O altă categorie a femelelor: Fond Pui 2020

Dacă marea majoritate a asociațiilor columbofile județene aleg varianta să își concureze puii după un plan de concursuri ceva mai lejer, există, totuși, județe în care puii nu sunt chiar așa de menajați în anul nașterii. O bună parte din asociațiile columbofile județene ale Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România organizează inclusiv trei etape de fond pentru pui, dând astfel posibilitatea membrilor lor să realizeze norma categoriei Fond Pui. Este și cazul asociațiilor Caraș Severin și Botoșani, care în sezonul 2020 îi dau pe cei trei ocupanți ai podiumului național la categoria Fond Pui.

Norma categoriei Fond Pui se realizează prin clasarea a trei etape de peste 475 de km, care împreună să totalizeze minim 1.650 km. La finalul sezonului cu puii din anul 2020, 408 porumbei au îndeplinit norma categoriei Fond Pui, cifră care demonstrează că această categorie implică un grad destul de mare de dificultate. Dintre porumbeii care au reușit să claseze cele trei etape de fond necesare pentru normă, cel mai mic punctaj a fost realizat de femela lui Daniel Pîslă, cu seria RO-20-2015775, porumbel care a mai câștigat și locul 1 Național General Pui și 2 Național Demifond Pui. Ea este urmată tot de o femelă, cu seria RO-20-0463445, concurată de Ioan-Vasile Boz, din Botoșani, și de o altă femelă, concurată de Bogdan Balea, din Caraș Severin, a cărei serie este RO-20-0139536.

Daniel Pîslă (CS), campion național și la categoria Fond Pui

De doisprezece ani, columbofilul Daniel Pîslă, din Reșița, județul Caraș Severin, a câștigat măcar un trofeu național. În 2020 a avut un sezon cu puii cum oricine și-ar dori, câștigând cu un singur porumbel trei trofee naționale. Cupele au fost aduse de femela cu seria RO-20-2015775, porumbel care a câștigat în acest sezon locul 1 Național Fond Pui, locul 1 Național General Pui și 2 Național Demifond Pui. La categoria Fond Pui, femela lui Daniel Pîslă a obținut 11,05 puncte de penalizare, realizate după următoarele clasări: locul 5/2.660 porumbei (538 km), locul 4/1.297 porumbei (598 km) și locul 11/1.726 porumbei (627 km). „Este o femelă, înrudită cu porumbelul de 2017 care a câștigat cinci cupe naționale și cu femela care anul trecut a fost campioană națională la As Național Palmares. Părinții ei sunt aduși prin intermediul prietenului meu Constantin Fulger, porumbeii cu origini în mare parte Koopman, de la Marc Brett. Este reprodusă în prima serie de pui, având și o soră care a concurat și ea foarte bine. Puii au fost concurați la natural, fără întuneric sau alte metode, deoarece pentru mine este importantă continuitatea și consider că astfel de procedee afectează pe viitor. Toți puii au mers la primul fond, cei care au reușit să îl claseze au mers și la al doilea și, bineînțeles, cei care au clasat și a doua etapă de fond, au mers și la a treia. Așa a fost și cazul acestei femele. Pentru hrănirea puilor în sezon folosesc hrană fără mazăre, ușoară, de la diferiți producători. Nu contează firma. Important este să fie un amestec bun și să nu aibă mazăre. Nici la etapele de fond puii nu au primit un amestec cu mazăre. Trebuie să spun că nu am un program anume nici de antrenamente. Depinde de porumbei. Dacă a fost o etapă grea, nu le mai fac niciun antrenament între concursuri. Anul acesta, aproape toate etapele cu puii au fost grele, iar cele trei fonduri au fost cu vânt din față. Foarte greu a fost, în special, cel de al treilea fond, la care porumbeii au fost lansați la ora 10:35, din cauza ceței, și un singur porumbel din concurs a ajuns în prima zi acasă”, a explicat Daniel Pîslă.

Locul 2 Național, câștigat de botoșăneanul Ioan-Vasile Boz

În 2020, columbofilul Ioan-Vasile Boz, membru al Asociației Columbofile Botoșani, și-a concurat întreg lotul de pui la toate cele trei etape de fond pe care le-a organizat asociația din care face parte. Unul dintre tinerii săi zburători, femela cu seria RO-20-0463445, a reușit nu doar să claseze cele trei concursuri de fond, ci și să câștige trofeul de vicecampioană națională la categoria Fond Pui. Coeficientul său este de 16,23 puncte de penalizare, realizat după ce s-a clasat pe locul 3 din 494 de porumbei (659 km), pe locul 7 din 1.369 porumbei (586 km) și pe locul 13 din 2.572 porumbei (585 km). „Este un pui reprodus în prima serie, aproape de finalul lunii februarie. Am concurat tot lotul de 50 de pui la cele trei etape de fond pe care le-a organizat Asociația Columbofilă Botoșani, la finalul cărora am rămas cu 28 de porumbei. Puii au fost ținuți la întuneric de la finalul lunii martie până la mijlocul lunii iunie, având doar 8-9 ore de lumină pe zi. Pentru hrănire am folosit un amestec făcut de mine, compus din 50% porumb autohton, iar restul de semințe au fost, în general, semințe mici și un adaos de granule de morcov. În ultima zi înainte de îmbarcare le dădeam și foarte multe alune. Vicecampioana este reprodusă într-o pereche consangvină, părinții ei fiind semifrați după mamă. Tatăl vicecampioanei este un mascul de Ettiene Meirlaen și Desmeyster-Restiaen, iar mama este tot o femelă Ettiene Meirlaen, ambii reproduși din femela Young Super National Marseille”, a menționat Ioan-Vasile Boz.

Tot din Caraș, Bogdan Balea câștigă locul 3 Național Fond Pui 2020

Din cei 408 pui care au îndeplinit, în 2020, norma categoriei Fond Pui, 128 aparțin unor columbofili din județul Caraș Severin, asociație columbofilă care îi dă și pe ocupanții locurilor 1 și 3 Național. Dacă pe locul 1 Național, așa cum am arătat, este Daniel Pîslă, pe locul 3 Național se clasează Bogdan Balea, din Oravița. Clasându-se pe locul 9 din 1.028 porumbei (550 km), pe locul 11 din 1.297 porumbei (610 km) și pe locul 9 din 1.726 porumbei (638 km), tânăra femelă a lui Bogdan Balea, cu seria RO-20-0139536, a obținut un coeficient de 21,49 puncte de penalizare. „Mama puiului este o femelă de Jef Cuypers, pe linie Marcel Aelbrecht și Florizoone, iar tatăl este un mascul autohton aș putea spune, de la prietenul meu Alin Veres, reprodus dintr-un mascul de la Petrică Coșariu și o femelă de Wanroy. A eclozat în luna martie și pot să spun că am concurat-o natural, adică fără metoda întunericului, fără să fie împerecheată sau altă metodă. Este primul an în care concurez puii și la fond. Pentru hrănire, am folosit mâncarea Mifuma, adusă direct din Germania. Pregătirea și recuperarea am făcut-o cu produse Rohnfried și Tollisan, iar antrenamente între etape am făcut foarte multe. Puii au fost duși chiar și de două ori pe zi, la 50 și 70 de km”, a explicat Bogdan Balea.

În concluzie, putem menționa că doi dintre cei trei porumbei de pe podiumul național al categoriei Fond Pui au concurat „natural”, înțelegând prin această metodă că nu s-a intervenit prin diferite mijloace pentru a stopa sau accelera năpârlirea puilor sau pentru stimularea motivației. În schimb, locul 2 Național a fost câștigat cu un pui ținut la întuneric, ceea ce înseamnă că ambele metode pot aduce performanțe. De reținut, însă, și capacitatea de care dau dovadă porumbeii voiajori, concurând la vârsta de doar câteva luni la distanțe de peste 600 de km.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO