Iubitorii concursurilor adevărate de maraton extrem au posibilitatea să concureze în fiecare sezon pentru un trofeu special, în afara celor patru categorii clasice care pot fi îndeplinite cu etape de maraton. Acesta este trofeul „Maraton Extrem”, mai bine spus o categorie în toată regula, pentru care este obligatoriu să se depășească distanța de 2.400 de km din două concursuri de maraton clasate. Odată atinsă această bornă de distanță, cele mai bune trei punctaje la nivel național vor fi premiate cu trofeul „Maraton Extrem”.
Sezonul 2020 a fost al doilea an competițional în care s-a pus în joc și trofeul „Maraton Extrem”. Cele trei locuri naționale disponibile au fost ocupate de Săndel Stoian, din Galați, tandemul Demit Andrei & Mocanu Petrică, din Constanța, și familia Henning, din Brăila. Poate nu întâmplător, crescătorii care formează acest podium național au concurat spre Nord, la etapele organizate de provincia Moldova.
Săndel Stoian (GL), câștigătorul locului întâi
Gălățeanul Săndel Stoian și-a supus porumbeii în sezonul 2020 la un adevărat test de rezistență. Galațiul fiind o asociație care nu organizează concursuri oficiale decât la etapele de fond și maraton, porumbeii lui Săndel Stoian au fost angajați la primul concurs de fond al sezonului, după care au urmat doar etape de maraton. Ruta a fost cea clasică, spre Nord, cu lansări din Polonia, Lituania sau Letonia. Astfel, majoritatea porumbeilor au fost angajați la cele două clasice ale Moldovei, Madona Național și Birzai Național, concursuri care au scos în evidență super femela 3083014/2017. Angajată la etapa Madona Național, femela lui Săndel Stoian a avut de parcurs 1.257 km până în crescătorie, care se pare că nu i-au pus mari probleme, pentru că, deși a avut una dintre cele mai lungi distanțe din concurs, a ocupat locul 4 pe lansare, împotriva a 17.516 porumbei. Trei săptămâni mai târziu, femela a fost angajată la concursul Birzai Național, unde, din nou, a avut de parcurs distanța de 1.172 km. A sosit la fel de bine ca și la precedentul maraton, clasându-se pe locul 1 județean, împotriva a 881 porumbei, și 28 pe toată lansarea, împotriva a 13.443 porumbei. Cu aceste sosiri, a obținut un punctaj de doar 1,37 puncte de penalizare și locul 1 Național trofeul „Maraton Extrem”, după ce a clasat 2.430 de km.
Tandemul Demit Andrei și Mocanu Petrică (CT) pe locul al doilea
Locul al doilea în competiția pentru trofeul „Maraton Extrem” este ocupat de tandemul format din columbofilii Andrei Demit și Petrică Mocanu, din Asociația Constanța (foto dreapta). Cei doi și-au angajat porumbei tot la cele două etape naționale de maraton ale provinciei Moldova, având distanțe de-a dreptul amețitoare. Totuși, masculul 5049466/2018, a avut o prestație excelentă. La etapa Madona Național, deși a avut distanța de 1.447 km, masculul tandemului a ocupat locul 2 zonal, împotriva a 675 porumbei. La Birzai Național a avut de parcurs 1.365 de km și a ocupat primul loc de data aceasta, împotriva a 422 de porumbei. De fiecare dată, a fost primul sosit în crescătoria tandemului, terminând cele două curse în prima parte a celei de a doua zi de concurs. A clasat în total 2.813 km, cu un coeficient de 5,33 puncte de penalizare. „Din anul 2018 formăm un tandem și concurăm doar la etapele de maraton. Avem un lot de 50 de porumbei anual și toată lumea, tineri și maturi, merge la toate concursurile de maraton. Jucăm la văduvie, separând porumbeii cu 3-4 etape înainte de primul maraton. Între concursurile de maraton, porumbeii nu mai sunt angajați în țară. Sunt duși la două sau trei antrenamente de 50 de km, în urma cărora au voie să se și vadă. Aproape în totalitate, porumbeii noștri provin de la George Vochin, de la care am învățat și metoda văduviei. Ca origini sunt porumbei Jellema, Velden, Wegen cu alte mici infuzii. Masculul care a reușit această performanță este un tardiv reprodus în 2018, care și la vârsta de un an a zburat și a clasat trei etape de maraton, la fel ca anul acesta. În afară de performanța de la „Maraton Extrem”, este triplu campion județean în sezonul 2020 și vicecampion provincial la categoria Maraton Grand Prix. În timpul sezonului am folosit hrana de la Versele Laga, mai exact amestecurile Gerry, Superstar și Energy. Când sosesc de la concurs, porumbeii primesc o primă apă cu o combinație de oțeturi sau altceva din aceeași categorie, pentru dezinfectarea gușii și intestinelor. Apoi, în funcție de cât de greu a fost concursul primesc o zi sau două electrolit. Pentru pregătire mă bazez pe hrană, alune, cânepă și pelete P40”, a explicat Andrei Demit.
Familia Henning (BR) ocupă locul al treilea
Locul al treilea în competiția trofeului „Maraton Extrem” este ocupat de familia Henning, din Brăila, cu femela 6121277/2017. Tot sezonul, femela a clasat nu mai puțin de 13 concursuri, fiind angajată în fiecare săptămână. Între cele 13 etape clasate, trei sunt concursuri de maraton: Bielsk (913 km), Madona Național (1.343 km) și Birzai Național (1.258 km). De departe, cea mai bună prestație a avut la etapa Birzai Național, concurs la care a ocupat locul al doilea pe lansare, într-o competiție cu 13.443 de porumbei angajați. La Madona Național a ocupat locul 5 zonal, din 675 porumbei, acumulând astfel al treilea cel mai bun punctaj din cadrul competiției pentru trofeul „Maraton Extrem” și 2.602 km clasați.
Lasă un răspuns