As Speed Pui 2020 – Locul 1 Național, câștigat de frații Ionesi din Suceava

Sezonul trecut, un număr de 101 pui au concurat atât de bine încât au reușit să claseze 10 din 10 concursuri, îndeplinind astfel norma categoriei As Speed. Locul 1 Național s-a câștigat în județul Suceava, o zonă mai puțin cunoscută pentru rezultatele de top național la categoriile de distanță scurtă, în timp ce următoarele două trofee naționale ajung în județul Sălaj. Așadar, Moldova și Vestul au dominat, în sezonul 2020, categoria As Speed Pui.

Ca particularitate, în sezonul 2020, As Speed Pui a fost categoria tandemurilor. Frații Ioan și Constantin Ionesi, din Vicovu de Sus, sunt campionii naționali ai categoriei, câștigând mai mult decât detașat acest trofeu, la o diferență de 108 puncte de penalizare de locul al doilea, ocupat de tandemul Cărăbuș+Micloș, din județul Sălaj. Tot din Sălaj este și tandemul Fekete+Lucaciu, care ocupă al treilea loc al podiumului național.

Frații Ionesi, campioni naționali la As Speed Pui

Cinci din cei 101 pui care au îndeplinit categoria As Speed aparțin fraților Ionesi, care ocupă locurile 1, 19, 35, 37 și 48 în Catalogul Național. Campioana categoriei este o tânără femelă, cu seria 2017216/2020, purtătoare a unui inel Gold. În cele 10 concursuri pe care le-a clasat în 2020, toate în sezonul dedicat puilor și cu distanța cuprinsă între 187 și 387 km, campioana fraților Ionesi a acumulat un coeficient de 176,91 puncte de penalizare. Important de menționat este faptul că 9 din cele 10 punctaje au fost contorizate din clasamentele generale ale etapelor, iar unele dintre cele mai bune clasări ale sale au fost locul 22 din 6.711 porumbei (239 km) și locul 40 din 5.645 porumbei (187 km). „Am început sezonul cu puii cu un lot de 100 de porumbei, care timp de 10 săptămâni au stat la întuneric, de la sfârșitul lunii aprilie, până la începutul lunii iulie. La întuneric stăteau în jur de 14 ore pe zile, adică de la ora 20:00, până a doua zi la ora 10:00. Pentru pui am folosit trei tipuri de mâncare, adică Gerry, de la Versele Laga, și amestecurile Sport Galaxy Light și Energy, de la Bayers. Din două în două săptămâni am tratat porumbeii de tricomonoză, probleme respiratorii și Adeno-E.coli, iar recuperarea puilor după etape am făcut-o cu electroliți. Campioana națională este un porumbel cu origini Janssen și este nepoată din doi porumbei olimpici și o campioană națională. Sora sa de cuib ocupă, la aceeași categorie, locul 19 Național”, a declarat Constantin Ionesi (foto dreapta).

Tandemul Cărăbuș + Micloș (SJ) ocupă locul secund

Al doilea loc al podiumului național este ocupat tot de un tandem, de data aceasta format din columbofilii Marius Cărăbuș și Adrian Micloș, ambii din județul Sălaj. Vicecampionul lor are seria 0505327/2020 și a acumulat un coeficient de 284,59 puncte de penalizare. În afară de clasarea pe locul 2 Național, tandemul Cărăbuș + Micloș se mai regăsește de încă patru ori în Catalogul Național al acestei categorii. Dintre clasările foarte bune ale vicecampionului național amintim locul 7 din 1.497 porumbei și locul 8 din 1.537 porumbei, ambele la distanța de 194 de km. „Pentru sezonul 2020 am avut un lot de 140 de pui, pe care i-am concurat la toate cele zece etape oficiale din planul de concursuri. Ca origine, vicecampionul este un pui achiziționat de la tandemul Tătar + Rogoz. Toții puii au fost concurați natural, iar în timpul sezonului am folosit amestecul de concurs produs de firma domnului Ioan Feștilă, din Neamț. Ca suplimente, am folosit Electrolit, de la CEST Pharma, și BT-Amin, de la Rohnfried. Pentru a fi mereu pregătiți de concursuri, puii au fost duși de câte două ori pe săptămână, între etape, la câte un antrenament de 45 de km”, a explicat Adrian Micloș.

Tot un tandem și pe locul al treilea

Pe locul 3 Național la categoria As Speed Pui s-a clasat, sezonul trecut, cunoscutul tandem Fekete + Lucaciu (foto dreapta), tot din Asociația Sălaj, format din columbofilii Robert Fekete și Florin Lucaciu. Puiul cu seria 0183208/2020 le-a adus celor doi columbofili acest trofeu național cu un coeficient de 335,82, iar în afară de locul 3 Național, același porumbel a mai câștigat și locul 2 județean la categoria Viteză. „Tatăl puiului este un mascul de la prietenul meu Ionuț Strava, din Brașov, iar mama lui este o bună zburătoare a noastră, campioană județeană la categoria As Speed. Ea a mai reprodus și alți porumbei foarte buni, printre care un campion județean la categoria Viteză Pui. Așa cum se cunoaște, noi concurăm puii la natural, adică fără să abordăm o metodă anume, așa cum este întunericul. Toți puii trebuie să zboare 10 etape, iar după sezon oprim doar acei pui care au clasat minim opt etape, dintre care una cu puncte foarte puține. Pentru pui nu folosim nici recuperator, pentru că nu zboară distanțe mari, și nici suplimente de condiționare”, a menționat Robert Fekete.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO