Berlin Național, un deceniu de tradiție

Devenită, fără niciun fel de dubiu, cea mai importantă etapă națională de maraton din România, „Cursa Curselor” Berlin Național se apropie de a zecea ediție. Sezonul actual, concursul Berlin Național va fi organizat pentru al zecelea an consecutiv și, ca de fiecare dată, va fi cel mai important și așteptat moment al anului competițional.

Aventura numită „Berlin Național” începea în urmă cu exact un deceniu și a evoluat încet, dar sigur, astfel încât azi, în România și nu numai, Berlin Național este cea mai cunoscută etapă de maraton din țara noastră. Din 2011 și până acum, concursul Berlin Național a contribuit la afirmarea columbofililor români și a României, dar, poate, cel mai important aspect este acela că fiecare ediție a concursului Berlin Național a scos în prim-plan noi câștigători, pentru fiecare dintre ei câștigarea acestei etape fiind un uriaș pas înainte. Arădeanul Ionuț Burcă deschidea această listă specială a campionilor, pentru ca în sezoanele următoare și alți columbofili să își vadă visul împlinit: Ioan Sărac (2012), Cornel și David Ursu (2013), Flavius Vancea (2014), Ioan Szilagyi (2015), Constantin și Dinu Curea (2016), Constantin Lupu-Asavei (2017), tandemul Nicola+Dehelean (2018) și, nu în ultimul rând, marele câștigător de anul trecut, Sergiu Vanani. Încă de la început, asumarea răspunderii pentru tot ceea ce înseamnă concursul Berlin Național a căzut în seama Asociației Columbofile Bihor, care s-a achitat, an de an, de responsabilități. Pe lângă celelalte premii puse în joc (plachete, pachete cu produse columbofile etc.), câștigătorul primului loc pe lansare este premiat cu un trofeu special și, începând cu anul 2019, decorul este unul cu adevărat de gală. Special pentru astfel de momente a fost promovată „Gala Campionilor”, festivitate în cadrul căreia sunt premiați toți columbofilii care au ocupat un loc pe podium la etapele naționale. O altă caracteristică aparte a acestei curse speciale este emulația pe care o creează la nivelul columbofililor din toată țara. Chiar dacă este o etapă organizată în zona de Vest și, oarecum, „împrejmuită” la lanțul Carpatic, la fiecare ediție a acestui concurs au participat columbofili din toate zonele României. Spre exemplu, anul trecut, au participat columbofili din Neamț sau Prahova, cu distanțe de aproximativ 1.300 km. Un foarte bun exemplu că Berlin Național se poate câștiga la oricare dintre distanțe este ediția din 2017, când locul întâi pe concurs a fost câștigat de Constantin Lupu-Asavei din județul Iași, la distanța de 1.201 km. Așadar, la un astfel de concurs, distanțele reprezintă, la un anumit nivel, doar niște cifre, „surpriza” putând surveni din oricare colț al țării. Din acest motiv, orice participare poate fi câștigătoare. De altfel, la un astfel de concurs, nu se participă doar de dragul participării, ci doar pentru a câștiga.

În fața unei noi ediții de Berlin Național, de data aceasta una aniversară, nu ne rămâne decât să sperăm la încă un concurs de anvergură națională. Pregătirile se află pe ultima sută de metri, iar așteptările sunt pe măsura eforturilor care se depun pentru buna desfășurare a etapei. Cu siguranță, Berlin Național 2020 va fi o nouă cursă care va face parte din istoria frumoasă a sportului columbofil românesc și va furniza emoții unice marelui câștigător. Ca de fiecare dată, Berlin Național ne va ține și anul acesta într-o frumoasă stare de presiune până în momentul în care vom cunoaște cine este cel care va putea spune de acum înainte: „Sunt unul dintre cei care au câștigat o cursă precum Berlin Național!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO