Sezonul cu puii, o dilemă rezolvată de columbofilii specialişti în astfel de zboruri

Anul columbofil 2020 a început oarecum cu stângul. Amânarea startului de sezon pentru porumbeii maturi a deplasat automat sezonul cu puii, astfel că majoritatea asociațiilor au avut primele etape cu tinerii zburători abia în jurul datei de 1 septembrie. Clima din țara noastră nu permite un sezon cu puii prea lung, iar dacă mai adăugăm și faptul că puii năpârlesc puternic în lunile de toamnă, un sezon început prea târziu poate fi foarte dificil și poate aduce pierderi semnificative. Însă, în ciuda acestor dificultăți, mulți dintre crescătorii cu experiență în concurarea puilor pot spune că au avut un sezon reușit.

„Victoriile aduc victorii” spune un dicton care circulă des printre columbofili, fapt pe care îl pot afirma și câțiva dintre crescătorii care în sezonul trecut și nu numai au fost autorii unor frumoase performanțe la zborurile cu puii. Raportându-ne strict la columbofilii cu care am colaborat pentru acest material, putem spune că sezonul puilor din acest an a fost unul reușit. Dacă la etapele cu porumbeii maturi, mulți crescători s-au plâns de felul în care au concurat porumbeii lor, concursurile cu puii au fost, în marea lor majoritate, suficient de bune.

Campionul Liviu Plăvițu (MH), un nou sezon cu zeci de trofee

Un astfel de exemplu de crescător mulțumit de cum a decurs sezonul 2020 cu puii este multiplul campion mehedințean Liviu Plăvițu. Cunoscut pentru seriozitatea cu care tratează sezonul cu puii din fiecare an competițional, Liviu Plăvițu nu a coborât standardele nici în acest an, iar rezultatele sunt pe măsură. La nivel județean și provincial va fi unul dintre cei mai premiați crescători și sunt șanse foarte mari să intre și în posesia unor trofee naționale. „A fost un sezon destul de bun, cu majoritatea etapelor foarte reușite, până să se înrăutățească vremea și până să crească intensitatea vânturilor. Aici mă refer, în special, la ultimele etape. Parțial a fost mai bun decât cel de la maturi, iar în comparație cu sezoanele trecute de la pui, 2020 a fost un sezon mult mai bun. De exemplu, am avut inclusiv o etapă de fond foarte reușită. Este adevărat că am schimbat puțin strategia, adică nu am mai urmărit să câștig locul întâi, în detrimentul unei etape cu mai multe sosiri. Am angajat 74 de porumbei la acest fond și am reușit să clasez 39, începând cu locurile 7,8 și 9 pe lansare. La finalizarea centralizărilor, este posibil ca mai toate cupele județene și aproximativ jumătate dintre cele provinciale să ajungă la mine. De asemenea, păstrez încă șanse pentru un trofeu național”, a precizat Liviu Plăvițu (foto dreapta).

Cosmin Dobre: „La Viteză-Demifond am avut un sezon foarte bun”

Sezonul 2020 a fost de bun augur și pentru tandemul bucureștean Stănescu+Dobre. Cei doi columbofili au reușit să domine campionatul cu puii, câștigând nu mai puțin de patru locuri întâi pe lansare și două locuri de 1 la crescători. „La etapele de Viteză și Demifond, am avut un sezon 2020 cu puii foarte reușit. Am câștigat multe dintre etape, atât pe lansare, cât și la crescători. O etapă foarte reușită a fost cea cu lansare din Adjud, concurs de 191 km, la care am ocupat primele 32 de locuri, locul 33 a fost ocupat de un alt crescător, după care tot noi ne-am clasat pe următoarele 10 locuri. La aceeași etapă am câștigat primul loc și la crescători, cu 152 de porumbei clasați din 171 angajați”, a declarat Cosmin Dobre.

În Moldova, 2020 a fost un sezon ceva mai dificil

Cu mai multe trofee naționale câștigate anul trecut în campionatul puilor, suceveanul Nelu Bîzgan a avut de înfruntat un sezon ceva mai dificil anul acesta. Ca majoritatea asocațiilor mari, Suceava a avut două planuri de zbor pentru pui. Nelu Bîzgan a ales să concureze pe cel cu etape în țară, spre Sud, unde a concurat suficient de bine încât să aspire la locul 1 județean la categoria Viteză. Totuși, spune că a fost un sezon greu, cu pierderi semnificative. „Spre deosebire de anul trecut, am avut un sezon mai greu. Am participat doar la etape de viteză, în țară, care nu de puține ori s-au lăsat cu pierderi. Până acum am un pui care a concurat foarte bine, din patru etape de viteză cumulând 13 puncte de penalizare. Este o femelă, soră bună cu vicecampionul național de anul trecut de la Demifond Pui și, dacă la următoarele două etape care mai sunt scoate un punctaj bun, are șanse la locul 1 județean Viteză Pui. La nivel de crescător am avut un sezon bun. Din opt etape la care am participat, la patru m-am clasat pe locul al doilea”, a explicat Nelu Bîzgan (foto stânga).

 

Ionuț Despinoiu (PH): „M-am confrutat cu multe probleme de sănătate la pui”

Pentru câștigătorii de anul trecut de la Cupa Europei la categoria F Pui, tandemul Despinoiu+Alexandru, din Prahova, sezonul 2020 a însemnat o provocare din punct de vedere al problemelor cu care s-au confruntat porumbeii lor. Combinația fatală „Adeno-E.Coli” a compromis sezonul cu puii de anul acesta, boală la care s-a adăugat și o viroză respiratorie, care a creat multe probleme la nivelul județului Prahova încă de la etapele cu maturii. Totuși, în cadrul unei noi colaborări cu colegul său de asociație Constantin Manu, Ionuț Despinoiu a avut un sezon bun și candidează pentru titlul de campion județean la categoriile Viteză și As Speed. „Din păcate, pentru tandemul nostru, sezonul 2020 a fost compromis de problemele de sănătate cu care ne-am confruntat. Porumbeii din zona noastră au fost foarte afectați de Adeno-E.Coli, plus că a persistat și o viroză respiratorie, apărută încă din sezonul cu maturii. Abia am reușit să îi angajăm la ultimele două concursuri și pot spune că s-au descurcat bine. Mult mai bine au stat lucrurile în crescătoria lui Constantin Manu, unde sunt manager de ceva timp. Acolo avem șanse la două locuri de 1 la nivel de județ, la categoriile Viteză și As Speed”, a declarat Ionuț Despinoiu.

Aproape încheiat în majoritatea asociațiilor, sezonul 2020 de concursuri cu puii a fost, în mare parte, acceptabil. Pierderile nu au fost la fel de mari ca la începutul sezonului cu maturii, de exemplu, iar crescătorii care au fost perseverenți au putut face performanță chiar și în acest an, cotat drept unul foarte dificil.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO