Rezultate excepționale pentru columbofilii români la World Best Pigeon FCI

Pentru al doilea an consecutiv, columbofilii români ocupă locuri de top în clasamentele competiției internaționale World Best Pigeon, organizată anual de Federația Columbofilă Internațională  (FCI). Astfel, România își adjudecă primele două locuri la categoria Marathon, locul al doilea la categoria Midle Distance (Demifond) și alte prezențe pe locuri onorabile la celelalte categorii, alături de țări cu renume mondial în sportul columbofil.

Campionatul World Best Pigeon este organizat anual de FCI pentru țările care sunt afiliate forului internațional și conține cinci categorii. Prima categorie este dedicată porumbeilor de viteză, se numește categoria Speed și se realizează prin clasarea a cinci concursuri cu distanța cuprinsă între 100 și 400 km. A doua categorie este Midle Distance, echivalentă categoriei Demifond, și se realizează prin clasarea a patru curse, cu distanța cuprinsă între 300 și 600 km. Long distance (Fond) este a treia categorie a competiției World Best Pigeon, pentru care porumbeii trebuie să claseze trei concursuri cu distanța mai mare de 500 km. A patra categorie este All Round (General) se realizează din șase etape, de la 100 la peste 500 km, iar ultima dintre categoriile competiției este Marathon, a cărei normă presupune clasarea a două concursuri de peste 700 km. Pe aceste criterii se calculează cele mai bune trei punctaje la nivel național pentru fiecare țară, iar apoi Federația Internațională realizează clasamentul World Best Pigeon. Printre competitori amintim țări precum Belgia, Olanda, Polonia, Germania, Italia sau Ungaria.

România câștigă locurile 1, 2 și 5 la categoria Marathon

De departe, cele mai bune clasări ale columbofililor români în campionatul World Best Pigeon sunt la categoria Marathon. Campionul național al României la categoria Maraton Național Maturi, Florian Cernitu, din Olt, ocupă primul loc la nivel mondial, conform competiției World Best Pigeon, cu un coeficient de 0,84 puncte de penalizare (în fotografie, campioana lui Florian Cernitu). El este urmat tot de un român, bucureșteanul Constantin Stoian, vicecampion național la categoria Maraton Național Maturi în campionatul României și, de acum, vicecampion mondial la maraton, cu 1,15 puncte de penalizare. Pe scurt, cei mai buni doi columbofili din România la categoria Maraton Național în 2020 devansează crescători din țări de renume în practicarea sportului columbofil. Olanda, Belgia sau Germania sunt în spatele României la World Best Pigeon 2020 și să nu uităm că și în 2019, prin Elisei Eacobuță, România câștiga tot locul 1 la categoria Marathon. Așadar, suntem în fața unui moment pe care am putea să-l catalogăm drept istoric. Trebuie să afirmăm mult mai deschis că țara noastră, prin etapele de maraton pe care le organizează și prin rezultatele tot mai bune înregistrate la această categorie la nivel internațional, reprezintă un punct de reper în columbofilia europeană, aspect pe care avem datoria de a-l promova la justa valoare. „Să fii pe primul loc este un sentiment foarte plăcut, dar cred că cel mai mult mă bucur pentru România. Ca român stabilit în altă țară, știu că nu avem o imagine prea frumoasă afară. De aceea, atunci când realizez că România este în fața unor țări precum Belgia sau Olanda și crescători care reprezintă un nume de talie mondială sunt mai jos în acest clasament, nu pot să nu mă simt mândru. Cred că, alături de colegii mei, am reușit un rezultat foarte bun pentru țara noastră”, a declarat Florian Cernitu. Deosibit de importantă este și clasarea pe locul al doilea, realizată de Constantin Stoian, dar și rezultatul lui Petrișor Vasile, din Argeș, cel de-al treilea crescător român inclus în campionatul World Best Pigeon la categoria Marathon, care ocupă locul 5. „Este ceva extraordinar să fii în același clasament cu crescători mari, din țări importante pentru sportul columbofil. Cum este cazul nostru acum, este și mai plăcut că noi suntem deasupra lor, pentru că știm bine cum se raportează românii la porumbeii din Olanda sau Belgia”, a completat Constantin Stoian.

Tandemul Manole Victoraș+Răzvan ocupă locul al doilea la Midle Distance

O altă categorie la care columbofilii români sunt pe podiumul mondial este Midle Distance (Demifond). Aici, frații Victoraș și Răzvan Manole, din Dâmbovița, campionii naționali la categoria Demifond Tineret, cu un coeficient de 2,90 puncte de penalizare, ocupă locul al doilea, fiind devansați doar de cunoscutul Gunter Prange (în fotografie, campionul fraților Manole). Ca fapt divers, prima clasare a Belgiei este pe locul 11. „Noi nu suntem la prima experiență internațională. Am mai câștigat de două ori locul al treilea la Cupa Europei și am participat și la Cupa Continentală. Totuși, faptul că acum suntem pe locul al doilea este un rezultat foarte bun. Este o clasare foarte bună pentru țara noastră și un rezultat pe care și l-ar dori orice crescător”, a declarat Victoraș Manole. La aceeași categorie, România mai ocupă și locurile 16 și 17 dintr-un total de 54 de participanți, prin columbofilii George Tîlvîc, din Asociația Vâlcea, și Magdalena Dragomir, din Asociația Prahova.

Tandemul Nica Gabriel & Haiducu Robert (OT) ratează de puțin podiumul mondial

La Lond distance (Fond), tandemul oltean format din columbofilii Gabriel Nica și Robert Haiducu a ratat de puțin podiumul mondial. Cu 3,85 puncte de penalizare, ei s-au clasat pe locul al patrulea, fiind reprezentați de o super femelă, triplă campioană națională la categoriile General Maturi, Fond Maturi și As Național Maturi. „Deși este un sentiment foarte plăcut, regret totuși că nu am nominalizat femela la categoria All Round. Cu punctajul pe care ea l-a făcut la General în campionatul României, ar fi ocupat locul al doilea la World Best Pigeon. Însă, femela va concura și în sezonul următor, iar principalul obiectiv este o clasare foarte bună la următoarea ediție a Olimpiadei Columbofile”, a detaliat Gabriel Nica (în fotografie, campioana tandemului). Pe locul 11, din 48 de participanți, regăsim tot un român, Florin Petrache, din Piatra Neamț. Și locul 12 este ocupat tot de România, prin Mihai Ungureanu, din Asociația Prahova.

Locul 4 și la categoria All Round

Foarte aproape de podiumul mondial ne-am clasat și la categoria All Round, unde România ocupă locul 4, prin Marius Floștoiu, din Asociația Prahova. Acesta a participat la campionatul World Best Pigeon cu masculul 2085284/2018, care în 2020 a obținut nu mai puțin de șase titluri naționale: 1 Național H Maturi, 2 Național General Maturi, 3 Național General Palmares, 3 Național As Speed Maturi, 3 Național Demifond Maturi și 3 Național Viteză Maturi. Pentru categoria All Round i-a fost luat în calcul punctajul de la categoria General Maturi din clasamentul național, unde acesta a acumulat 11,07 puncte de penalizare. „De departe, pentru mine acest rezultat este cel mai bun din cariera de columbofil. Sezonul 2020 a fost unul de vis. Este primul sezon în care am urcat pe podiumul național, și nu o dată, ci de șase ori, iar această clasare pe locul 4 mondial este o performanță la care nici nu visam”, a explicat Marius Floștoiu (în fotografie, campionul lui Marius Floștoiu).  Imediat după Marius Floștoiu, pe locurile 5 și 6, se clasează tot doi columbofili români. Aceștia sunt Vali Tudor, din Vâlcea, și Dan Militaru, din Dolj.

Top 20 mondial și la categoria Speed

La categoria sprinterilor, cel mai bun loc ocupat de țara noastră este 14, rezultat obținut de Miklos Szekey, din Alba, campionul național din 2020 al categoriei Viteză Maturi, cu un coeficient de 10 puncte de penalizare. La aceeași categorie, pe locul 17 se clasează tandemul Șițoiu+Tudoran, din Vâlcea, iar locul 18 revine tandemului Simion Emil & Dumitran Stelian, din București. „Deși trebuie să recunoaștem că este un punctaj destul de mare, vedem că nu este departe de locul întâi. Pentru mine acest rezultat este foarte important, cu atât mai mult cu cât este a doua prezență într-o competiție internațională la clasa sport. Cred că orice crescător are drept obiectiv astfel de rezultate”, a precizat Miklos Szekey (în fotografie, campionul lui Miklos Szekey).

În final, nu ne rămâne decât să felicităm fiecare crescător român prezent la această competiție!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO