Deși nu foarte experimentați, tinerii zburătorii sau yarlingii sunt deseori capabili de performanțe notabile. Așa se face că sunt mulți columbofili care concurează puternic cu tinerii, inclusiv la etapele de distanță, cum sunt cele de fond și maraton. În sezonul 2020, de exemplu, cele 5.000 de locuri disponibile în Catalogul Național la categoria Fond Tineret au fost ocupate, ceea ce înseamnă că au fost peste 5.000 de tineri zburători care au clasat minim trei concursuri cu distanța mai mare de 475 de km. În ordinea descrescătoare a punctajelor realizate de aceștia, pe primele trei locuri naționale s-au clasat Florin Petrache (Neamț), Alin Caprita (Prahova) și Class A.L.B. Loft (Bacău).
Florin Petrache și femela sa RO-19-2000174 sunt campionii categoriei Fond Tineret în sezonul 2020, cu un coeficient de 6,21 puncte de penalizare. Din Moldova, locul 2 Național s-a câștigat în Prahova, o zonă în care concurența la etapele de fond este una foarte puternică. Autorul performanței este Alin Caprita, al cărui tânăr mascul, cu seria RO-19-0903402, a încheiat norma la această categorie cu 8,10 puncte de penalizare. Locul 3 Național este ocupat de Class A.L.B. Loft, din Bacău, cu tânăra femelă RO-19-0704917, care în cele trei etape de fond cu care și-a îndeplinit norma a realizat un punctaj de 8,67 puncte de penalizare.
Florin Petrache (NT), trei prezențe în top 20 Național
Multiplul campion național la fond și maraton Florin Petrache, din Piatra Neamț, a dominat autoritar campionatul județean și provincial la categoria Fond Tineret. La nivelul județului Neamț ocupă toate cele trei locuri ale podiumului, iar pe provincie se clasează pe locurile 1, 6 și 7. Putem spune că a dominat inclusiv Campionatul Național al acestei categorii, pentru că este singurul columbofil care ocupă trei locuri în top 20 Național. Bineînțeles, cel mai important este locul 1 Național, celelalte două clasări fiind pe locurile 14 și 17. Pentru a ocupa cel mai râvnit loc din România la categoria Fond Tineret, tânăra femelă a lui Florin Petrache a trebuit să concureze la trei etape de 689 de km, unde a obținut următoarele clasări: 1/1.786 porumbei (clasament zonal), 5/2.479 (clasament general) și 9/2.481 (clasament județean). „Tatăl femelei este un mascul de Marc Pollin, iar mama este de la Nicu Șiclovan, din doi originali Nouwen-Paesen. A concurat la văduvie tot sezonul. Porumbeii nu se văd înainte de îmbarcare. Au voie să stea împreună doar după ce sosesc, când, de regulă, dacă etapa este dificilă, stau împreună până a doua zi dimineața. Am folosit hrana de la Bayers și pentru recuperare și condiționare, am dat porumbeilor complexul Speciaal de la Dr. Peeters. În timpul sezonului am făcut un antrenament pe săptămână de la distanța de 50 de km. Despre această femelă nu pot să spun că m-am ocupat special de ea. Fiind tânără, la început nu i-am acordat mare atenție. A zburat foarte bine primele patru etape de fond, dar la ultima etapă de fond nu a mai fost angajată, pentru că a aruncat două pene din aripă chiar înainte de îmbarcare. Ar fi avut un punctaj foarte bun pentru categoria As Fond, dar este foarte bine și așa”, a precizat Florin Petrache. Aceeași femelă a lui Florin Petrache este și campioana națională a Clubului Gold, câștigând primul din cele 10 premii naționale ale acestui campionat.
Alin Căpriță (PH), vicecampion național Fond Tineret
Cu ajutorul tânărului mascul RO-19-0903402, prahoveanul Alin Căpriță se poziționează pe a doua treaptă a podiumului național la categoria Fond Tineret în acest an. Foarte interesant este faptul că porumbelul lui Alin Căpriță a zburat și a clasat toate cele cinci concursuri de fond organizate în Prahova, cu lansare din localitatea Novhorodka din Ucraina, fiind și campionul național al categoriei As Fond Tineret. La cele trei etape nominalizate pentru realizarea normei Fond Tineret, porumbelul columbofilului prahovean s-a clasat pe locurile 2/8.402 porumbei (598 km), 10/3.854 porumbei (621 km) și 14/2.659 porumbei (637 km), însumând doar 8,10 puncte de penalizare. „În anul nașterii, puii participă la câteva antrenamente cu asociația, plus alte câteva antrenamente pe care le fac împreună cu câțiva prieteni cu mașina. Dar, nu îi angajez mai mult de 300 de km și nici nu îi selectez la mână. Este primul an în care concurez pe această rută, după 10 ani de concursuri peste Ardeal. Porumbeii au zburat la văduvie. În februarie au fost preîmperecheați, au clocit 5 zile, după care au fost separați din nou. Au fost iarăși împerecheați, au reprodus un pui și cu aproximativ trei săptămâni-o lună înainte de prima etapă, au fost separați definitiv. Am folosit mai multe tipuri de hrană de la firmele Versele Laga și Vanrobaeys, dintre care aș aminti amestecul Dynamik. Între etape, porumbeii au fost duși la trei sau patru antrenamente, de la distanța de 40 de km, iar pentru pregătire și recuperare am folosit ceaiuri, glucoză, electroliți și recuperator hepatic”, a explicat Alin Căpriță.
Class A.L.B. (BC) ocupă locul 3 Național Fond Tineret
„Class A.L.B. Loft” este proiectul a trei columbofili din Bacău, început în anul 2018. Prin echipa pe care o formează, Bogdan Geangalău, Vasile Stanciu și Alexandru Gosav își propun să abordeze toate categoriile campionatului național, de la Viteză, până la Maraton, iar câștigarea locului 3 Național Fond Tineret este cel mai important trofeu câștigat în această formulă. Performanța a fost realizată de tânăra femelă RO-19-0704917, care în cele trei etape de fond cu care și-a îndeplinit norma a realizat un punctaj de 8,67 puncte de penalizare. Ea a clasat de trei ori concursul Kalinka (Polonia, 628 km), pe locurile 13 din 11.377 porumbei, 6 din 1.801 porumbei și 16 din 3.813 porumbei. „În 2018, împreună cu cei doi colegi ai mei am pus bazele acestui proiect. Neavând foarte mult timp pentru porumbei, separat, am decis că este mai bine să formăm această echipă și să ne ajutăm reciproc. În acest fel, porumbeii nu sunt neglijați deloc. În 2019 am concurat pentru prima dată în această formulă, iar sezonul acesta am obținut cele mai importante rezultate. Aici, aș vrea să amintesc rezultatul de la Fond Tineret, locul 6 Național Gold, plus alte 15 trofee județene, la categorii precum Viteză, Demifond, As Speed, As Național, General și Fond. Pentru 2020 am avut un lot de 120 de zburători, pe care i-am concurat la văduvie. Femela cu locul 3 Național Fond este reprodusă dintr-un mascul de la Florea Sorin, pe liniile lui Gunter Prange și Alfons Klaas, iar mama ei este de la Sebastian Câmpeanu. Am folosit hrană de la Vanrobaeys, iar la sosire, porumbeii au primit Tollyamin și Belgasol în apă, iar pe mâncare au primit Dosto Oregano Feedoil 3% și Immunol. A doua zi, au primit pe mâncare Probac 1000 și în apă Sedochol Plus. Pregătirea pentru etape am făcut-o cu Black Cell Speed Sirup și Probac Energy pe mâncare, iar în apă au primit Quick, un amestec de iod și fier”, a declarat Alexandru Gosav.
Lasă un răspuns