În Moldova, sezonul 2021 s-a încheiat cu un concurs de maraton de anvergură, devenit deja tradiție pentru columbofilii din această regiune. Cum deja probabil ați intuit, discutăm azi despre concursul Birzai Național, ediția 2021, la care au luat parte un număr impresionant de columbofili și care s-a ridicat, din punct de vedere al competitivității, la înălțimea așteptărilor. Cât despre câștigători, Birzai Național a fost un prilej de reafirmare a trio-ului Măgirescu+Ojog+Dorneanu, din Bacău, columbofili care au câștigat primul loc pe lansare. În clasamentul general al crescătorilor cel care s-a impus este suceveanul Sorin Racolta.
„Super-maratonul României”, așa cum este cunoscut în Moldova concursul Birzai Național, și-a desfășurat sezonul acesta ediția cu numărul al patrulea. Deși nici columbofilii din această zonă nu au avut parte de un sezon ușor, pentru Birzai Național a avut loc o adevărată „mobilizare generală”, astfel că cifrele de participare sunt impresionante. În primul rând, discutăm despre 1.344 de columbofili, proveniți din 17 asociații columbofile județene, iar în al doilea rând, vorbim despre nu mai puțin de 15.735 de porumbei la linia de start. Aceștia au fost eliberați în penultima zi a lunii iulie, la ora 06:05, însă doar 10 porumbei au terminat cursa în prima zi.
Măgirescu+Ojog+Dorneanu (BC) câștigă o nouă etapă de Birzai Național
Tot a doua zi a fost înregistrat și câștigătorul concursului, masculul cu seria 1020652/2018, concurat de trio-ul Măgirescu+Ojog+Dorneanu. Așa cum ne-au obișnuit porumbeii celor trei columbofili, avem parte de o nouă sosire nocturnă, câștigătorul etapei ajungând în crescătorie la ora 04:30:36. De asemenea, trebuie să precizăm că distanța pe care a avut-o de zburat este una dintre cele mai mari din concurs (1.099 km), viteza medie de zbor a masculului fiind de 1.168 m/min. „Porumbelul este fiu din doi campioni naționali ai crescătoriei noastre, masculul 004, locul 1 Național As Maraton Maturi 2017, și femela Tripla Campioană. Face parte dintr-o adevărată familie de câștigători, fiind semifrate de mama cu câștigătoarea etapei Birzai Național 2019, care a fost o etapă la fel de grea, femela respectivă sosind tot noaptea, la ora 23:58. Este verișor, pe linia tatălui, cu locul 1 Național Maraton Grand Prix Maturi 2020 și cu locul 1 Madona Palmares 2020. La vârsta de un an și doi ani a fost concurat la două maratoane, iar anul acesta zboară și clasează trei etape de maraton, făcând Maraton Palmares cu 22 de puncte și As Maraton cu 45,8 puncte. Foarte important este că a ocupat locul 2 la Kelme și are un punctaj istoric la Maraton Maturi, de doar 0,20 de sutimi. A fost concurat pe ouă de 13-14 zile la primul maraton, la Madona a avut pui, iar la Birzai a avut ouă de 4-5 zile. Este un porumbel care se atașa foarte bine de cuib, de multe ori găsindu-l în boxă, lângă femelă. Ca năpârlire, la etapa de Birzai a fost la pana a treia”, a declarat Daniel Măgirescu.
Amintim faptul că trio-ul câștigă pentru a doua oară etapa de Birzai, iar pentru că același porumbel a câștigat și locul al doilea pe lansare la etapa Kelme (1.084 km, 14.184 porumbei), masculul va fi campionul național al categoriei Maraton Maturi cu doar 0,20 sutimi, punctaj care reprezintă un nou record național.
Sorin Racolta (SV) câștigă primul loc la crescători din 1.344 participanți
Pentru că Birzai Național a fost ultima cursă de maraton a sezonului, competiția între columbofili a fost una extrem de puternică. Dincolo de numărul mare de participanți, până la această etapă fiecare columbofil a avut timp să identifice cei mai constanți porumbei din crescătoria proprie, dar și să îi pregătească în detaliu. Dacă privim clasamentul porumbeilor putem vedea că la majoritatea columbofililor primii porumbei sosiți au fost dintre cei de echipă, astfel că bătălia pentru primele locuri din clasamentul crescătorilor a fost foarte dificilă. Din această „încleștare” câștigător a ieșit suceveanul Sorin Racolta, care a obținut un punctaj de 3,69 puncte cu două clasări foarte bune în clasamentul general, primii doi porumbei sosiți în crescătoria sa fiind porumbei de echipă. Aceștia sunt masculul 2072622/2017 și femela 0949967/2020, clasați pe locurile 19 și 39 (950 km) pe lansare. „Am început să concurez în anul 2016, dar până anul acesta am fost plecat din țară și nu m-am ocupat personal de porumbei. Anul acesta, am început sezonul cu 100 de porumbei, pe care i-am concurat primele două etape de maraton la văduvie, iar la Birzai i-am trecut la natural, ca poziție de cuib la îmbarcare având ouă de 5-6 zile. Cei doi porumbei au fost nominalizați la echipă pentru că au venit foarte bine și la Madona, iar acum preconizam că va fi o etapă dificilă, așa că i-am ales pe cei care s-au descurcat foarte bine la etapa de Madona, care a fost la fel de grea. Masculul are ca tată un porumbel Jellema de la Vlad Fildan, iar mama lui este reprodusă la mine, soră cu locul 1 Madona Național din 10.341 porumbei în 2019. Al doilea porumbel de echipă, femela, este semisora masculului sosit primul, mama ei fiind o femelă de Volebrecht, de la Ionuț Adăscăliței, foarte bună reproducătoare. Pentru hrănire, am făcut un amestec din mai multe tipuri de mâncare de la Beyers, Vanrobaeys și Versele Laga, pe care l-am dat tot timpul porumbeilor, iar suplimentele folosite au fost de la Rohfried. Între Madona și Birzai porumbei nu au ieșit deloc afară, ducându-i personal la opt antrenamente de 50 de km”, a precizat Sorin Racolta (foto stânga).
În clasamentul general al porumbeilor, locul al doilea este ocupat de tandemul Irimia Costel & Dr Caragea Sonia, tot din Bacău, iar pe locul al treilea s-a clasat Ioan Pește, din Neamț. La crescători, pe podium, alături de Sorin Racolta, sunt tandemul Grigorean și Acununi (SV), locul al doilea, și Lupu-Asavei Constantin (BT), pe locul al treilea.
Top clasamente județene (câștigători porumbei/crescători)
Suceava (3.835 porumbei și 369 columbofili): Vasile Apetrei- loc 1 porumbei;
Botoșani (1.679 porumbei și 124 columbofili): Iulian Daniliuc- loc 1 porumbei;
Iași (1.173 porumbei și 83 columbofili): Dumitru Bezedica- loc 1 porumbei; Andrei Avadanei- loc 1 crescători;
Neamț (2.730 porumbei 148 columbofili): Nicolae Lazăr- loc 1 crescători;
Bacău (1.819 porumbei și 132 columbofili): Elisei Eacobuță- loc 1 crescători;
Vrancea (1.120 porumbei și 85 columbofili): Chiper Florin + Edi- loc 1 porumbei; Racovel- loc 1 crescători;
Buzău (468 porumbei și 82 columbofili): Vasile Bratu- loc 1 porumbei; Cristian Guriță- loc 1 crescători;
Vaslui (774 porumbei și 80 columbofili): Familia Gălățanu- loc 1 porumbei și crescători;
Lasă un răspuns