U.F.C.R., noua casă a columbofililor români

În anul 1937 se constituia prima formă organizată de practicare a columbofiliei pe teritoriul țării noastre. Prin contribuția majoră a maiorului Traian Nițescu, lua naștere Asociația Columba – Uniunea Română pentru Cultivarea Porumbeilor Călători, recunoscută oficial prin decizia Tribunalului Ilfov din anul 1939. Această formă primară de organizare a columbofiliei din România va suferi, ulterior, diferite modificări de statut sau denumire, astfel încât, la începutul anului 1991, a fost numită Asociaţia Centrală a Crescătorilor de Porumbei din România, dar și Uniunea Federaţiilor Columbofile din România (U.F.C.R). În anul 2007 se înființa Federația Națională a Crescătorilor de Porumbei din România, care a preluat de la fosta Asociație Columba întregul patrimoniu, devenind continuatoarea legală a primei forme de organizare columbofilă, Asociația Columba – Uniunea Română pentru Cultivarea Porumbeilor Călători, fondată în anul 1937, și, implicit, a diferitelor denumiri pe care acest organism le-a purtat de-a lungul timpului. Treisprezece ani mai târziu, Conferința Națională, desfășurată în data de 23 august în București, a votat reîntoarcerea la vechea denumire și formă de organizare, Uniunea Federaţiilor Columbofile din România (U.F.C.R), începând cu sezonul 2021.

 

Toamna dificilului an 2020 reprezintă un moment de maximă intensitate pentru sportul columbofil din România. La Conferința Națională pe care Federația Națională a Crescătorilor de Porumbei din România a organizat-o în data de 23 august, în București, a fost luată o decizie istorică. Membrii prezenți au votat cu o majoritate covârșitoare revenirea, începând cu anul viitor, la denumirea „Uniunea Federaţiilor Columbofile din România (U.F.C.R)”, dar și la forma de organizarea anterioară. Astfel, Federația Națională a Crescătorilor de porumbei din România (F.N.C.P.R.) va deveni Uniunea Federaţiilor Columbofile din România (U.F.C.R), iar asociațiile județene vor deveni filiale ale acestei Uniuni.

De ce se va reveni la U.F.C.R.?

Ca formă de organizare, F.N.C.P.R. funcționează ca organ de reprezentare a intereselor asociaţiilor columbofile afiliate la aceasta, fiind constituită pe principiul liberei asocieri ca organizaţie nonprofit, cu personalitate juridică și patrimoniu privat, distinct și indivizibil. Din punct de vedere juridic, funcționarea asociațiilor județene este una dificilă, la nivel național existând numeroase cazuri în care conducerea asociațiilor nu este sau nu poate fi recunoscută de instanță. Un alt aspect foarte important este și cel economic, care nu trebuie tratat cu superficialitate. „Ideea revenirii la asociația istorică, cea care a fondat columbofilia în România în anul 1937, a prins contur în urmă cu doi ani de zile. Cu toții am văzut că în ultimii ani, celelalte organizații columbofile din România au reclamat faptul că există o organizație care nu mai este activă și că reprezentarea deținută de F.N.C.P.R. la nivel național și internațional este doar parțială și trunchiată, pentru că ne tragem cu toții din această organizație. De acolo am preluat ideea unei reîntoarceri acasă. Mi-a plăcut foarte mult că persoana care este percepută ca imagine a evenimentelor noastre de mare anvergură, Andreea Marin, s-a întors zilele trecute în TVR, folosind aceeași sintagmă, că s-a întors acasă. Aceasta este ideea de la care am pornit și noi: o reîntoarcere acasă și o reîntregire a columbofiliei în România, sub umbrela asociației care a fondat acest sport. Bineînțeles, acesta nu este singurul motiv, însă este principalul pentru care am demarat acest proiect de mare anvergură. Un alt motiv se datorează faptului că structura înființară în anul 2007, F.N.C.P.R., care a continuat reprezentarea internațională și activitatea U.F.C.R., așa cum s-a decis la Adunarea generală a acelei vremi, a devenit greoaie, la nivelul unor asociații existând probleme extrem de mari cu înregistrarea noilor conduceri și avem multe cazuri în care legitimitatea noilor conduceri alese de membri este pusă la îndoială de către cei care apar în actele oficiale ale asociațiilor. Există judecători care apreciază că asociația este formată doar din cei câțiva membrii fondatori, există alți judecători care apreciază că asociația este formată din toți membrii și cer o serie de documente foarte greu de obținut. Și, nu pe ultimul loc, aș mai putea pune situația financiar-contabilă complexă, generată de operațiunile care se desfășoară la nivelul asociațiilor nonprofit și care sunt operațiuni contabile cu un anumit specific, înțelese mai mult sau mai puțin de organele financiare de la nivelul județelor și care acum se vor simplifica enorm, existând o contabilitate centralizată la nivelul Uniunii, care înglobează activitățile financiar-contabile de la nivelul filialelor. Acest lucru va fi, așa cum a fost evidențiat și la Conferința Națională, extrem de benefic pentru toți cei care conduc asociații acum și vor conduce, sub noua formă, filiale”, precizează Marius Tunduc, președinte F.N.C.P.R.

U.F.C.R., un bun prilej de unificare

Pe lângă aspectele de natură organizatorică și de funcționare, revenirea la U.F.C.R. este o șansă care nu trebuie ratată. Este un bun prilej pentru ca forțele columbofile din România să se unească, columbofilii români să participe într-un singur campionat național și să aibă acces la reprezentarea internațională, să poată accede în Olimpiada Columbofilă sau Cupa Europei. Pe trendul ascendent pe care se află țara noastră din punct de vedere columbofil, strângerea rândurilor sub egida U.F.C.R. nu ar fi altceva decât o nouă garanție pentru performanță și promovare, la nivel național și internațional. „Proiectul încearcă să invite la o reîntoarcere acasă a columbofililor români, se vrea o invitație pentru toți columbofilii români care se află în alte structuri columbofile din România, pentru a sărbători împreună Olimpiada columbofilă care se va desfășura în ianuarie 2022. Îmi doresc foarte mult ca în acel moment să fim toți, sub aceeași umbrelă, și suntem deschiși la orice discuții cu toți cei care își doresc să revină acasă. Mă bucur că inițiativa noastră nu a rămas fără ecou și primim tot mai multe întrebări în legătură cu membrii U.C.P. care se îndreaptă spre noi, cu privire la folosirea inelelor U.C.P. și se pare că oamenii își dorec să revină acasă. În 2022 se vor împlini 85 de ani de la înființarea Asociației Columba de către maiorul Traian Nițescu și este un bun prilej pentru a ne da mâna și pentru a lăsa deoparte răutățile și tot ce a fost până acum pentru a păși împreună spre o columbofilie modernă, de viitor, sub aceeași umbrelă, casa noastră, U.F.C.R.”, a adăugat Marius Tunduc, președinte F.N.C.P.R.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO