Liviu Vieru (Olt) și al său fantastic 1007132/2019: două locuri 1 consecutive pe lansare

Începutul fiecărui sezon este printre cele mai spectaculoase momente din decursul unui an competițional. Numărul de porumbei angajați în curse este unul important, iar pentru că este debut de sezon, columbofilii sunt concentrați la maxim și își pregătesc foarte bine porumbeii. Este perioada când porumbeii alternează sosirile bune cu cele mai puțin reușite, însă această regulă nu se aplică și în cazul lui Liviu Vieru, din Asociația Columbofilă Olt, care deja a reușit două rezultate extraordinare.

Porumbeii columbofilului Liviu Vieru, din Caracal, județul Olt, sunt concurați la toate etapele din sezon. Asta înseamnă că sunt angajați și la etapele de viteză, și la cele de fond și maraton, fiind îmbarcați în fiecare săptămână. Prin urmare, ei trebuie să fie în formă maximă încă de la prima etapă. La fel s-a întâmplat și în 2021 când, Liviu Vieru este, fără îndoială, columbofilul începutului de sezon în asociația sa.

Două etape consecutive câștigate cu același porumbel

După o primă etapă destul de reușită, cu 23 de porumbei clasați din 52 angajați, pentru Liviu Vieru au urmat două concursuri care, cu siguranță, au depășit chiar și așteptările sale. A doua etapă organizată de Asociația Columbofilă Olt a fost cu lansare din Poșta Câlnău, județul Buzău, concurs la care au fost angajați 17.224 porumbei și au participat 381 de columbofili. Pentru Liviu Vieru, acest concurs a avut distanța de 240 de km și a fost prilejul cu care a ieșit în evidență masculul 1007132/2019. După o primă etapă la care întârziase, sosind după închiderea clasamentului, la etapa Poșta Câlnău, masculul lui Liviu Vieru a fost pur și simplu cel mai bun porumbel din concurs, câștigând locul 1 pe lansare, cu viteza medie de 1473,81. Deși, fără îndoială, este un rezultat spectaculos, mai ales ținând cont de numericul de porumbei participanți, în România porumbeii „de o etapă” încă nu sunt foarte apreciați, poate doar dacă vorbim despre un concurs de maraton. Însă, porumbelul lui Liviu Vieru a fost „autorul” a încă unui concurs fantastic, nu mai departe de următoarea etapă, adică cea de-a treia a sezonului 2021. Acesta a fost concursul Târgu-Bujor, la care au participat 15.809 porumbei și 377 columbofili, etapă la care, din nou, primul loc pe lansare a fost câștigat de masculul 1007132/2019, concurat de Liviu Vieru. Spre deosebire de a doua etapă, concursul de la Târgu Bujor a avut 377 km pentru Liviu Vieru, distanță pe care masculul său a străbătut-o cu viteza medie de 1312,32. Acesta câștigă, așadar, două concursuri consecutive, cu un total de peste 33.000 de porumbei angajați, fapt extrem de rar și, până în acest moment, unic în cursul sezonului actual la nivel național.

Calitatea și motivația, „ingredientele” principale

Pentru cei care se întreabă cum a fost posibil ca masculul lui Liviu Vieru să facă astfel de performanțe, răspunsul implică două aspecte. Primul dintre ele este calitatea, porumbelul provenind dintr-o familie care i-a adus lui Liviu Vieru și alte rezultate notabile. Cel de-al doilea aspect principal este motivația, generată de gelozie, aspect pe care Liviu Vieru a știut să îl speculeze la maxim. „Porumbeii concurează văduvi. I-am separat cu două săptămâni de primul concurs, etapă la care acest mascul a întârziat. Femela sa a sosit mai devreme și s-a împerecheat cu un alt mascul, iar când a sosit și el, a urmat o luptă între cei doi pentru boxă și pentru femelă. În aceste condiții a câștigat cel de-al doilea concurs al sezonului, moment în care am realizat cum îl pot motiva. Înainte de etapa a treia, porumbeii au fost duși la un antrenament de 70 de km, iar femela acestui mascul a rămas acasă, însă nu singură, ci cu masculul cu care se împerechease atunci când a sosit de la prima etapă. I-am lăsat să se vadă și înainte de îmbarcare, iar femela lui 1007132 a rămas din nou acasă, împreună cu același mascul. Cred că asta l-a motivat atât de mult, încât să câștige ambele concursuri. El a concurat bine și ca pui, când a obținut locul al patrulea pe lansare la concursul de fond, dar și ca tânăr, câștigând un premiu Gold județean. Ca origini, acest mascul este reprodus din doi porumbei de Frederick Philippe și este semifrate cu foarte mulți buni zburători”, a explicat Liviu Vieru.

Deși mai este mult din sezonul 2021, putem afirma că masculul lui Liviu Vieru a făcut deja performanțe greu de depășit, nefiind la îndemâna oricărui porumbel să câștige două concursuri consecutive și cu astfel de numerice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO