Etapa Darabani a Neamţului, dominată de Silviu Avădanei și Ioan Bulgagiu

Etapă Darabani, organizată de Asociaţia Columbofilă a județului Neamț, care a avut loc la sfârşitul lunii trecute, a avut la start 2723 de porumbei și 59 de columbofili. Porumbeii crscătorilor nemţeni au avut de străbătut distanţe cuprinse între 100 şi 200 de kilometri. Primul loc a fost adjudecat de un porumbel al columbofilului Silviu Avădanei, iar în clasamentul crescătorilor învingător a fost Ioan Bulgagiu.

Etapa a doua a campionatului puilor organizat de Asociaţia Columbofilă Neamţ a fost, surprinzător, câştigată de un columbofil aflat la început de drum. Silviu Avădanei, căci despre el este vorba, are 27 de ani și locuiește în orașul Pașcani şi este un pasionat al acestui sport încă de când era copil. Cu toate acestea, abia în acest an a început să concureze cu puii.

Silviu Avădanei

„În primul rând aș dori să îi mulțumesc fratelui meu, Andrei Avădanei, care de asemenea și el are locul 3 și 10 in această etapă, care mi-a oferit porumbei de o calitate foarte bună și mi-a fost alaturi atunci când a trebuit să recuperez porumbeii sau sa îi antrenez. Înainte de etapa de Ulma porumbeii au fost duși la un antrenament de 50 km. Produse nu folosesc foarte multe doar electrolit la sosire, drojdie de bere, ulei de usturoi, o proteină şi, la îmbarcarea, îi încarc cu Amino şi Fly Powder de la Cest Pharma. Ca mâncare folosesc de la Ioan Feştilă (Energz) şi, în perioada antrenamentelor, Gino Clicque. Începând de luni, porumbeii zboară o oră dimineața şi o oră seara, la jumătatea săptămânii, mai exact miercuri, le fac un antrenament la 50 km după care revin la antrenamentele în jurul crescătoriei, mai puțin în ziua îmbarcării, când porumbeii stau închiși. Cu antrenamentele sunt un pic mai dur cu ei. Primul antrenament îl fac la o distanta de 60 km aerian după care urmează 5-6 antrenamente de 100 km aerian, acumulând un total de 600-700 km aerieni pana la prima etapă de concurs. Despre linii nu vă pot spune prea multe. Porumbeii ii dețin de la fratele meu Andrei Avădanei, care îmi este şi adversar în același timp. Secrete prea multe nu exista decât porumbei buni, o stare de sănătate impecabilă, o atenție foarte mare în ceea ce privește recuperarea și antrenamente cat mai multe si mai lungi“, a declarat Silviu Avădanei.

Ioan Bulgagiu

În ceea ce privește rezultatele la categoria crescători, Ioan Bulgagiu, un crescător cu experiență columbofila bogată în afara țării noastre, este câştigătorul acestei etape. Acesta a concurat în Italia din anul 2011 până în 2020, unde a avut rezultate de top național. Abia din anul 2021 și-a făcut apariția în competiția noastră, unde a debutat „cu dreptul“.
,,Porumbeii primesc mâncare de la Beyers, dar dacă este vreo etapa grea aceștia primesc o combinație între Kopman și Vandenabeele. În privința tratamentelor, porumbeii primesc alternativ după etape pentru respirație sau trichomonoză. Puii sunt concurați împreună, nu sunt separați pe sexe și nici nu folosesc metoda întunericului. Puii sunt antrenați cu mașina proprie de trei ori pe săptămână, de două ori de la 40 km și o data de la 70 km. În privința echipei pot spune că nu este vreun secret, ci pur și simplu urmăresc cum performează porumbeii la etapele anterioare, însă îi aleg şi în funcţie de proveniență. Cei care mi-au adus cele mai mare satisfacții, până acum, sunt cei de origine Etienne Devos. Din punctul meu de vedere, cheia succesului o reprezintă sănătatea șiantrenamentul“, spune Ioan Bulgagiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO