Prima etapă de maraton din sezonul 2020 care a reunit întreaga provincie Moldova, plus alte câteva județe din sud-estul țării, a fost concursul Madona Național. Cu distanțe de la 1.000 la aproape 1.400 km, Madona Național (Letonia), etapă organizată de Asociația Columbofilă Suceava, a fost primul test important pentru iubitorii de maraton. Totodată, a fost un concurs cu un nivel destul de ridicat de dificultate, cu 17.523 de porumbei angajați și 1.050 de crescători, cu primii nouă porumbei pe concurs sosiți a doua zi și care a readus în prim-plan figuri importante ale columbofiliei românești.
Fiind primul concurs din seria seminaționalelor, Madona Național a avut loc pe 18 iulie. Lansarea celor 17.523 de porumbei s-a făcut la ora 05:15, iar primii porumbei au început să sosească după mai bine de 15 ore de zbor. Cât privește participarea columbofililor, aceștia au fost în număr de 1.050, din următoarele județe: Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Bacău, Neamț, Vrancea, Galați, Brăila, Buzău, Tulcea, Ialomița, Călărași și Constanța.
Daniel Cobzaru (GL), revenire în forță la etapele de maraton
Primul loc pe lansare la concursul Madona Național a fost câștigat de cunoscutul maratonist Daniel Cobzaru, din Tecuci, județul Galați, pentru care etapa a avut 1.270 de km. Rezultatul a fost obținut de femela 3083005/2017, care a sosit în crescătorie a doua zi dimineața, la ora 05:14:01, înregistrând o viteză de 1256.81 m/min. „Femela este o bună zburătoare, care anul trecut a îndeplinit norma la As Maraton. Ea a mai sosit de câteva ori prima pe crescătoria mea. Este fiica olimpicei de 2009, campioană națională la Maraton Palmares 3 ani în 2013. Tatăl ei este un mascul de 2008, frate bun cu locul 1 Național As Fond Palmares 3 ani în 2014. Porumbeii au concurat văduvi și nu pot să spun că am pregătit în vreun fel anume această etapă. I-am dus la două antrenamente de 80 de km, fără să se vadă la sosire. Folosesc mâncare autohtonă, în care mai adaug eu diferite semințe, iar pentru pregătire am folosit Ro200. Prima masă la sosire și următoarele două zile, porumbeii primesc mâncare depurativă, dar făcută tot de mine, iar pentru recuperare, folosesc Avipharm și K+K”, a declarat Daniel Cobzaru. De departe, atât pentru această femelă, cât și pentru Daniel Cobzaru, etapa Madona Național a fost cea mai bună a sezonului. În clasamentul crescătorilor, acesta ocupă locul 11, cu 5 porumbei clasați din 10 angajați, însă aceste sosiri foarte bune nu sunt totul. Puțini cunosc faptul că tot Daniel Cobzaru este cel care coordonează activitatea și în crescătoria lui Săndel Stoian, columbofil care ocupă locurile 2 și 4 pe lansare la aceeași etapă, ambii porumbei fiind reproduși de columbofilul din Tecuci. Tot Săndel Stoian ocupă locul al doilea și la crescători, rezultate care reafirmă, dacă mai era nevoie, calitatea columbofilului Daniel Cobzaru și a porumbeilor săi.
Bogdan Ciobanu (SV), pe primul loc la crescători
Câștigătorul primului loc la crescători, din cei 1.050 de participanți, este Bogdan Ciobanu, cunoscutul maratonist din Siminicea, județul Suceava. Acesta a angajat 41 de porumbei la etapa Madona Național, toți concurați la natural. Primul sosit în crescătoria sa (1.056 km) a fost femela 1019499/2018, ajunsă încă din seara primei zile de concurs, la ora 21:03:53. Ea s-a clasat pe locul 38 pe concurs, iar după doar 16 minute a sosit masculul 1019481/2018, care a ocupat locul 67 pe lansare. Foarte important este faptul că ambii porumbei erau nominalizați și pentru echipă, cu ajutorul lor, Bogdan Ciobanu obținând locul întâi la crescători (6 puncte penalizare). „La fiecare etapă de maraton încerc ca porumbeii să plece pe ouă de câteva zile, deoarece concurez la natural, pentru a fi odihniți și recuperați. Echipa este aleasă special și este formată din porumbei experimentați, care au venit bine și la etapele precedente, dar și din 1-2 tineri, pentru că porumbeii tineri pot produce surprize. Pentru pregătirea etapei i-am angajat la un concurs scurt, de 160 de km, dar care a fost greu și cred că asta i-a ajutat. În timpul sezonului am folosit amestecul Champion Plus Black Label, iar în ultimele trei zile am adăugat și Energy. Cât privește suplimentele, nu dau porumbeilor nimic la plecare. Cred că în tot acest timp am reușit să formez niște porumbei care pot veni bine și fără condiționare. Femela, prima sosită, se numește Miss Milos și este jumătate pe porumbeii mei vechi, tatăl său fiind nepot din Regele 104. În schimb, mama este fiica lui Milos, porumbelul tandemului Verweij-de Haan. Al doilea sosit, masculul Amadeus, venise primul la precedenta etapă de maraton, motiv pentru care l-am pus în echipă. El este din porumbei Van Houten pe linia tatălui, iar mama este Van Tuyl, nepoata lui Rodiko”, a explicat Bogdan Ciobanu.
Clasamentele județene
La nivelul județelor, acolo unde s-a putut realiza clasificarea, câștigători au fost următorii:
Bacău: Măgirescu+Ojog+Dorneanu (porumbei) și Elisei Eacobuță (crescători)
Botoșani: Ciprian Precop (porumbei) și Ciprian Cozma (crescători)
Iași: Florin Zaharia (porumbei) și Alexandru Martin (crescători)
Neamț: Gheorghe Filip (porumbei) și Ioan Popa (crescători)
Suceava: Mihai Tertes (porumbei)
Vaslui: Gheorghe Șerban (porumbei) și George Asavei (crescători)
Lasă un răspuns