Ion Stancu (OT), câștigătorul trofeului Carol I 2020

În fiecare sezon, Federația Națională a Crescătorilor de Porumbei din România oferă, cu acordul Casei Regale a României, trei trofee speciale. Acestea poartă numele a trei regi ai României, Carol I, Ferdinand și Mihai și sunt acordate porumbeilor sau columbofililor care s-au distins în mod special din punct de vedere competițional. Azi, vă vom prezenta câștigătorul trofeului Carol I.

Trofeul Carol I se acordă pentru Porumbelul anului, adică pentru acel porumbel care obține cel mai bun punctaj din zece etape clasate în timpul sezonului, printre care obligatoriu trebuie să fie și o etapă națională de maraton. În sezonul 2020, Ion Stancu, din Asociația Olt, este cel care a câștigat această distincție, cu femela 1042267/2018, care a clasat 5.273 km și a obținut un coeficient de 305,57 puncte de penalizare.

Multiplu campion național și olimpic

Ion Stancu (foto dreapta), din Caracal, este unul dintre columbofilii cu multă experiență din Oltenia, concurând neîntrerupt din anul 1980. Atras încă de la început de toate categoriile de distanță, Ion Stancu a realizat performanța de a participa la Olimpiada columbofilă din anul 1996, cu femela 158103/1992, notând primul său rezultat important. Acesta a fost și momentul în care columbofilul oltean a început să își clădească propria familie de porumbei, astfel încât azi, după un sfert de veac, absolut toți porumbeii săi au în spate „linia cucilor bătrâni”, așa cum singur mărturisește. „Am început să concurez în 1980, iar în 1996, la categoria Fond, cum era atunci, am participat la Olimpiada columbofilă, cu femela 158103, din 1992. Azi, olimpica se regăsește în aproape toți porumbeii cu care concurez. Crescătoria mea nu este una foarte mare. Zbor cam 40-50 de porumbei, reproduc aproximativ același număr de pui, iar la matcă, până anul trecut, aveam 10 perechi. Acum am oprit ceva mai mulți pentru reproducție”, a precizat Ion Stancu. În decursul timpului, columbofilul din Caracal „a mai făcut cunoștință“ cu podiumul național. În 2016 a devenit campion național la categoria As Național Maturi, performanță pe care a repetat-o și în sezonul 2017. În 2018, campionul din sezonul precedent la As Național Maturi devenea vicecampion național și la palmares. Nici sezonul 2019 nu a fost lipsit de rezultate pentru Ion Stancu, care tot la As Național Maturi a ocupat locul 10 Național. Așadar, patru sezoane consecutive cu rezultate foarte bune.

Trofeul Carol I, surpriza sezonului

După cum se poate vedea din rezultatele pe care le-a realizat, categoria As Național este preferata lui Ion Stancu. Porumbeii săi concurează în fiecare săptămână, indiferent de distanța etapei, și sunt capabili să câștige atât la etapele scurte, cât și la cele de maraton. Tot pentru categoria As Național a fost concurată și femela 1042267/2018, clasând tot sezonul 13 etape din tot atâtea angajări. La finalul sezonului, Ion Stancu a avut surpriza de a fi câștigătorul trofeului Carol I. „Sincer să fiu, femela a fost concurată pentru categoria Record, dar am avut bucuria să câștig acest trofeu cu ea. Ocupă și locul 4 Național la As Național și va zbura și anul acesta. Este tot din linia olimpicii, dar mai are în spate și porumbei Houben și Herbots. Mama sa este o foarte bună zburătoare, printre altele, campioană provincială la categoria As Național Palmares 3 ani. Porumbeii din lotul de zbor sunt concurați la văduvie. Înainte de sezon cresc pui, iar înainte de a oua a doua oară, îi separ. În timpul sezonului se mai întâlnesc când sosesc de la concursuri, când le fac antrenamentul săptămânal de 50 de km și, uneori, înainte de etape, atunci când mi se par puțin plictisiți. Folosesc gama de mâncare de la Versele Laga și pun accent doar pe recuperare, unde folosesc un electrolit simplu”, a adăugat Ion Stancu.

Printre cele 13 concursuri pe care le-a clasat campioana lui Ion Stancu, cinci au fost concursuri de fond. La etapa Kairy (590 km), femela a ocupat locul 5 din 10.593 de porumbei. Ea a clasat inclusiv etapa Izium Național (1.183 km) și șapte concursuri de viteză și demifond. Cam acesta este „programul” porumbeilor lui Ion Stancu, indiferent că sunt tineri sau maturi, și nimeni nu poate contesta faptul că nu este unul câștigător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO