Demifond Crescători Palmares, o categorie a tandemurilor

La finalul sezonului de concursuri din 2020, doar 869 de columbofili au reușit să îndeplinească norma categoriei Demifond Crescători Palmares. Asta înseamnă că nu este o categorie la îndemâna oricui, cele opt etape necesare pentru realizarea normei punând destul de multe dificultăți. Totuși, există crescători care se descurcă foarte bine la această categorie și în fiecare sezon se află în vârful ierarhiei naționale. Anul acesta, locul 1 Național Demifond Crescători Palmares a fost câștigat de tandemul Simion Emil & Dumitran Stelian, din București, care a câștigat locul 1 Național și la Demifond Palmares porumbei, urmat de alte două tandemuri: Tudoran+ Șițoiu (Vâlcea), pe locul 2 Național și Fekete+Lucaciu (Sălaj), pe locul 3 Național.

Spre deosebire de normele la palmares ale porumbeilor, norma categoriei Demifond Crescători Palmares se realizează pe criteriul „normă + normă”. Columbofilii care concurează pentru această categorie trebuie să realizeze norma de patru etape, cu distanța cuprinsă între 285 și 630 de km, timp de două sezoane consecutive, palmaresul însemnând cumularea punctajelor obținute în cele două sezoane. Acest lucru îi obligă la evoluții foarte bune în clasamentele crescătorilor și, așa cum se va vedea în continuare, columbofilii care reușesc să ocupe un loc pe podiumul național, au realizat această normă aproape numai cu etape la care au câștigat locul 1.

Tandemul Simion Emil & Dumitran Stelian câștigă un nou titlu național la Demifond Crescători

Tandemul Simion Emil & Dumitran Stelian a câștigat în sezonul de concursuri 2019 titlul de „Campion național” la categoria Demifond Crescători, cu un coeficient de 11,03 puncte de penalizare, după ce au reușit să câștige locul întâi la crescători la patru etape de demifond (un concurs de 372 km și trei concursuri de 378 km). Astfel, cei doi columbofili din capitală au plecat, teoretic, cu prima șansă la categoria Demifond Crescători Palmares. Deși sezonul din 2020 a fost ceva mai dificil, tandemul Simion Emil & Dumitran Stelian a reușit să aibă o prestație consistentă la Demifond Crescători. Cu două etape la care au câștigat locul întâi la crescători (308 km/153 columbofili și 385 km/113 columbofili), o etapă la care au ocupat locul al doilea la crescători (354 km/120 columbofili) și o altă etapă la care au ocupat locul al cincilea la crescători (352 km/124 columbofili), Simion Emil & Dumitran Stelian au realizat norma la Demifond Crescători cu 53,36 puncte de penalizare. Cumulate, cele două punctaje, din sezoanele 2019 și 2020, au rezultat cel mai bun coeficient din 2020 la Demifond Crescători Palmares (64,39 puncte), iar tandemul Simion Emil & Dumitran Stelian au câștigat un nou trofeu național la categoria preferată.

Un alt tandem, Tudoran + Șițoiu, se clasează pe locul al doilea

Locul 2 Național la categoria Demifond Crescători Palmares a fost câștigat tot de un tandem. De data aceasta este cel format din columbofilii Mădălin Șițoiu și Cosmin Tudoran (foto stânga), membrii ai Asociației Columbofile Vâlcea, pe care îi regăsim de mai multe ori în Catalogul Național de anul acesta. După cum am menționat și cu alte ocazii, cei doi columbofili vâlceni formează, în realitate, două tandemuri: Șițoiu + Tudoran și Tudoran + Șițoiu. În ambele variante au reușit să fie pe podiumul național la mai multe categorii, așa cum sunt As Speed Tineret sau Viteză Tineret. La categoria Demifond Crescători Palmares, pentru tandemul Tudoran + Șițoiu, mult mai bun a fost sezonul 2020. În 2019, tandemul vâlcean realiza norma la Demifond Crescători cu 40,95 de puncte și se clasa pe locul 19 Național. În schimb, anul acesta, prestațiile la Demifond Crescători au fost mult mai bune. Ei s-au clasat de trei ori pe locul 1 la crescători și o dată pe locul 4: 1/170 columbofili (324 km), 1/170 columbofili (390 km), 1/322 columbofili (391 km) și 4/129 columbofili (390 km). Cu aceste clasări au obținut un coeficient de 45,72 de puncte și au ocupat locul 5 Național Demifond Crescători. Dar, la Demifond Crescători Palmares, ocupă locul 2 Național, cu un punctaj total de 86,67 puncte de penalizare. „În locația din care concurăm sub denumirea Tudoran + Șițoiu am avut un lot de 50 de zburători. Porumbeii provin din încrucișarea mai multor linii, ca Gaby Vandenabeele, Kees Bosua, Gommaire Verbruggen, Van de Pasch etc. Am concurat la văduvie, fără să reproducem pui din zburători înainte de sezon. I-am separat după ce au clocit timp de 10 zile. În timpul sezonului am folosit trei tipuri de hrană, de la Vanrobaeys. După concurs porumbeii au primit o hrană de dietă, apoi au fost hrăniți cu amestecul 29 de la această firmă, iar pe final de săptămână au primit amestecul Top Energy. Pentru echipă, de regulă, ne bazăm cam pe aceeași doi-trei porumbei. Vreau să fac precizarea că este un capitol special pentru mine, de aceea sunt foarte atent când vine vorba despre echipă. Mă bazez, așa cum spuneam, pe doi-trei porumbei maturi, iar echipa este completată de porumbeii pe care eu îi consider cei mai pregătiți pentru acea etapă sau tineri care încep să aibă evoluții foarte bune. Porumbeii de echipă nu beneficiază de un tratament special și nici de o motivare aparte. Toți zburătorii își văd partenerii înainte și după etapă. Am observat că porumbeii buni nu au nevoie de supra-motivare. Din contră, uneori riști să le faci mai mult rău”, a menționat Cosmin Tudoran.

Fekete + Lucaciu, câștigă un trofeu național la Demifond și în 2020

Pe locul 3 Național se clasează, la această categorie, tandemul Fekete + Lucaciu (foto dreapta), din județul Sălaj, format din columbofilii Robert Fekete și Florin Lucaciu. Cei doi au avut o bună evoluție în acest sezon la categoria Crescători, câștigând și locul 3 Național Viteză Crescători Palmares, deși concurează doar cu un număr foarte mic de masculi văduvi. Anul trecut, deși au realizat norma la Demifond Crescători cu patru etape de locul 1 la crescători, au ocupat locul 11 Național, cu 28,08 puncte de penalizare. Anul acesta au obținut trei clasări pe locul întâi și o clasare pe locul al patrulea (1/43 columbofili, 1/53 columbofili, 1/36 columbofili și 4/110 columbofili), realizând aceeași normă cu 70,11 puncte de penalizare și norma Demifond Crescători Palmares cu 98,19 puncte de penalizare. „Concurăm decât cu masculii, pe care îi jucăm la văduvie. Pentru 2020 am avut 11 masculi la lotul de zbor și am terminat sezonul cu șase, care au câștigat minim un trofeu. Între etape facem un antrenament de 30 de km, iar ca hrană folosim un amestec autohton, la care mai adăugăm câteodată diferite semințe mici. Pentru echipă, ne bazăm pe porumbeii constanți. Dacă suntem la început de sezon și nu știm care sunt cei care vin cel mai bine, îi punem la echipă pe cei care au venit în față la antrenamente sau la etapa precedentă. Un alt criteriu este familia din care provin porumbeii. Cum ținem puțini la lotul de zbor, îi cunoaștem foarte bine și nu este dificil de alcătuit echipa”, a explicat Robert Fekete.

În concluzie, putem observa că este destul de dificil să ai o prestație constantă la categoria Demifond Crescători și, mai ales, să obții punctaje foarte bune timp de doi ani consecutivi. Acest lucru se observă foarte bine din evoluția celor două tandemuri de pe locurile doi și trei, care în 2019 au fost pe locurile 19 și 11 Național, dar la palmares sunt pe podiumul național.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO