Columbofili din trei provincii pe podiumul național al categoriei Crescători Pui

Spre deosebire de campionatul porumbeilor maturi, pentru cel al puilor nu există norma la crescători pentru diferitele categorii care se pot îndeplini cu tinerii zburători. Nu există, de exemplu, categoria Viteză Pui Crescători sau General Pui Crescători. În schimb, se poate realiza o singură categorie pentru crescători în sezoanele cu puii. Aceasta se numește foarte simplu categoria Crescători Pui și se îndeplinește prin realizarea echipei la cinci concursuri cu distanța de peste 95 de km.

Chiar dacă la prima vedere pare că sezoanelor cu puii nu li se acordă la fel de multă importanță ca celor cu porumbeii maturi, în ultimii ani, în România, tot mai mulți crescători pun accent și pe etapele cu puii. Astfel, avem un campionat strâns, o departajare la nivel de sutimi, iar metoda întunericului, clasica manieră de a concura puii în anul nașterii, este tot mai răspândită. Sezonul trecut, la categoria Crescători Pui, locul 1 Național a fost câștigat de Familia Strava, din Brașov. Locul al doilea a fost câștigat de tandemul Toader și Familia Speciuc, din Suceava, în schimb ce pe locul al treilea s-a clasat Cosmin Cojanu, din Prahova. Toți cei trei crescători au folosit metoda întunericului pentru tinerii lor zburători.

Familia Strava (BV), câștigă două trofee național la categoria Crescători Pui

Multiplul campion național și olimpic Ionuț Strava, din Brașov, concurează sub denumirea „Familia Strava”, iar sezonul trecut, în campionatul puilor, a reușit să câștige alte două trofee naționale: locul 1 Național Crescători Pui și locul 3 Național Crescători Pui Palmares. La trei dintre cele cinci etape necesare pentru această normă, Ionuț Strava a câștigat locul 1 la crescători pe concurs, adică locul 1 din 106, 120 și 123 de crescători, iar la celelalte două etape a ocupat locul 2 din 118 crescători și locul 3 din 111 crescători. Cu aceste clasări, acesta a acumulat 31,68 puncte de penalizare. „În județul nostru, în sezonul cu puii este o concurență foarte mare. Toți cei care au pretenții, concurează puii la întuneric. Sezonul trecut au fost minim 25 de columbofili care au practicat această metodă. Eu, în 2019, am concurat doar 14 pui la întuneric, dar sezonul trecut am început cu 40 de pui, concurați tot la întuneric. Am maturizat porumbeii, puii masculi au fost împerecheați cu femele mature, care au ouat, iar primele trei etape au jucat pe ouă. După aceea, au intrat pe văduvie. Am jucat doar opt etape în total, pentru că s-a întârziat destul de mult. La echipă aveam cinci masculi, pe care eu îi consideram de bază, dar la patru dintre etapele care m-au ajutat pentru această normă am schimbat, în ultimul moment, câte un porumbel. De fiecare dată, acel porumbel nou băgat în echipă m-a ajutat să fac echipa. Tot sezonul, am folosit un amestec ușor, făcut după rețeta de hrană Gaby Vandenabeelle de la Beyers, produs de un prieten de la Harghita”, a declarat Ionuț Strava (foto dreapta). De menționat că acesta este al doilea trofeu de campion național pentru Ionuț Strava la categoria Crescători Pui, columbofilul din Brașov câștigând același trofeu și în 2012.

Toader și Familia Sepciuc (SV), pe podiumul național încă de la debut

La primul sezon în care a concurat cu puii, familia Sepciuc (foto stânga), din Asociația Suceava, a reușit performanțe notabile. Toader Sepciuc și tatăl său, Cristinel, sunt vicecampionii naționali ai categoriei Crescători Pui 2020, campioni provinciali și multipli campioni județeni. Foarte aproape de podiumul național au fost și la categoriile Viteză Pui și As Speed Pui, unde ocupă, de fiecare dată, locul 4 Național, plus alte locuri în top 10 sau top 20 național. La categoria Crescători Pui, familia Speciuc a reușit un coeficient de 36,34 puncte de penalizare, câștigând la trei etape din cinci primul loc la crescători. Norma a fost încheiată cu un loc 2 și un loc 3 la crescători, ambele din clasamentele generale ale etapelor, ceea ce înseamnă că au reușit întreg sezonul cu puii să concureze la un nivel foarte bun. „În anul 2019 am concurat în Anglia, pentru că aici sunt plecat pentru a lucra, iar în 2020 am concurat din România, cu puii, fiind ajutat de tatăl meu. Am avut un lot de 80 de porumbei, pe care i-am concurat la semiîntuneric. La două săptămâni după separarea de părinți, puii au intrat în acest sistem, stând 14 ore la întuneric. După primul antrenament, sistemul s-a schimbat, puii având 14 ore de lumină pe zi. Am folosit mâncarea de la Beyers, amestecurile Sport Galaxy Light, Energy și Premium Wal Zoontjens. Am folosit aproape în totalitate suplimente de la Vet-Schroeder-Tollisan. La sosire, puii au primi Tollyamin și Immunol pe mâncare, iar în apă au primit Tollyamin și Belgasol. Pentru a îi pregăti, am folosit Golden Omega Oils și Extra Energy, iar ca tratamente, în fiecare luni au primit Kombi-Mix și TKK. Ca origini, porumbeii noștri provin de la Ciprian Prelipcean, plus porumbeii din alte linii, pe care i-am încrucișat. Pentru echipă, am ales un număr de 10 pui, iar atunci când îi hrăneam, urmăream care mănâncă cel mai puțin și pe aceia îi puneam în echipă la etapa respectivă. De exemplu, unul dintre cei mai buni pui ai mei de echipă a fost cel care ocupă locul 8 Național și 2 provincial la Viteză Pui, cu care am făcut echipa de opt ori. Un alt pui foarte bun a fost locul 4 Național As Speed, care este și vicecampion provincial la aceeași categorie”, a detaliat Toader Sepciuc.

Cosmin Cojanu (PH), trei trofee naționale câștigate în două sezoane la categoria Crescători Pui

Prahoveanul Cosmin Cojanu a reușit, în ultimele două sezoane, să câștige trei trofee naționale la categoria pe care v-o prezentăm azi. În sezonul 2019, tânărul columbofil din Prahova câștiga locul 2 Național, iar după evoluția din sezonul trecut, a reușit să ocupe locul 3 Național la norma pe un an, dar, cel mai important, este locul 1 Național câștigat la Palmares. Norma de locul 3 Național Crescători Pui 2020 a fost realizată cu 40,22 puncte de penalizare și cu nu mai puțin de trei locuri de 1 la crescători. „Am avut un lot de 23 de pui, concurați la întuneric. După ce puii au crescut suficient pentru a fi separați, sunt trecuți în compartimentul lor, li se administrează câteva tratamente și apoi încep sistemul la întuneric. Așa sunt ținuți tot sezonul, în intervalul orar 17:00-06:00. Pentru hrănire am folosit mâncarea pentru pui produsă de firma Matador, iar suplimente am folosit de la CEST Pharma și Rohnfried. În ceea ce privește antrenamentele, zilnic, porumbeii au fost duși la 60 de km. Cei mai buni porumbei de echipă au fost trei frați, care ocupă locuri foarte bune la nivel de județ și provincie și chiar național”, a precizat Cosmin Cojanu (foto dreapta).

Așadar, numitorul comun al columbofililor care anul trecut au câștigat trofeele naționale ale categoriei Crescători Pui este metoda întunericului. Totuși, putem observa că fiecare a abordat-o diferit, dar pentru fiecare s-a dovedit a fi o variantă câștigătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO