și aproximativ 600 de columbofili participanți.

În concluzie, ne așteaptă un sfârșit de săptămână deosebit de încărcat din punct de vedere columbofil, cu concursuri de anvergură și cu un grad ridicat de competitivitate. Să sperăm că vremea nu va influența prea mult parcursul porumbeilor spre crescătorii și toate cele cinci etape vor fi reușite. Mult succes tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO