Riga Național, visul împlinit al maratoniştilor români

Un proiect inedit care află pe agenda Uniunii Federațiilor Columbofile din România va fi organizarea, începând de anul viitor, unei etape naționale de maraton, în înțelesul deplin pe care cuvântul „național” îl poate avea. Discuțiile privind organizarea și celelalte aspecte importante care țin de un asemenea concurs sunt încă în plină desfășurare. Cert este faptul că se dorește organizarea unui concurs la care să poată participa orice crescător, din orice asociație a țării. Direcția de zbor luată în calcul este de la Nord la Sud, iar ca punct de lansare a fost preferată Riga, capitala Letoniei. Pentru că Riga Național să fie un concurs echitabil pentru columbofilii din toată ţara, lansarea va fi una întârziată.

Crearea și organizarea unui concurs național de maraton în România este o idee veche în spațiul columbofil românesc, care și-a găsit parțial rezolvarea prin etapele naționale de maraton care au loc în fiecare an. Din acest motiv, adăugarea unui concurs așa cum este gândit Riga Național este o idee binevenită pentru maratoniştii români.

Oltenia este „pentru”

Provincia Oltenia este o zonă în care se concurează puternic la maraton, motiv pentru care un concurs de asemenea dimensiuni „se potriveşte ca o mănușă”. De altfel, crescătorii din județele Olteniei au experiența unor astfel de etape, participând cu succes la concursurile Gdansk, Berlin sau Tartu. „În privința maratonului, în România s-au atins aproape toate limitele posibilului. Este o dorință de schimbare. Vedem că mulți columbofili sunt tentați să concureze la etape cu distanțe de genul acesta. Este adevărat că șansele noastre, ale celor din Oltenia, sunt destul de limitate. Dar, merită încercat. Eu, personal, voi participa dacă se va organiza”, este de părere Florin Cioacă, un columbofil doljean cu multe rezultate foarte bune la maraton la nivel naţional (foto dreapta). Cu experiența unor etape precum Berlin Național, când împreună cu tandemul său a avut locul 1 pe județul Olt în 2011, Florian Cernitu, revelația sezonului 2020 la Maraton Național, se declară extrem de încântat de o etapă precum Riga Național. „Pentru noi ar fi undeva la aproximativ 1.400 km, ceea ce nu este chiar o distanță imposibilă. În trecut, în zona noastră se zburau etape precum Gdansk, iar acum mulți crescători participă la Tartu, unde au distanțe chiar mai mari. Vântul ar ajuta porumbeii să ajungă acasă, iar în zonele unde se zboară maraton, crescătorii ar putea face față cu succes unui asemenea concurs. O problemă ar fi schimbarea unghiului de zbor, dar cred că și asta se poate depăși. Personal, sunt atras de tot ceea ce înseamnă maraton extrem și, dacă se va face această etapă, voi participa cu drag”, a declarat Florian Cernitu.

Florian Cabău (TM): „Trebuie să încercăm și un astfel de concurs”

Un „adept” al unui astfel de concurs, de nivel național și cu o distanță considerabilă, se declară și multiplul campion național Florian Cabău, din Lovrin, județul Timiș. Împătimit al etapelor de maraton, columbofilul din Lovrin declară deschis că ar participa fără niciun fel de rezerva la etapa Riga Național. „Ideea nu este rea deloc. Trebuie să încercăm și astfel de etape, măcar câteva sezoane, să vedem cum decurg lucrurile. Dacă nu încercăm, nu avem de unde să știm cum este. Eu voi participa încântat și sper să se facă tot posibilul ca acest concurs să devină realitate”, a punctat acesta.

Daniel Măgirescu (BC): „Fanii etapelor de maraton vor veni să zboare la Riga”

Concurenți de top la etapele de maraton, trio-ul Măgirescu, Ojog+Dorneanu (foto stânga) nu pot fi decât bucuroși pentru introducerea unui nou concurs de maraton în Campionatul național. Cel puțin pentru echipa lor, etapele pe direcția Nord-Sud s-au dovedit cele mai potrivite, iar Daniel Măgirescu are încredere că Riga Național poate deveni un concurs care să creeze o emulație aparte. „Cel puțin pentru echipa noastră, orice etapă lungă este binevenită. Columbofilii din Moldova concurează pe această direcție și pot spune că porumbeii vin. Nu sunt etape ușoare, cum sunt tentați să creadă majoritatea, dar sunt etape de la care porumbeii se strâng. Sigur că din punct de vedere geografic sunt zone avantajate sau dezavantajate, dar fanii etapelor de maraton vor veni să zboare la Riga. Ați văzut că s-au îmbarcat câteva sute de porumbei din Oltenia la Tartu, tot o etapă cu distanțe foarte mari. Să sperăm că se va face și va fi o etapă la care să se angajeze câteva mii de porumbei”, a explicat Daniel Măgirescu.

Bogdan Ciobanu: „Lansarea întârziată va oferi șanse egale de câștig pentru toți participanții”

Aceleiași păreri i se raliază și suceveanul Bogdan Ciobanu (foto dreapta), un maratonist clasic al României. Pentru acesta, marele atu al concursului Riga Național va fi lansarea întârziată, singura modalitate, în opinia sa, de a acorda tuturor șanse egale de câștig. „Sigur că mi se pare o idee bună. Eu aș participa cu drag, pentru că îmi plac etapele lungi. La noi tendința este să se scadă distanța etapelor de maraton, iar eu consider că porumbeii mei sunt pentru etape de maraton adevărate, de peste o mie de km. Pentru mine, Riga ar avea o distanță frumoasă, de peste o mie de km. Eu particip la acest tip de concursuri. Dacă vă uitați pe clasamente, angajez porumbeii și la Berlin sau Frankfurt. Lansarea întârziată va oferi șanse egale de câștig pentru toți participanții. La concursurile de acest tip este foarte important ca niciun porumbel să nu ajungă în prima zi, pentru că mulți profită de timpul de neutralizare, care știm că nu se ia în considerare”, a precizat acesta.

Din cele spuse până acum, putem observa că mulți maratoniști cu experiență privesc cu ochi buni organizarea unui concurs național de anvergură. Bazându-ne pe considerentele lor, avem toată încrederea că Riga Național va fi un concurs la care va lua parte întreaga țară.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO