Berlin Național și Tartu, maratoanele „extreme” preferate de crescătorii din Oltenia

Este weekend-ul celor mai importante etape naționale din sezon, Berlin, Birzai și Izium, ale căror lansări au avut loc chiar azi, 07 august 2020. Așadar, pentru columbofilii care participă la aceste concursuri urmează niște zile de foc. Dar, crescătorii din Oltenia mai au și alte „surse” de emoții, în afară de etapa națională din această zonă. Maratoniști de seamă, mulți columbofili din asociațiile Olteniei participă la concursurile Berlin Național, organizat de Asociația Columbofilă Bihor, și Tartu, organizat de Asociația Columbofilă Suceava, două etape adevărate de maraton extrem.

Pentru cei care pot părea surprinși, trebuie să amintim că participarea columbofililor din Oltenia la etape precum Berlin sau Tartu nu este o premieră. La Tartu, organizat de Suceava, de exemplu, crescătorii din Oltenia participă pentru al doilea an consecutiv, iar pentru câțiva crescători din Olt, căci de acolo sunt columbofilii care participă la Berlin Național, „Cursa Curselor” este o adevărată tradiție.

Berlin Național „atacat” de cinci crescători din Olt

În multe puncte din județul Olt, Berlin Național depășește distanța de 1.300 de km. Totuși, atracția unei astfel de etape a fost mai mare decât teama de a își angaja porumbeii la o cursă cu atâția kilometri pentru cinci columbofili din Asociația Olt. Aceștia sunt tandemul Olteanu+Stănilă (1.318 km), Dumitru Barbu (1.322 km), Marcel Barbu (1.322 km), Ion Brastaviceanu (1.318 km) și Iulian Badea (1.317 km). Împreună, ei au angajat 83 de porumbei, care se află deja în drumul către casă.

Tartu, un concurs pentru cei îndrăzneți

Sezonul trecut aducea prima participare a crescătorilor din Oltenia la etapa de maraton Tartu, organizată de Asociația Columbofilă Suceava. La centrul Craiova-Elite erau îmbarcați 310 porumbei, de către 81 de crescători, din județele Dolj, Argeș, Vâlcea, Mehedinți și Olt. Chiar dacă distanța a fost una uriașă, peste 1.500 km la majoritatea crescătorilor și depășind 1.600 km la unii columbofili, sosirile nu au fost deloc puține. La ediția din acest an, participarea la concursul Tartu a fost și mai bogată. La același centru de îmbarcare s-au prezentat 124 de columbofili, din asociațiile Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți, Vâlcea și Argeș, care au îmbarcat un număr total de 424 de porumbei. Dacă distanțele au rămas aceleași și în acest an, rămâne de văzut cum vor fi sosirile!

În orice caz, curajul crescătorilor din Oltenia care au participat la aceste două concursuri merită toată aprecierea. Este o dovadă clară că peste toate neajunsurile, bucuria unei sosiri de la un concurs de maraton este unică, iar cu cât distanța este mai mare, cu atât ea devine mai intensă!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO