Praga Național 2020, un concurs câștigat de Marius Banc și Daniel Sturza

Pentru majoritatea asociațiilor columbofile din provincia Transilvania, sezonul 2020 a fost unul foarte greu, cu pierderi semnificative de porumbei încă de la primele etape. Totuși, chiar și în aceste condiții, sub coordonarea Asociației Columbofile Alba s-a organizat inclusiv o etapă națională de maraton. Aceasta a fost Praga Național, un concurs ale cărui distanțe au început de la peste 800 km la primii crescători, ajungând până la peste 1.000 de km.

Praga Național 2020 a însemnat participarea a 355 de columbofili, din asociațiile Hunedoara, Alba, Sibiu, Cluj, Bistrița Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna și Brașov. Împreună, aceștia au angajat 1.529 porumbei, care au fost lansați din capitala Cehiei pe 20 iulie, la ora 06:57, primii porumbei sosind la puțin timp după ora 18. În condițiile unui concurs destul de dificil, cu viteza primilor sosiți de puțin peste 1.100 m/min, prima zi de concurs s-a încheiat cu sosirea a 55 de porumbei.

Marius Banc (CJ) este câștigătorul concursului

În clasamentul porumbeilor, primul loc la concursul Praga Național 2020 a fost câștigat de Marius Banc, din Dej, membru al Asociației Columbofile Cluj. Acesta a angajat o echipă de 10 porumbei pentru etapa Praga Național, iar dintre ei, primul sosit și câștigătorul locului întâi pe lansare a fost masculul 0268071/2018. Având de parcurs distanța de 842 de km, masculul lui Marius Banc a sosit în crescătorie la ora 18:43:46, zburând cu o viteză medie de 1192.39           m/min și nefiind devansat de niciun alt concurent. „A fost primul an în care am concurat porumbeii la văduvie și cred că a fost destul de bine. Am avut aproximativ 150 de porumbei la lotul de zbor, iar după primele etape din țară, i-am concurat doar la cele de fond și maraton. Pentru Praga Național am pregătit 10 porumbei experimentați. În zilele de dinainte de îmbarcare am făcut patru antrenamente de 70 de km, iar mâncarea pe care au primit-o în ultimele trei zile a fost Koopman, de la Beyers. Pot spune că a fost un concurs bun, frumos, dar nu mă așteptam să câștig chiar locul întâi. Am mai câștigat, însă, etape de Praga, dar când nu era etapă națională. Masculul câștigător este un porumbel care provine din vechile mele linii, fiind produsul mai multor încrucișări”, a detaliat Marius Banc (în fotografie, câștigătorul concursului).

Daniel Sturza (HD) a câștigat la crescători

Tot cu două sosiri în prima zi a concursului, hunedoareanul Daniel Sturza, pentru care etapa Praga Național a avut distanța de 831 km, a reușit să obțină primul loc în clasamentul crescătorilor. Doar nouă porumbei a angajat columbofilul din Brad la Praga Național 2020, mizând în special pe porumbeii cu foarte multă experiență, care nu l-au dezamăgit. Primul său sosit a fost un mascul de doi ani, 0304128/2018, care a sosit la ora 18:41:18 și a ocupat locul patru pe lansare. Acesta a fost urmat de o femelă de trei ani, 0074072/2017, sosită la ora 20:01:20, ocupând și ea locul 33 pe concurs. Împreună, cei doi porumbei au acumulat o penalizare de 24,20 puncte. „Eu concurez la etapele de general, adică și fond, dar mai angajez porumbeii și la etapele de 800 de km. De exemplu, la Praga Național a fost obligat să îi angajez pentru a face numărul necesar de km pentru categoria fond. Am angajat doar porumbeii maturi, pentru că tinerii îi concurez doar la etapele din țară. Nici măcar la fond nu îi angajez. Porumbeii au fost concurați la natural, dar fără să le pregătesc o poziție de cuib anume. Fiecare a fost angajat așa cum s-a nimerit. De exemplu, la primul sosit, întâmplarea a făcut să aibă pui mici. Praga Național a fost un concurs frumos, iar pentru mine, locul întâi la crescători este cel mai bun rezultat obținut la o etapă de maraton în clasamentele generale. Cât privește programul de hrănire, pregătire și tratare a porumbeilor, m-am ghidat după recomandările celor de la Beyers, adică am urmat exact pașii pe care îi au trecuți ei în programul pentru etapele de viteză-demifond”, a explicat Daniel Sturza (în fotografie, primul sosit în crescătoria lui Daniel Sturza).

Dintre cele nouă județe participante, doar Cluj și Hunedoara au întrunit condițiile necesare pentru realizarea clasamentelor județene. De altfel, din cele două asociații provin și câștigătorii din clasamentul general, amintiți mai sus, care automat sunt și câștigătorii din clasamentele județelor din care provin. La Hunedoara, tandemul Almasan Vasile + Ionut + Alin a câștigat locul întâi județean la porumbei, iar la Cluj, primul loc la crescători, tot în clasamentul județean, a fost obținut de Vasile Petrican.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO