Festivalul Naţionalelor, demonstraţie de forţă a columbofiliei româneşti

Un nou sezon competițional pentru porumbeii maturi se apropie de final, însă cel de anul acesta are premisele necesare pentru a fi unul cu totul special. Pe cât de dificil și de intens, sezonul 2021 se încheie „pe cai mari”, cu trei concursuri care pot fi considerate pe bună dreptate „finalele” campionatului. Desigur, ne referim la cele trei mari etape naționale, Berlin, Birzai și Izium, concursuri pentru care porumbeii au fost deja îmbarcați și vor fi eliberați la sfârșitul acestei săptămâni.

Ziua de marți, 27 iulie, a fost momentul principal pentru o mare parte dintre columbofilii din România. Iubitorii etapelor de distanță au parte weekendul acesta de ultimele și cele mai puternice concursuri din sezonul 2021, cifrele porumbeilor și columbofililor participanți vorbind de la sine. Fiind vorba despre ultima etapă, la concursurile Berlin, Birzai și Izium Național de anul acesta participă cei mai buni porumbei ai fiecărui columbofil, iar dacă ne referim la crescători, precedentele concursuri au oferite suficiente prilejuri pentru a corecta unele greșeli și a reține mai bine ceea ce trebuie făcut pentru ca porumbeii să fie cât mai pregătiți. Pe scurt, fiecare dintre participanți are șanse reale de a câștiga, ceea ce ridică nivelul competițional foarte sus. „În weekendul următor ne așteaptă trei curse de excepție, trei curse naționale de maraton, Izium, Berlin și Birzai, devenite tradiție și care vor ține aproape patru mii de columbofili cu ochii ațintiți pe cer, sperând ca favoriții lor să se întoarcă primii acasă. Ca președinte al Federației Naționale Columbofile nu pot decât să fiu mândru de ceea ce am realizat cu toți cei implicați de-a lungul anilor în tot ceea ce a însemnat organizarea concursurilor și mai ales cu cei implicați anul acesta în organizarea acestor trei etape de excepție. Am putut vedea pe pagina de Facebook a Federației un adevărat festival, un adevărat concurs de postări între organizatorii acestor etape, care ne-au reliefat o față extraordinar de frumoasă a columbofiliei din România, ne-au arătat bucuria din centrele de îmbarcare, emoțiile și trăirile frumoase ale colegilor implicați. În urmă cu mulți ani de zile, când am decis să mă implic în conducerea columbofiliei naționale doar visam la astfel de etape și făceam planuri pentru a ajunge unde suntem azi. Sunt foarte fericit că acest gen de etape au devenit realitate și că avem o creștere continuă. Mai mult, sunt sigur că vom atinge și alte borne numerice impresionate în anii următori. Felicitări tuturor celor implicați, felicitări participanților și să ne dea Dumnezeu etape reușite, în care porumbeii noștri să se întoarcă acasă și să ne aducă multă bucurie! Mult succes tuturor!” a transmis Marius Tunduc (foto dreapta), președintele Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România.

Izium Național, record absolut de columbofili participanți

Concursul Izium Național 2021 este exemplul perfect pentru a nu fi acuzați că folosim cuvinte prea mari. Etapa, așa cum se cunoaște, este organizată de Asociația Columbofilă „Ioan-Gelu Gătejescu” a județului Dolj și, ca în fiecare an, are participanți din tot sudul țării și nu numai. Și anul acesta, la Izium Național participă un număr impresionant de asociații columbofile, nu mai puțin de 15, începând cu Mehedinți și terminând cu Brăila. Însă, recordul absolut este stabilit în privința columbofililor participanți, care anul acesta sunt în număr de 1.839. Este, de departe, cel mai mare număr de crescători care participă împreună la o singură etapă din istoria recentă a României columbofile. Și numărul de porumbei angajați este unul important, 15.345, ținând cont de faptul că este finalul unui sezon destul de capricios. „Concursul Izium Național de anul acesta este cel mai important concurs de maraton din istoria Olteniei, iar dacă ne uităm la cifra de columbofili participanți, este cel mai important concurs de maraton din istoria României. Avem, de asemenea, un număr impresionant de județe participante, cu diferențe considerabile în ceea ce privește distanțele de concurs, dar, faptul că ultimele două ediții au fost câștigate de columbofili cu distanțe foarte mari a încurajat o participare importantă. Suntem la a patra ediție a acestei etape, după ce timp de șase ani am organizat un alt concurs, Harkov Național, care a debutat în 2012. Am început cu puțin peste patru mii de porumbei, am crescut an de an, iar sezonul acesta am atins o cotă foarte ridicată. Am reușit să organizăm totul foarte bine, în momentul de față mașinile fiind deja pe teritoriul ucrainean. Vom lansa vineri la prima oră, imediat după răsăritul soarelui, și sunt convins că ne va aștepta un concurs foarte greu, pentru că temperaturile sunt foarte ridicate. Ca responsabil cu organizarea acestui concurs, țin să le mulțumesc tuturor celor implicați, dar și participanților, și să le urez un concurs cât mai reușit cu putință”, a precizat Florin Gătejescu (foto stânga), președintele Asociației Columbofile Dolj.

Anul acesta, la Birzai Național, clasicul Moldovei, au fost angajați peste 15.000 de porumbei

Schimbând provincia, în Moldova, weekendul acesta va avea loc etapa Birzai Național, concurs organizat de Asociația Columbofilă Neamț. Și aici, concursul Birzai Național generează aceeași emulație și are toate caracteristicile celui mai important concurs al sezonului, iar dacă Izium Național se remarcă prin cel mai mare număr de columbofili participanți, etapa Birzai Național iese în evidență prin cel mai mare numeric de porumbei. Participând 1.344 de columbofili din 17 asociații columbofile (Brăila, Tulcea, Suceava, Iași, Constanța, Ialomița, București, Călărași, Botoșani, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Vaslui, Neamț, Galați, Bacău și Vrancea), și numericul de porumbei angajați este pe măsură: 15.726. Este cel mai mare număr de porumbei participanți dintre toate cele trei etape naționale, dar și cel mai mare numeric de când se organizează această etapă. „Prea multe nu am ce să spun, pentru că se poate vedea de la sine totul. Avem un număr foarte mare de porumbei și de columbofili care iau parte la această etapă, despre care cred că va fi una cu totul deosebită. Am îmbarcat porumbeii în condiții foarte bune și acordăm o atenție deosebită pauzelor de adăpare și hrănire, pentru că sunt temperaturi foarte mari. Va fi foarte cald și în ziua lansării, plus vântul din față, dar sunt convins că va fi o etapă reușită. Cu toții am contribuit din plin pentru ca totul să decurgă foarte bine, iar acum nu ne mai rămâne decât să așteptăm porumbeii și să vedem cine va fi marele câștigător, mai ales că anul acesta avem și un trofeu special pe care în vom acorda columbofilului al cărui porumbei va câștiga primul loc pe lansare”, a declarat Ioan Feștilă (foto dreapta), președintele Asociației Columbofile Neamț.

Berlin Național ajunge anul acesta la ediția cu numărul 11

De departe cele mai afectate zone din țară în ceea ce privește pierderile de porumbei anul acesta, columbofilii din Transilvania și provincia de Vest și-au unit forțele și anul acesta și participă destul de consistent la ceea ce pentru ei reprezintă „cursa curselor”. Evident, aceasta este etapa Berlin Național, la a cărei ediție cu numărul 11 participă 3.115 porumbei și 589 de columbofili. Și Berlin Național are nota sa specifică, deoarece este etapa care „acoperă” cea mai mare arie geografică. Astfel, participă columbofili din Arad, Timiș, Bihor, Caraș Severin, Sălaj, Maramureș, Satu-Mare, Bistrița Năsăud, Sibiu, Alba, Cluj, Brașov, Harghita, Hunedoara, Mureș, dar și din Botoșani, Suceava și Iași.  „În urmă cu 11 ani mi-am asumat organizarea unui concurs de maraton, care mi-am dorit să devină o emblemă a columbofiliei românești și est-europene! Am ținut mereu la calitatea organizării și am găsit în fiecare an oameni buni care s-au implicat și au făcut posibil un astfel de eveniment. Ieri am îmbarcat porumbeii pentru ediția a 11-a. Noi am devenit mai maturi, mai așezați, poate mai puțin agitați, dar la fel de entuziasmați de această etapă de vis. Privesc acum cu nostalgie în urmă, amintindu-mi de primele ediții, de explozia unui cauciuc în miez de noapte la Vatra Dornei, de îmbarcările la care ne prindea a doua zi așteptând camioanele din țară, de echipa de film care ne-a făcut primul CD cu această etapă, de emoțiile trăite la fiecare lansare și de câte și mai câte. Timpul, acest dușman al vieții, trece alergând ca nebunul spre zările eternității, în timp ce amintirile noastre se așază în biblioteca memoriei așteptând zilele când vor mai fi răsfoite în vis. Berlin Național, cursa curselor, începe din nou ca în fiecare an. Sute de columbofili visează din nou la un loc pe podium și bineînțeles la potul cel mare: locul 1”, a declarat, de asemenea, Marius Tunduc.

Pentru toate cele trei etape, lansarea porumbeilor, în condițiile în care vremea permite, va avea loc vineri, 30 iulie. În adevăratul sens al cuvântului, abia atunci va fi cea mai importantă zi sau, în funcție de caz, cele mai importante zile, mai ales că pentru unii participanți, columbofili sau porumbei, aceste etape sunt decisive pentru prezența sau absența de pe podiumurile naționale. Se va juca, așadar, cu trofeele pe masă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO