Izium Național 2021: George Băciucu și Cristian Brumușescu se impun în „finala Sudului”

Dacă pentru provincia Moldova cea mai importantă etapă de maraton a sezonului este Birzai Național sau pentru columbofilii din Vest, Berlin Național, pentru columbofilii pasionați de maraton din Oltenia și Muntenia cea mai importantă etapă a sezonului este, de departe, Izium Național. Sezonul care tocmai s-a încheiat, concursul a ajuns la cifre istorice de participare, fiind etapa cu cel mai mare număr de columbofili participanți care s-a organizat vreodată în țara noastră. Și dacă nu era evident până acum faptul că o astfel de etapă poate fi câștigată de orice participant, din orice județ, ediția din 2021 a „finalei Sudului” este încă o dovadă în plus.

În cei patru ani de când se organizează această etapă, Izium Național a avut parte de numerice din ce în ce mai mari de columbofili și porumbei participanți. Numărul de porumbei (15.345) care au fost angajați în acest an este cel mai mare de la inaugurarea acestui concurs, însă ceea ce reprezintă un adevărat record este numărul de columbofili participanți: 1.839. Cel puțin în istoria recentă a columbofiliei din România nu a mai fost organizată o altă etapă la care să ia parte la fel de mulți columbofili.

George Băciucu (VL) este fericitul câștigător al primului loc pe lansare

Porumbeii angajați la Izium Național 2021 au fost eliberați în dimineața zilei de 30 iulie, la ora 05:30, având de zburat, în funcție de zone, de la 800 la peste 1.200 km. Distanțelor foarte mari li s-a adăugat canicula, în ziua lansării aceștia având de suportat temperaturi de aproape 40 de grade Celsius. Din aceste motive, prima zi de concurs s-a încheiat cu doar opt porumbei sosiți, prelungind concursul pentru a doua zi și crescând șansele de câștig ale tuturor participanților. Norocul, însă, i-a surâs de data aceasta vâlceanului George Băciucu, care a avut parte de o sosire foarte bună și care l-a propulsat direct în fruntea clasamentului. În crescătoria sa, a doua zi dimineața la ora 06:01:29, a sosit femela 1006544/2019. Ea a avut de zburat 1.078 km, distanță pe care a parcurs-o cu viteza medie de 1082.62 m/min, ceea ce înseamnă că a parcurs mare parte din acești km în prima zi de concurs. În orice caz, prestația sa a fost una fantastică și, devansând 15.344 porumbei, a devenit noua câștigătoare a celei mai importante etape din Sudul României. „La vârsta de un an, femela a concurat doar la etapele de fond, anul acesta mergând pentru prima dată la maraton. La primele două etape de maraton din sezon, porumbeii au fost văduvi, dar, pentru Izium, i-am lăsat la natural, îmbarcându-i pe ouă de 7-8 zile. Am folosit mâncare de la Versele Laga, amestecurile Gerry și Superstar, iar pentru pregătire, porumbeii au fost duși la mai multe antrenamente de 50 de km, de unde i-am lansat preponderent seara. Femela provine din porumbeii cu care concurez de mulți ani, cu rezultate bune la etapele de distanță. Cred că s-a și motivat foarte bine, pentru că ouase într-un loc nepotrivit și am fost nevoit să îi improvizez o boxă. Și la etapa de Tokmak Național a sosit foarte bine, în seara primei zile de concurs, dar nu am luat-o în seamă. Când am văzut că la Izium, în prima zi, au intrat foarte puțini porumbei, m-am gândit că vor mai trece multe ore până să sosească porumbei și în zona noastră. Stăteam în pat când a sosit femela, iar când am auzit ceasul, nu mi-a venit să cred. Pot să spun că am trăit clipe foarte frumoase”, a declarat George Băciucu (foto dreapta). În afară de faptul că a câștigat primul loc pe lansare, trebuie amintit că Daniel Băciucu, din 15 porumbei angajați, a clasat 11, ocupând și locul 26 la crescători.

Cristian Brumușescu (OT) are o prestație de excepție: locurile 2 și 3 pe lansare și primul loc la crescători

Câștigătorul din clasamentul cu cei mai mulți columbofili participanți vreodată este Cristian Brumușescu, din Asociația Columbofilă Olt. Pe lângă faptul că acesta ocupă locul 1 din 1.839 de columbofili din 15 asociații, în clasamentul porumbeilor, Cristian Brumușescu se clasează pe locurile 2 și 3 pe lansare, ceea ce face din Izium Național 2021 una dintre cele mai bune etape ale columbofilului oltean din întreaga sa carieră. Să câștigi primul loc la crescători din peste 1.800 de participanți, cu doar 0,33 sutimi de penalizare, și locurile 2 și 3 din 15.345 de porumbei este, de departe, o performanță „de pus în ramă”. Cele două sosiri de excepție au fost „opera” masculilor 0491242/2019 și 0653344/2019, semifrați de tată, care, de la distanța de 1.103 km, au sosit a doua zi dimineața, la ora 07:30 și 07:31. Practic, cei doi porumbei au sosit în același timp, fiind diferențiați de doar câteva secunde. „Concurez din 2010 și mă interesează doar etapele de fond și maraton. Concurez cu porumbeii la văduvie, fiind separați după primul fond, și merg toți, inclusiv tinerii, la etapele de maraton. Pentru Izium, porumbeii au fost pregătiți cu trei antrenamente de 70 de km, iar din punct de vedere al hranei, le-am dat în ultimele patru zile doar Energy Plus de la Versele Laga. I-am pus pe cei doi la echipă deoarece îi cunoșteam foarte bine. Ei sunt semifrați de tată, iar un alt semifrate al lor a fost locul 1 județean la categoria As Maraton Tineret în 2018. Masculul de pe locul al doilea pe lansare a câștigat și prima etapă de fond din sezon, la care au participat 19.008 porumbei, iar la maraton are norma încheiată cu 0,40 de sutimi. Cel de-al doilea mascul are și el un punctaj foarte bun la categoria As Maraton și a fost porumbel de echipă tot sezonul”, a precizat Cristian Brumușescu (foto stânga). În total, columbofilul oltean a clasat 15 porumbei din 18 angajați.

Top clasamente județene:

Dolj: Cosmin Terpu, loc 1 porumbei (2.253); Niță-Cristinel Găinaru, loc 1 crescători (224)

Olt: Cristian Brumușescu, loc 1 porumbei și crescători (3.131/287)

Gorj: Daniel Roncioiu, loc 1 porumbei (865); Tandemul Telescu+Bujorescu (144)

Argeș: Tandemul Manea Dumitru + Manea Dănuț, loc 1 porumbei (2.196); Ilie Stan, loc 1 crescători (257)

Mehedinți: Nicușor Breazu, loc 1 porumbei (1.214); Aurel Cozma, loc 1 crescători (180)

Dâmbovița: Frații Gheorghe+Luca, loc 1 porumbei (1.317); Team T., loc 1 crescători (122)

Vâlcea: Eugen Dinu, loc 1 crescători (105)

Prahova: Stroescu Claudiu + Mihăilescu Mihai, loc 1 porumbei și crescători (1.487 porumbei și 258 crescători)

București: Florin Radu, locul 1 porumbei (1.233); Marius Rudaru, loc 1 crescători (148)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO