Fondul este prima dintre categoriile de distanță lungă. Pentru îndeplinirea normei acestei categorii sunt necesare trei clasări la etape cu distanța mai mare de 475 km, cerințele fiind aceleași atât pentru porumbeii maturi, cât și pentru tineri și pui. Azi vom aborda categoria Fond Maturi, al cărei podium național a fost ocupat în 2020 de următorii columbofili: tandemul Nica Gabriel & Haiducu Robert (Olt), pe locul întâi, Cătălin Sandu (Ilfov), pe locul al doilea, și Marin Stoica (București), pe locul al treilea.
În sezonul 2020, peste 5.000 de porumbei maturi au realizat norma la categoria Fond, ocupând un loc în Catalogul Național. Pentru a se clasa însă pe unul dintre cele trei locuri premiate cu un trofeu național, porumbeii au trebuit să concureze aproape perfect. Ținând cont de faptul că la etapele de fond concurează mulți porumbei, iar norma se realizează din trei etape, punctajele foarte mici sunt greu de obținut. Totuși, pe primele 14 locuri naționale se regăsesc porumbei cu un coeficient mai mic de 10 puncte de penalizare.
Tandemul Nica Gabriel & Haiducu Robert (Olt) câștigă locul 1 Național Fond Maturi
Cel mai bun porumbel din sezonul 2020 la categoria Fond Maturi a fost femela RO-18-0543334, a tandemului Nica Gabriel & Haiducu Robert din județul Olt. În cele trei concursuri de fond care i s-au contorizat pentru normă, femela a obținut un punctaj de 3,85 puncte de penalizare. Cele trei etape de fond au avut distanța de 672 km, cu lansare din localitatea Mykolaiv din Ucraina, concursuri la care femela tandemului s-a clasat pe locul întâi, împotriva a 3.564 porumbei, pe locul al treilea dintr-o concurență de 1.964 porumbei și pe locul 10 din 4.905 porumbei, toate rezultatele fiind din clasamentele generale ale etapelor. „Campioana noastră este reprodusă dintr-un mascul de A.P. Overwater, iar mama ei este o femelă Houben și Philippe Frederick. A fost concurată la văduvie tot sezonul și nu pot să spun că a avut parte de o pregătire aparte, doar că, după a treia etapă, i-am oprit masculul acasă. Pentru alimentația lor am folosit mai multe amestecuri de concurs de la Bayers, iar suplimente am folosit de la Schroeder și Tollisan. Am făcut foarte multe antrenamente cu mașina personală în timpul sezonului, porumbeii fiind duși aproape zilnic la peste 30 de km aerieni. Masculi erau lansați primii, iar femelele după ei, cu o zi înainte de îmbarcare fiind ultima dată când aveau voie să se vadă”, a menționat Gabriel Nica. De menționat că femela tandemului Nica Gabriel & Haiducu Robert a clasat 11 concursuri în 2020 și, în afară de locul 1 Național Fond Maturi, este campioană națională și la categoriile General Maturi și As Național Maturi.
Cătălin Sandu (Ilfov), vicecampion național Fond Maturi
Ilfoveanul Cătălin Sandu, președintele Asociației Columbofile Ilfov, este cel care ocupă locul 2 Național Fond Maturi în acest sezon. Tot o femelă, RO-18-0000208, vicecampioana sa a obținut un coeficient mai mare cu doar 1,66 puncte decât femela tandemului Nica Gabriel & Haiducu Robert, totalizând în cele trei etape de fond 5,51 puncte de penalizare. Clasările sale sunt următoarele: 8/12.397 porumbei (646 km), 16/9.211 porumbei (669 km) și 25/8.014 porumbei (684 km). „Sunt foarte bucuros pentru acest rezultat, mai ales că eu concurez într-o zonă în care activează crescători precum Cosmin Olteanu, tandemul Stănescu + Dobre, Sandu Cazacu, tandemul Simion Emil + Dumitran Stelian și alți crescători foarte buni. Femela a concurat foarte bine și anul trecut, iar anul acesta a făcut toate normele, în afară de maraton. Este reprodusă dintr-un nepot al olimpicului meu, masculul numit Negrilă, iar mama este o femelă de Koopman de la Cosmin Olteanu. Am folosit amestecurile Koopman și Gaby Vandenabeele de la Bayers, iar ca suplimente, Energy Tabs de la CEST Pharma și înainte, și după concurs. Zilnic, în timpul sezonului, porumbeii au fost duși la un antrenament de la distanța de 55 km”, a precizat Cătălin Sandu.
Marin Stoica (București) completează podiumul național
Pe cel de-al treilea loc național la această categorie se clasează bucureșteanul Marin Stoica. Și în cazul său vorbim tot despre o femelă, aflată, prin acest rezultat, la cea mai importantă performanță din cariera sa. Punctajul cu care a câștigat acest trofeu este de 6,24 puncte de penalizare, realizat după ce s-a clasat pe locurile 3/9.211 porumbei (669 km), 8/6.169 porumbei (684 km) și 37/8.014 porumbei (684 km). „Este o femelă 50% Vanbruaene și 50% Aarden, dar printre porumbeii din pedigree-ul său se regăsesc și porumbei de la Neacșu Stan. De fapt, porumbeii de la acest crescător sunt cei care stau la baza crescătoriei mele. A fost concurată la văduvie, fără să reproducă înainte de sezon. Pentru hrănire am folosit un amestec făcut din mai multe sortimente de la diferite firme și semințe autohtone. Pentru pregătire și recuperare folosim produse de la Bayers și Dr. Brockamp, iar programul este adaptat în funcție de situație și de starea porumbeilor. Vreau să mai adaug faptul că porumbeii nu au fost duși la niciun antrenament cu mașina personală. S-au antrenat doar în jurul crescătoriei”, a declarat Marin Stoica (foto dreapta).
Ionescu
Buna ziua,ma puteți ajuta cu un număr de contac al domnului Marin Stoica .