Vali Tudor, tandemul Predună & Purcărea şi Florin Petrache, crescători cu experienţă pe podiumul naţional la categoria Fond Crescători Palmares

Dacă în cazul porumbeilor, categoria Fond Palmares se poate realiza și cu mai mult de trei etape contorizate dintr-un an competițional, categoria Fond Crescători Palmares se realizează pe criteriul normă + normă, adică prin cumularea punctajelor cu care a fost realizată norma Fond Crescători în două sezoane consecutive. Acest lucru înseamnă că respectivul crescător trebuie să realizeze norma Fond Crescător timp de două sezoane la rând, iar despre Fond Crescător știm că este o categorie care se îndeplinește prin calcularea punctajului realizat de primii doi porumbei sosiți din cei cinci nominalizați pentru echipă la trei etape de peste 475 km. Sunt criterii care, la finalul sezonului 2020, au fost îndeplinite de 1.338 de columbofili, membrii ai Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România.

Fond Crescători Palmares este una dintre categoriile care în sezonul 2020 a fost destul de dificil de îndeplinit. Mulți dintre columbofilii care în sezonul 2019 ocupau un loc în top 30 național la Fond Crescători, ceea ce înseamnă că au avut punctaje foarte bune, în 2020, la Fond Crescători Palmares, nu mai apar pe locuri la fel de importante. Nici podiumul național din sezonul 2019 nu se păstrează, ceea ce arată că este dificil să concurezi la o categorie precum Fond Crescători Palmares.

Vali Tudor (VL), campionul național al categoriei Fond Crescători Palmares

Primul loc din clasamentul național este ocupat de vâlceanul Vali Tudor, care în ceea ce privește categoria Fond, a avut un sezon 2020 foarte bun. La categoria Fond Crescători, Vali Tudor ocupă locul 2 Național, iar la Fond Crescători Palmares este campion național, cu 66,38 de puncte de penalizare. În cazul său, sezonul de anul acesta a fost mult mai bun decât cel de anul trecut. Din cele 66,38 de puncte de penalizare, doar 18,34 sunt din 2020, restul fiind realizate sezonul trecut, când columbofilul din Drăgășani ocupa locul 13 Național la categoria Fond Crescători. Rezultatele la nivel de etape din sezonul 2019, cu care a reușit să devină campion național la categoria Fond Crescători Palmares, sunt următoarele: locul 2/281 columbofili (643 km), locul 1/87 columbofili (670 km) și locul 1/31 columbofili (671 km); în sezonul 2020, columbofilul Vali Tudor a avut următoarele clasări la crescători: locul 4/558 columbofili (564 km), locul 1/103 columbofili (717 km) și locul 1/118 columbofili (887 km). „Porumbeii cu care particip la etapele de fond au la bază un mascul achiziționat de la Reșița, porumbei achiziționați de la Marian Dumitrache, dar și porumbei originali Peter Janssen. Sunt concurați la văduvie, iar pentru echipă mă bazez pe porumbeii cu experiență. Dintre porumbeii cu care am realizat această normă, aproape toți au măcar un trofeu național. Unul dintre aceștia este Olympic Gold Champion, campionul Clubului Gold de anul trecut și câștigătorul locului 3 Național Fond Palmares în acest sezon. Un altul este masculul 9003337/2018, care a câștigat în acest sezon locul 3 Național General, locul 2 Național General Palmares și locul 3 Național Categoria H. Acesta este reprodus din femela 293974/2015, care, în același timp este și bunica lui Olympic Gold Champion. Un alt porumbel de echipă a fost femela 177145/2018, care a câștigat în acest sezon Trofeul Traian Nițescu. Ea este soră bună cu 9003365/2018, un mascul care a concurat foarte bine și care ocupă locul 8 Național General Palmares, locul 11 Național As Național Maturi și multe alte locuri foarte bune în campionatul național la diferite categorii. Ei sunt fiii femelei Tik-Tak, reprodusă din Barilul, unul dintre reproducătorii foarte buni ai crescătoriei mele. Aceștia sunt porumbeii care în acest sezon m-au ajutat să câștig locul 1 Național Crescător Fond Palmares, locul 2 Național Crescător Fond, locul 2 Național Crescător General, locul 2 Național Crescător As, locul 2 Național D-General Palmares, locul 3 Național General Maturi, locul 3 Național C-Fond Palmares, locul 3 Național H-Maturi, locul 3 Național Crescător As Național Palmares și Trofeul Traian Nițescu”, a declarat Vali Tudor.

Tandemul Predună & Purcărea (OT) ocupă locul 2 Național

Pe locul al doilea în clasamentul național al categoriei Fond Crescători Palmares regăsim tandemul Predună & Purcărea (foto stânga), format din columbofilii Florin Predună și Cosmin Purcărea, din Slătioara, județul Olt. Pentru cei doi columbofili, rezultatul de anul acesta nu este primul, în trecut tandemul câștigând și alte trofee naționale la Fond sau As Fond. Coeficientul realizat de tandemul Predună & Purcărea la Fond Crescători Palmares este de 88,79 puncte de penalizare. Separat, în ambele sezoane, tandemul Predună & Purcărea a avut o evoluție constantă la categoria Fond Crescător. În 2019, cei doi au ocupat locul 12 Național, cu 44,82 puncte de penalizare. În 2020 ocupă locul 13 Național, cu 43,97 puncte de penalizare, fiind cei mai constanți crescători din ultimele două sezoane la categoria Fond Crescători Palmares. Clasările celor doi la crescători, la cele șase concursuri nominalizate pentru categoria Fond Crescători Palmares, au fost: locul 1/223 columbofili (632 km), locul 8/524 columbofili (608 km), locul 8/281 columbofili (651 km), locul 2/422 columbofili (655 km), locul 2/272 columbofili (655 km) și locul 7/558 columbofili (573 km). „Unul dintre porumbeii importanți care în 2019 ne-a ajutat foarte mult pentru echipă a fost Hector, triplu campion național în sezonul trecut, la As Fond Maturi, As Fond Palmares și Fond Palmares. În acest sezon, un nepot al său, reprodus din fratele lui, care ocupă și locul 2 Național As Fond Palmares, ne-a ajutat foarte mult la echipă, împreună cu o femelă, vicecampioană provincială la Fond Palmares 3 ani. Porumbeii concurează primele trei etape de fond văduvi. Înainte de etapa a patra de fond sunt lăsați împreună, concurează pe ouă la al patrulea concurs de fond, iar la a cincea etapă de fond, la porumbeii care ne interesează, le punem câte un pui de 5-6 zile înainte de îmbarcare. Folosim mâncare de la Bayers și singurul antrenament pe care l-am făcut porumbeilor de fond a fond în jurul crescătoriei, zilnic, când au trebuit să zboare câte o oră dimineața și o oră seara”, a explicat Cosmin Purcărea.

Florin Petrache (NT) se clasează pe locul al treilea

Și pe ultimul loc al podiumul național la categoria Fond Crescători Palmares regăsim un columbofil cu multe rezultate naționale la tot ceea ce înseamnă categoria Fond. Acesta este Florin Petrache, din Piatra Neamț, al cărui coeficient la Fond Crescători Palmares este de 102,59 puncte de penalizare. În cazul său avem cea mai spectaculoasă îmbunătățire de punctaj față de sezonul trecut. În 2019, Florin Petrache a acumulat 69,54 de puncte de penalizare la categoria Fond Crescători, după ce a ocupat locul 2 din 123 de columbofili (683 km), locul 2 din 152 de columbofili (688 km) și locul 1 din 96 de columbofili (688 km), și s-a poziționat pe locul 31 în clasamentul național. În acest sezon, lucrurile au stat cu totul altfel. Prestația sa la Fond Crescători a fost mult mai bună (locul 2/164 columbofili, locul 1/82 columbofili și 1/172 columbofili), iar norma a fost încheiată cu 33,05 puncte de penalizare, columbofilul din Piatra Neamț clasându-se pe locul 7 Național la Fond Crescători și pe locul 3 Național la Fond Crescători Palmares. „Pentru mine, Fondul este o categoria preferată, iar categoria Fond Crescători o tratez cu maximă responsabilitate. Mă bazez pe porumbeii cu experiență, pentru că, de regulă, avem parte de etape dificile și porumbeii cu experiență s-au descurcat tot timpul mai bine. Porumbeii de fond cu care concurez au în spate o foarte bună reproducătoare a mea, o femelă originală Kipp, care este și mama lui Miss Olimpiade, femela olimpică la Fond. Iarăși, mă bazez pe familia de porumbei Vanbruaene – Van Spitael, pe care i-am încrucișat cu porumbei Nouwen – Paesen și cu ai căror produși am fost prezent în Olimpiada columbofilă din Portugalia, din anul 2004”, a precizat Florin Petrache (foto dreapta).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO