300 de „profesionişti“ din Prahova trec la FNCPR. Columbofilii din Vâlcea și Dâmbovița le urmează exemplul!

Deși tot mai rare, unul dintre centrele importante ale Uniunii Columbofililor Profesioniști din România (UCPR) este județul Prahova. În același județ funcționează și o puternică asociație columbofilă afiliată la Federația Națională a Crescătorilor de Porumbei din România (FNCPR) care, pentru sezonul 2021, va fi mai numeroasă cu circa 300 de columbofili. „Sursa” este mai mult decât evidentă: UCPR. În aceeași zonă a ţării, dar în județul Dâmbovița de data aceasta, s-au înființat toamna trecută alte două cluburi noi, Târgoviște și Valea Mare, cu aproximativ 70 de columbofili. Și de această dată discutăm despre columbofili veniți din UCPR. Nu în ultimul rând, o altă asociație unde au avut loc noi înscrieri în FNCPR via UCPR este Vâlcea, asociație care se mărește pentru noul sezon cu 30 de columbofili.

Cea mai mare asociație columbofilă din Federația Națională a Crescătorilor de Porumbei din România, cea a județului Prahova, va beneficia pentru acest sezon de o puternică infuzie de columbofili. Motivați de schimbarea rutelor de zbor, dar și de competiția pe care o propune Federația Națională, 300 de columbofili din UCPR Prahova s-au hotărât să devină membri FNCPR. Marea majoritate a acestora s-au înscris în cluburile deja existente în asociație, dar avem și un club nou înființat. Acesta este clubul Ploiești, compus din 60 de columbofili și condus de Sorin Nițu.

Schimbare de bun augur

Dacă ar concura împreună, în aceeași asociație, columbofilii din Prahova ar fi format, fără discuții, cea mai puternică grupare columbofilă din România. Prahova este singurul județ care se poate lăuda cu peste două mii de columbofili activi, dar care, din păcate, se împart între cele două grupări columbofile din România, UCPR și FNCPR. Totuși, anul acesta s-a făcut un pas uriaș către unificarea județului prin trecerea a 300 de columbofili din UCPR la Federația Națională. „Să concureze columbofilii din Prahova într-o singură asociație este unul dintre visurile mele. Anul acesta ne-am mai apropiat de acest obiectiv cu încă un pas. Trebuie să recunosc că a fost dorința colegilor din UCPR să ni se alăture. Ne-au spus că organizarea, competiția, metodele tehnologice pe care noi le folosim și celelalte i-au convins să facă acest demers. Vorbim despre unul număr total de 300 de crescători noi, veniți în toate cluburile. De asemenea, s-a înființat clubul Ploiești, unde vor activa numai columbofili noi. Cel mai probabil, la startul sezonului vom avea peste 1.300 de crescători”, a explicat Florin Bilan, președintele Asociației Columbofile Prahova. Schimbarea rutelor de zbor, pe Ucraina pentru etapele de fond și maraton, și pe Bulgaria, pentru etapele de viteză și demifond, putem spune că a fost decisivă. În cazul etapelor de fond și maraton, de exemplu, ruta de zbor până anul trecut era spre Polonia, fiind una dintre cele mai grele din țară. „Eu am concurat între 2009 și 2017 în FNCPR, dar, din cauza rutei de zbor foarte dificile, am plecat la UCPR, care organiza etape pe Ucraina. Acum, când și asociația FNCPR din Prahova a optat pentru aceeași rută, m-am hotărât, împreună cu colegii mei, să revenim în FNCPR. Consider că este o altă competiție aici, o organizare mult mai bună și o concurență mult mai puternică”, a declarat Sorin Nițu, președintele clubului Ploiești (foto dreapta).

Asociația FNCPR Vâlcea „transferă” în fiecare an de la UCPR

De partea cealaltă, în Asociația Columbofilă Vâlcea a devenit o constată ca la începutul fiecărui nou sezon numărul de columbofili să crească. Așa se face că în ultimii șase ani, numărul de columbofili vâlceni care participă la competițiile Federației Naționale a crescut de șase ori. Cum nici anul acesta nu face rabat de la regulă, Vâlcea este pe cale să atingă pragul de 300 de columbofili la startul sezonului 2021. „În fiecare an avem columbofili care pleacă de la UCPR pentru a se înscrie la noi. Am avut sezoane în care au venit și câte 80 de columbofili odată, iar anul acesta, deocamdată, ar fi 30 de columbofili care au venit de la UCPR. Cred că mai sunt undeva la 100 de crescători în gruparea UCPR Vâlcea, organizați în câteva cluburi din nordul județului. Cum anul acesta putem observa că s-au făcut multe astfel de treceri în toate județele din Oltenia, cred că și la noi urmează o absorbție totală”, susține Răzvan Șipoteanu, președintele Asociației Columbofile Vâlcea.

Așa cum aminteam și în deschidere, în Asociația Columbofilă Dâmbovița s-au înființat toamna trecută două noi cluburi, Târgoviște și Valea Mare, cu 40, respectiv 30 de columbofili, veniți în totalitate din UCPR. Acestora li se adaugă încă aproximativ 80 de columbofili care s-au alăturat cluburilor Găești, Petrești, Dârza și Crevedia, astfel încât Asociația Dâmbovița și-a dublat numărul de columbofili pentru sezonul 2021.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO