Revenirea la U.F.C.R., o schimbare pe placul columbofililor români

Începând cu anul viitor, Uniunea Federațiilor Columbofile din România (U.F.C.R.) va fi cea mai mare, dar și cea mai importantă entitate columbofilă din România. La finalul lunii august, Conferința Națională a Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România a votat reactivarea primei organizații columbofile oficiale din țara noastră, vechea U.F.C.R., gruparea care a dus mai departe proiectul maiorului Traian Nițescu, cel care a înființat, în anul 1937, Asociația Columba.

La mai bine de o lună de la anunțul făcut după lucrările Conferinței Naționale, de revenire a Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România la denumirea anterioară anului 2007, respectiv Uniunea Federațiilor Columbofile din România sau U.F.C.R., atitudinea columbofililor români vis-a-vis de această decizie poate fi caracterizată ușor: „A sosit momentul pentru columbofilii români să se grupeze într-o singură uniune” – este răspunsul dat de cei mai mulți dintre columbofilii chestionați pe această temă.

Gheorghe Șerban, președinte A.C. Vaslui: „Eu am fost întotdeauna pentru o singură grupare columbofilă la nivel național”

Unul dintre crescătorii care privește cu mare speranță către noile modificări statutare este președintele și unul dintre fondatorii Asociației Columbofile Vaslui, Gheorghe Șerban. Pentru el, U.F.C.R. este tot ceea ce mai lipsea pentru un campionat național unitar. „Eu, personal, am fost întotdeauna pentru o singură grupare columbofilă la nivel național. Acum, cu acest demers, este timpul să terminăm cu atâtea asociații sau federații care activează în România. Cel mai corect este să fie o singură uniune la nivel național. Din ce am auzit, pot să spun că mulți columbofili români se bucură că această decizie a fost luată. Să sperăm că se va ajunge la o înțelegere totală, să activeze, începând cu anul viitor, doar U.F.C.R., iar la concursuri să participe cât mai mulți crescători și porumbei”, a declarat Gheorghe Șerban, președintele Asociației Columbofile Vaslui (foto dreapta).

Bechir Givan, A.C. Contanța: „Denumirea de Uniunea Federațiilor Columbofile din România pot spune că îmi aparține. La Conferința Națională din anul 1991, atunci când a fost ales președinte Ioan Cărmăzan, eu am fost cel care a propus să fie numită așa”

Revenirea „acasă”, așa cum este numită, pe scurt, decizia Conferinței Naționale de reactivare a U.F.C.R., este salutată și de cunoscutul columbofil constănțean Bechir Givan. Rezultatele sale la nivel național și provincial sunt cele care i-au adus recunoașterea colegilor de pasiune, dar nu mulți sunt cei care cunosc faptul că Bechir Givan este cel care a propus Conferinței Naționale din anul 1991 denumirea de „Uniunea Federațiilor Columbofile din România”. Azi, după aproape trei decenii de la acel moment, columbofilul din Medgidia încă este de părere că, pentru sportul columbofil românesc, U.F.C.R. este cea mai bună variantă. „Denumirea de Uniunea Federațiilor Columbofile din România pot spune că îmi aparține. La Conferința Națională din anul 1991, atunci când a fost ales președinte Ioan Cărmăzan, eu am fost cel care a propus să fie numită așa. Am considerat atunci că trebuie să privim către viitor, o să avem mai multe federații și este nevoie de un for reprezentativ pentru toate. Acum, că se dorește această revenire, mi se pare ceva corect. Dar, să fie și de esență. Este nevoie de destul de multă larghețe în această treabă. Celelalte federații să aibă autonomie și, în condițiile în care respectă normele Federației Columbofile Internaționale, să își prezinte porumbeii în Olimpiadă sau Cupa Europei, în funcție de rezultate. Sper ca interesele să fie lăsate deoparte și să se ajungă la înțelegere”, a precizat Bechir Givan (foto stânga).

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO